• BIST 9071.88
  • Altın 2324.344
  • Dolar 32.3615
  • Euro 34.924
  • Gümüşhane : 13 °C
  • Trabzon : 17 °C

DAĞ ÇİLEĞİ HER DERDE DEVA

27.08.2015 12:20
DAĞ ÇİLEĞİ HER DERDE DEVA
Gümüşhane'nin Zigana Dağı etekleri ile Kürtün ilçesi sınırları içerisindeki Örümcek ormanlarında doğal olarak ve kayalık aralarında yetişen yaban çileği, yöreye gelen yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı oluyor. Yörede oturan vatandaşlar ise topladıkla

Yaban çileğinin bağışıklığı güçlendirdiğini ve besin değeri yüksek bir meyve olduğunu belirten uzmanlar, "Yaban çileği çocuk felci, ağız ve deri yaralarını oluşturan bazı virüsler için öldürücü etki taşır. C vitamini açısından oldukça zengin, aynı zamanda ishale yol açan bazı mikroorganizmaları durdurma özelliğine sahiptir. Yaban çileği çok besleyici ve vücuda zarar verecek bazı kimyasal maddelere karşı adeta savaş verir. Sigaranın oluşturduğu damar tahrip edici özelliği azaltabiliyor. C vitamini açısından zengin olan ve besleyici özelliği bulunan yaban çileği, vücuttaki serbest radikalleri bir şekilde vücuttan atmaya yönelik bir fonksiyon içeriyor. Böbrek ve mesane hastalıklarının iyileşmesine yardımcı olur. Mide ve bağırsak tembelliğini giderir, sinirleri kuvvetlendirir. Cilde tazelik ve güzellik verir. Diş taşlarını eritir. Mide hastalığı olanlar suyunu içmelidirler" diye konuştu.

Yaban çileğinin yoğun miktarda barındırdığı antosiyanin pigmenti sayesinde vücuttaki zararlı etkenlerle savaştığını belirten uzmanlar, aynı zamanda damar tıkanmalarını önleyici özelliğe de sahip olduğunu söylediler .Uzmanlar, "Ciltteki sivilce ve aknelere iyi geliyor. Kansere karşı koruyucu ve ilerlemesini önleyici özellikler içerir. İdrar söktürücü, romatizma ağrılarını azaltıcı etkisi vardır. Bağırsak kurtlarını döker ve ateş düşürür. Çok güçlü bir besin olduğu için bazen alerjiye nedenolabilir" şeklinde konuştu.

Gümüşhane'nin Zigana Dağı etekleri ile Kürtün ilçesi sınırları içerisindeki Örümcek ormanlarında doğal olarak ve kayalık aralarında yetişen yaban çileği, yöreye gelen yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı oluyor. Yörede oturan vatandaşlar ise topladıkları yaban çilekleriyle reçel yapıyor.

İbrahim Özdemir-Figen Tok

Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Gümüşhane Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim