• BIST 10276.88
  • Altın 2390.367
  • Dolar 32.335
  • Euro 34.7427
  • Gümüşhane : 13 °C
  • Trabzon : 16 °C

EHLİYETE GİDEN YOL 'METABOLİK CERRAHİ'DEN GEÇİYOR

01.01.2016 16:23
EHLİYETE GİDEN YOL 'METABOLİK CERRAHİ'DEN GEÇİYOR
Sürücü belgeleriyle ilgili yönetmelik obez ve uyku sorunu olan kişilerin ehliyet alabilmelerini zorlaştırırken, 'Metabolik Cerrahi' ameliyatıyla her iki önemli sorundan da kalıcı olarak kurtulmak mümkün oluyor.

Sürücü belgesi alımı ve yenilenmesiyle ilgili yeni yönetmelik, beden kitle indeksine göre 'obez' sayılan kişilerin sürücü ehliyeti alabilmelerini zorlaştırıcı maddeler içeriyor. Adı geçen yönetmeliğe göre beden kitle indeksi 33 olan ve 'obez' sınıfına giren kişilerin artık önce uyku laboratuarında tetkik yaptırması, uyku apnesi (uykuda nefes durması) tanısı konulması halinde ise tedavilerini yaptırmaları gerekiyor.
Türkiye Metabolik Cerrahi Vakfı Başkanı Doç. Dr. Alper Çelik, obezite ve kilolara bağlı olarak ortaya çıkan uyku apnesinin büyük bir kısmının metabolik sendromdan kaynaklandığını ifade etti. Çelik, "Obezite ve uyku apnesi sorunlarını yaşayanlar metabolik cerrahi ameliyatı ile her iki sorundan da kurtulabilir. Böylece ehliyet alabilmeleri de mümkün olacaktır" diye konuştu.

“KAZALARA NEDEN OLABİLİR”
Doç. Dr. Alper Çelik, uyku apnesi sorunu yaşayanlarda uykuda solunum durması ve buna bağlı pek çok sorunla karşılaşıldığını ifade ederek şu bilgileri verdi: "Uyku apnesi; uykuda hava akımının en az 20 saniye süreyle azalması veya kesilmesidir. Bu durumda vücut gece dinlenemez, kalp, akciğer, solunum yolları daha fazla çalışır, uyandıklarında yorgun olurlar. Kalp kası duvarları genişlemeye başladığından, akciğer tansiyonu, kalp ve akciğer yetmezliği oluşur. Tedavi gerektiren hayati bir hastalık olan uyku apnesi düzeltilmezse; kalp krizi, felç, iktidarsızlık, düzensiz kalp atışları gibi sorunlara yol açar. En önemlisi de gün içinde aşırı uyku haline sebep olacağından trafik ve iş kazalarına yol açar."

METABOLİK CERRAHİ İLE RADİKAL ÇÖZÜM
Kilo fazlalığı gibi metabolik nedenlere bağlı uyku apnesini radikal bir şekilde çözebilecek tek tedavi yönteminin Obezite Cerrahisi ve Metabolik Cerrahi olduğunun altını çizen Çelik, şöyle devam etti: "Obezite cerrahisinde temel hedef kilo kontrolü iken, Metabolik Cerrahi'deki temel hedef ise özellikle diyabet ve metabolik sendromun diğer bileşenlerinin etkin ve radikal bir şekilde tedavi edilmesidir. Bu ameliyatlardan sonra hem havayolunun altındaki yağ dokusu azalmış, hem de vücuttaki su fazlası atılmış olacağı için kalp ve akciğerin üzerindeki iş yükü de rahatlamış olacaktır."

“TEK AMELİYATLA İKİ SORUN DA DÜZELİYOR”
Tüm obez bireylerin neredeyse üçte birinde uyku apnesi sendromu görüldüğünü bildiren Çelik sözlerini şöyle sürdürdü: "Yeni ehliyet yönetmeliği ile beden kitle endeksi 33’ün üzerinde olan obez kişilerin tedavi olması şartı var. Ancak, tedavinin koşulları ve içeriği tanımlanmamış. Burada bilinmesi gereken nokta, Uyku apnesinde sorun metabolikse, çözümü de Metabolik Cerrahi olmalıdır. Metabolik Cerrahi ameliyatları ile; ömür boyu vitamin ve mineral bağımlısı olmaksızın etkili ve kalıcı bir şekilde kilo kontrolü sağlanması mümkündür. Ameliyat ile insülin direnci ve açlığa neden olan hormonlar baskılanır ve insülin duyarlılığı ile tokluk hissine neden olan hormonlar uyarılır. Kişi ameliyattan sonra hem fazla kilolarından kurtulur, hem de sistemik ve akciğer dolaşımındaki iş yükü ve sıvı fazlası azalır. Bu sayede uyku apnesi sorunu çözülür."

Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Gümüşhane Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim