• BIST 10082.77
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • Gümüşhane : 26 °C
  • Trabzon : 16 °C

“GRİP”E DİKKAT!

21.12.2015 15:10
“GRİP”E DİKKAT!
Gümüşhane Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar ve Kanser Şube Müdürü Latife Sara Özmen, gribin virüs kaynaklı bir solunum yolu hastalığı olduğunu, hastalığın enfekte olan bir kişinin öksürmesi, hapşırması, el teması yoluyla başkalarına bula

Özmen, gazetemize yaptığı açıklamada, insanların gribe yakalandığını bilmeden gribe virüsü başkalarına bulaştırabileceğini, bu nedenle grip salgınına neden olabileceğini belirtti.

Grip hastalığı belirtilerinin yüksek ateş, kas ağrıları, halsizlik ve öksürük olduğunu ifade eden Özmen, “Yüksek ateş grip’ in ilk belirtilerinden biridir. Kişideki ateş aniden 38-40 dereceye kadar yükselebilir. Grip nedeniyle görülen yüksek ateş genellikle hastalık süresi boyunca devam eder. Bazı kişilerde ateş ara ara düşüp sonra tekrar yükselebilir. Çocuk ve gençlerde, yetişkinlere oranla daha yüksek olabilir. Ateş yüksek olduğunda gribin diğer belirtileri de şiddetlenir. Sırt, kol ve bacak kasları başta olmak üzere vücut genelinde kas ağrıları yaşanır. Kas ağrıları genellikle şiddetlidir ve kişinin hareket etmesini zorlaştırabilir. Ayrıca grip virüsünün türüne göre ağrıların şiddeti de artabilir. Bu tip ağrılar gözlerinizi hareket ettirdiğinizde bile hissedebilirsiniz. Vücut enerjisinin çoğu virüsle mücadele için kullanıldığından hastalık süresi boyunca halsizlik yaşanabilir. Bu nedenle hastalığın aktif olduğu dönemde mümkün olduğunca dinlenmek hastalığın etki süresini oldukça kısaltacaktır. Halsizliğe ek olarak da iştahsızlık olabilir” şeklinde konuştu.

TEDAVİYE YANIT VERİR

Özmen, grip vakalarının çoğunun ciddi olmadığını, tedaviye yanıt verdiğini belirterek, açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Fakat yaşlılar ve uzun süredir devam eden hastalıklara sahip olanlarda bağışıklık sistemi kuvvetli olmadığı için grip, ciddi komplikasyonlara neden olabilir. Özellikle çocuklarda sinüzit ve kulak enfeksiyonlarını ortaya çıkarabilir. Grip, 65 yaşın üzerindekiler, bebekler ve küçük çocuklar, hamileler, kalp ve kardiyovasküler hastalığı, astım ve bronşit gibi göğüs hastalığı, böbrek rahatsızlığı, diyabet hastaları, steroid kullananlar, kanser tedavisi görenler gibi rahatsızlığı olan hastalarda daha da kötüleşebilir.”

TEDAVİ EDİLEBİLİR

Antibiyotiğin grip tedavisinde etkin olmadığına dikkat çeken Özmen, “Grip, virüs kaynaklı bir hastalık olduğu için antibiyotikler ancak grip başka bir hastalığa neden olduysa kullanılmalıdır. Gribin neden olduğu baş ve kas ağrısı gibi belirtileri ağrı kesicilerle giderilebilir. Eğer grip iseniz hastalığı hafif atlatmak içinde hastalık süresince evde kalmayı tercih edin. Yüksek ateşte ise yatak istirahatı daha uygundur. Ilık ve rahat ortamda bulunulmalıdır. Ağır ve fiziksel aktivitelerden uzak durulmalıdır. Kaybolan sıvıyı tekrar kazanmak için günde en az 8 bardak sıvı alınmalı, nemlendirici ve su buharı kullanarak çevrenin nemini artırın. Çevrenin nemini artırmak tıkanıklığın kaybolmasına yardım eder. Sigara içmek boğaz tahrişi ve öksürüğü artırır. Boğaz ağrılarını azaltmak için ılık, tuzlu ve sebze tüketimini artırın. Özellikle (C ) vitaminli meyve sebzeler tüketilmelidir” dedi.

HASTALARDAN UZAK DURULMALI

Grip virüsünden korunmak için yakın temastan kaçınmak, elleri düzenli olarak yıkamak, kalabalıktan kaçınmak, düzenli spor yapmak, stresten uzak durmaya çalışmak, düzenli uyumak,  aşırı sıcak ortamdan kaçınmak, sigara ve alkol kullanmamak olduğunu söyleyen Özmen, “Özellikle hasta olduğunu bildiğiniz insanlarla yakın temas kurmamaya çalışmalıyız. Bu şekilde virüsün size bulaşmasını biraz daha önleyecektir. Ellerinizi düzenli olarak yıkamak hem grip virüsüne hem de pek çok diğer bakteriye karşı koruyan güzel bir alışkanlıktır. Her gün toplu taşıma araçlarını kullanan insanlar için de bu ortamlardan uzaklaşmak grip virüsüne yakalanma riskini azaltır. Gripten savunmak için de haftada 3 gün içerisinde bir saat spor yapmak vücut direncini yüksek tutacağı için grip riskini azaltır. Stres vücut direncini azaltır. Hastalıklara davet çıkarır. Uykusuz kalmamaya dikkat edilmelidir. Sıcak ortamlarda grip virüsüne davet çıkaran ortamlardır” diye konuştu.

GRİP AŞISI

Özmen, grip aşısı konusunda ise şu bilgileri verdi:

“Grip aşısı genellikle sonbahar aylarının sonlarına ve kış ayının başlangıcında gribin başlama mevsimlerinde yapılmaktadır. Mutlaka aşı olması gereken gruplar ise 65 yaşın üstündekiler, şeker hastaları, astım hastaları, kronik akciğer hastaları, kronik kalp ve damar hastalıkları, kronik hastalıklar dışında bağışıklık sistemleri zayıflamış olanlar, huzur evi bakımevi ve benzeri ortamda olan hastalarımızdır. Grip aşısının uygulanmasının sakıncalı olduğu bazı durumlar ise yumurtaya karşı şiddetli alerjisi olanlar, daha önceden vurulan grip aşısına ciddi reaksiyon gösterenler, bebekler altı aylıktan küçükse, orta ya da şiddetli bir hastalıktan kaynaklı ateşiniz varsa bu durumlarda doktora danışılmalıdır.”

Ramazan Yetim-Zeynep Erdoğdu

 

Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Gümüşhane Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim