• BIST 9117.17
  • Altın 2325.622
  • Dolar 32.3666
  • Euro 35.0423
  • Gümüşhane : 15 °C
  • Trabzon : 18 °C

EN GÜZEL MİRAS

21.11.2016 16:57
EN GÜZEL MİRAS
Gümüşhane Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği İdari Hizmetler Başkanı Hakan Çimen, insanların dünyada bırakacakları en güzel mirasın organlarını bağışlamak olduğunu söyledi.

Gümüşhane Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği İdari Hizmetler Başkanı Hakan Çimen, insanların dünyada bırakacakları en güzel mirasın organlarını bağışlamak olduğunu söyledi.

Gümüşhane Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği, organ ve doku bağışına dikkat çekmek ve farkındalık oluşturmak için Gümüşhane Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü (GÜDAK) işbirliğinde doğa yürüyüşü düzenledi.

Torul ilçesine bağlı Zigana köyünden başlayan ve tarihi İpek Yolu üzerinde gerçekleştirilen yürüyüşe Gümüşhane Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği İdari Hizmetler Başkanı Hakan Çimen, Sağlık-Sen Gümüşhane Şube Başkanı Yunus Yılmaz, Gümüşhane Devlet Hastanesi yöneticileri, Gümüşhane Devlet Hastanesi Organ Bağışı Koordinatörü Nilgün Ateş, Dağcılık İl Temsilcisi Yılmaz Şahin, GÜDAK Başkanı Mustafa Akbulut ve çoğunluğu sağlık çalışandan oluşan 61 kişi katıldı.

9 KİLOMETRELİK YÜRÜYÜŞ

Soğuk havaya rağmen katılımın oldukça yüksek olduğu etkinlikte katılımcılar tarihi İpek Yolu üzerinde yer alan ve 19.yüzyılın sonunda kazma-kürek yardımıyla yapılan zorlu Zigana yolunda yürüyüşün keyfini çıkardı.

Mola bölgesinde kurum tarafından termoslarla getirilen sıcak çaylarını içerek ısınan katılımcılar yemeklerini yedikten sonra üzerlerinde “Hayata bağış” yazılı tişörtlerle “Bırakacağımız en değerli miras organlarımızdır” yazılı pankart açarak hatıra fotoğrafı çektirdi.

FARKINDALIK OLUŞTURMAK İSTİYORUZ

Gümüşhane Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği İdari Hizmetler Başkanı Hakan Çimen, burada yaptığı açıklamada, Gümüşhane’de organ bağışı sayısını artırmak ve halkımızda organ bağışı hakkında farkındalık oluşturmak amacıyla yürüyüş etkinliği düzenlediklerini söyledi.

Tedavisi sadece organ ve doku nakli ile mümkün olan hastaların, tüm dünyanın olduğu gibi, ülkemizin de önemli sorunlarından bir olduğunu dile getiren Çimen, “Organ ve doku nakli bekleyen hastaların sayısı her geçen gün artmaktadır. Ülkemizdeki ulusal koordinasyon merkezine kayıtlı 22 bin 62 kronik böbrek yetmezliği hastası, diyaliz cihazlarına bağlı olarak yaşamlarını sürdürmeye çalışmaktadır. Kalp ve karaciğer nakli bekleyen hastalar ise bu imkana sahip değiller. Uygun organ bulunmadığı takdirde yaşamlarını kısa bir süre içerisinde kaybetmektedirler” dedi.

18 YAŞINI DOLDURAN HERKES

2238 Sayılı Organ ve Doku Alınması, Saklanması, Aşılanması Nakli Hakkındaki Kanununa göre 18 yaşını dolduran ve akli dengesi yerinde olan kişilerin yaşamlarını yitirdikten sonra kullanılmak üzere organ ve dokularını bağışlamak istediklerinde, bu konu ile ilgili kurumlara başvuruda bulunarak organ bağışında bulunabileceklerini anlatan Çimen, açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Gümüşhane Kamu Hastaneleri Birliği olarak, halkı bilinçlendirmek amaçlı, çeşitli kurum ve kuruluşlarda eğitim toplantıları düzenlemekte, halkımızın yoğun olarak bulunduğu cadde, park ve alışveriş merkezlerinde broşür dağıtılmakta ve organ bağış stantları açılmaktadır. Daha geniş kitlelere ulaşabilmek için basın yayın organları aracılığı ile organ ve doku bağışı konusunda hazırlanan sunum ve slâytlarla bilinci artırmaya yönelik çalışmalar yapılmaktadır. Bugün itibariyle ilimizde organ bağışçı sayısı bini geçkindir. Organ bağışında bulunmak isteyen vatandaşlarımız İl Sağlık Müdürlüklerine, Devlet Hastanelerine, Organ ve Doku Bağış Koordinatörlerine, Toplum Sağlığı Merkezlerine ve Aile Sağlık Merkezlerine başvurabilirler. Tüm vatandaşlarımızı organ bağışı yapmaya ve hayatını kaybeden yakınlarının organlarını bağışlamaya davet ediyorum. Vatandaşlarımızın bırakacağı en güzel miras, hayatta iken yapacakları organ bağışıdır.”

SENDİKA OLARAK DESTEKLİYORUZ

Sağlık-Sen Gümüşhane Şube Başkanı Yunus Yılmaz ise ortaklaşa düzenlenen yürüyüşe sendika olarak kendilerinin de destek verdiklerini belirterek, bu tür organizasyonların hem vatandaşlarımız hem de çalışanlar nezdinde farkındalık oluşturduğunu belirterek, “Organ bağışı hassas bir konu. Bu tür organizasyonlar hem vatandaşlarımız hem de çalışanlarımız nezdinde farkındalık yarattığını düşünüyorum. İnşallah bu tür aktiviteler önümüzdeki günlerde de devam eder” dedi.

12 İL ARASINDA 5’NCİ SIRADAYIZ

 Gümüşhane Devlet Hastanesi Organ Bağışı Koordinatörü Nilgün Ateş de konuşmasında, organ bağışı konusunda farkındalığı ne kadar artırılırsa başka insanların hayatlarının da bu sayede kurtulabileceğini kaydederek, “ Gümüşhane’de bin 40 organ bağışçısı bulunmaktadır. Erzurum Koordinasyon Merkezi’ne bağlı 12 il içerisinde Gümüşhane olarak beşinci sırada yer almaktayız. Bu yıl içerisinde Gümüşhane Devlet Hastanesi’nde 4 beyin ölümü oldu. Maalesef done oluşturamadık” diye konuştu.

ANLAMLI BİR YÜRÜYÜŞ DÜZENLEDİK

Gümüşhane Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü Başkanı (GÜDAK) Mustafa Akbulut ise kurumun teklifiyle organ ve doku bağışına dikkat çekmek için böyle bir yürüyüş düzenlediklerini ifade ederek, şunları söyledi:
“ Zigana köyünden başlayan yürüyüşümüz 9 kilometrelik bir parkuru oluşturuyor. Umarım organ bağışına yapmak istediğimiz katkıyı bu yürüyüşümüzle sağlamış oluruz. Yürüyüşe 61 kişi katıldık. Güzel bir havada, güneşli bir günde herhangi bir sorun yaşamadan yürüyüşümüzü sağlıklı olarak tamamladık. Organ bağışının gerekli olduğunu savunuyor ve vatandaşlarımızı organ bağışına davet ediyoruz.“

Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Gümüşhane Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim