• BIST 9967.91
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • Gümüşhane : 25 °C
  • Trabzon : 21 °C

DÜNYA KALP GÜNÜ

01.10.2015 20:03
DÜNYA KALP GÜNÜ
Gümüşhane Halk Sağlığı Müdürü Engin Pehlivan, tüm dünyada ölüm nedenleri arasında birinci sırada yer alan Kalp ve Damar Hastalıklarını önlemek, risk faktörlerini kontrol altına almak ve kamuoyunun dikkatini bu önemli sağlık sorununa çekmek amacıyla 2000 y

Pehlivan, yaptığı açıklamada, kalp hastalıklarından uzak durmanın başlıca yolunun sağlıklı beslenmek ve hareketli bir yaşam tarzı benimsemek olduğunu belirterek, “ Sevdiklerinizin kalp hastalığı ve inme riskini azaltmak için evimizde yapacağımız birkaç yaşam tarzı değişikliği kalp hastalıkları riskini azaltacak, sağlıklı ve kaliteli bir hayat sürmenize katkı yapacaktır” dedi.

Riskleri Önleme Fırsatı Var

Söylemenin yapmaktan çok daha kolay olduğunu, hastalığı önlemede verilen ipuçları ile bir başlangıç yapılması her şeyi kolaylaştıracağını ifade eden Pehlivan, şunları kaydetti:

“Çocuklarımızın şimdiden, kalp sağlığı dostu bir yaşam alışkanlığı kazanmalarını ve bunu ömür boyu sürdürmelerini sağlayabilirsek, kalp hastalığı ve inmenin, gelecekte yaratacağı riskleri bugünden önlemek için bir fırsatımız olabilir.”

 Hastalıktan Korunmak

Hastalıktan korunmak için hareket etmenin, kalp sağlığına iyi gelen besinlerin tüketilmesi ve en önemlisi “sigaraya hayır” denilmesi gerektiğini vurgulayan Pehlivan, şunları söyledi:

“Her yıl dünyada yaşanan ölümlerin yüzde 6'sı hareketsizlikten kaynaklanmaktadır. Obezite, diyabet ve fiziksel aktivite yetersizliği gibi risk faktörlerinin çocukluk çağında görülmeleri, erişkinlikte kalp hastalığı gelişme riskini büyük oranda artırmaktadır. Haftada beş kez 30 dakika süreyle yapılan orta zorlukta aktiviteler, kalp hastalığı ve inme riskini azaltır. Meyve ve sebzeler açısından zengin olan kalp sağlığı dostu bir beslenme şekli, kalp hastalığı ve inmeden korunmaya yardımcı olur. Tütün içen her iki kişiden biri, tütünle ilişkili hastalıklar nedeniyle ölmektedir. Günümüzde sigara içen çocukların ve gençlerin sayısı ne yazık ki giderek artmaktadır. Sigarayı bırakmak ve sigara dumanına pasif maruziyetten korunmak, kalp hastalığı ve inme riskini azaltır. Evinizde sigara içilmesini yasaklamanız, ailenizin geleceği açısından çok önemlidir. Çocuklarınıza sigara kullanmanın tehlikelerini anlatın, sigaraya başlamamaları için onlara yardımcı olun. Eğer sigarayı bırakmakta zorlanıyorsanız, tavsiyeler almak üzere hekime başvurun. Sigarayı bırakmanıza yardımcı olabilecek destek hizmetlerinden faydalanın.”

Stresten Uzak Durun

Pehlivan, kan değerlerini  ve kilonun sürekli ölçülmesi gerektiğine işaret ederek, “Dünyanın neresinde olursanız olun yukarıdaki önerileri uygulamanız halinde hem kendinizin hem de ailenizin kalp hastalığı ve inme yükünü hafifletebilirsiniz. Ancak düzenli sağlık kontrollerinden geçmek en az bu adımlar kadar önemlidir. Kan basıncınızı, kolesterol ve şeker düzeyinizi, bel-kalça oranınızı ve vücut kitle indeksinizi  ( VKİ ) ölçebilecek bir sağlık uzmanını ziyaret edin. Her ne kadar stres, kalp hastalıkları ve felç için direkt bir risk faktörü olarak gösterilmese de; kalp hastalıkları için risk faktörleri olan sigara kullanımı, aşırı alkol tüketimi ve sağlıksız beslenme ile ilişkilidir.” İbrahim Özdemir

Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Gümüşhane Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim