• BIST 9079.97
  • Altın 2324.125
  • Dolar 32.3608
  • Euro 34.9426
  • Gümüşhane : 3 °C
  • Trabzon : 14 °C

ÇOK İLAÇ DEĞİL, DOĞRU İLAÇ İYİLEŞTİRİR

22.11.2016 16:09
ÇOK İLAÇ DEĞİL, DOĞRU İLAÇ İYİLEŞTİRİR
Gümüşhane Halk sağlığı Müdürü Mustafa Ağar, çok ilacın değil, doğru ilacın iyileştireceğini söyledi.

Gümüşhane Halk sağlığı Müdürü Mustafa Ağar, çok ilacın değil, doğru ilacın iyileştireceğini söyledi.

Ağar, yaptığı açıklamada, ülkemizce bilgisizce antibiyotiklerin kullanıldığına dikkat çekerek, “Bakterilerin neden olduğu enfeksiyon hastalıklarının tedavisinde kullanılan, klinik açıdan çok büyük önem taşıyan ilaçlardır. Antibiyotiklerin keşfi, insan sağlığı açısından önemli bir dönüm noktası olmuş ve bu ilaçların klinikte kullanılmasını takiben enfeksiyon hastalıklarına bağlı ölüm oranları azalmıştır” dedi.

Antibiyotiklerin özellikle gereksiz yere yaygın ve yanlış kullanıldığında hızla direncin gelişebileceğini dile getiren Ağar, “Antibiyotik direnci, bakterilerin antibiyotik varlığında çoğalabilmeleri ve canlılıklarını sürdürebilmeleri durumudur. Antibiyotik direnci tüm dünyayı ve sadece bu günü değil geleceği de ilgilendiren, çok önemli bir sağlık sorunudur. Halk sağlığı açısından bugüne dek karşılaşılan en ağır tehditlerden biridir. Eskiden tedavi edilebilen enfeksiyonlar antibiyotikler etkili olamayacağından öldürücü olabilecektir. Diğer taraftan üzün süredir dirençli bakterilere etkili olabilecek yeni antibiyotiklerde geliştirilememiştir. Direnç gelişmesinin önüne geçmek; gereksiz antibiyotik kullanımından kaçınmak yoluyla mümkündür” dedi.

ANTİBİYOTİKLER NEZLE VE GRİPTE KULLANILMAMALIDIR

Toplum genelinde antibiyotik kullanımının en sık nedenlerinden birisi olan üst solunum yolu enfeksiyonlarının büyük bir kısmı viral enfeksiyonlara bağlı olduğunu vurgulayan Ağar, açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Bu hastalıklarda ilaçsız tedaviyle 7-10 gün süre içinde tam iyileşme sağlanır. Hekimlere antibiyotik yazılması konusunda ısrarcı olunmamalıdır. Hekim önerdiğinde antibiyotikleri mutlaka belirlenen süre ve miktarda, doz atlamadan, doğru zamanda kullanmalıdır. Hasta kendisini iyi hissetse bile tedaviyi hekimin belirttiği süreden önce sonlandırmamalıdır. Daha önceki bir hastalığında kullandığı antibiyotiği, tekrar benzer hastalığa yakalansa bile hekime danışmadan kullanmamalıdır. Özellikle hamileler, emziren bayanlar, yaşlı hastalar, çocuklar ve kronik rahatsızlığı olan kişiler hekim önermeden antibiyotik kullanmamalıdır.”

KOMŞUNUZA İYİ GELEN ANTİBİYOTİK SİZE ZARAR VEREBİLİR.

“Komşunuza iyi gelebilen antibiyotiklerin size zarar verebilir” ifadesini kullanan Müdür Ağar, açıklamasını şöyle tamamladı:

“Antibiyotikler, grip ya da nezle gibi virüslere bağlı solunum yolu enfeksiyonlarında etkisizdir, grip ya da soğuk algınlığınızın başkalarına geçişine engel olmaz, burun akıntısını, öksürüğü hafifletmez. ateş düşürücü veya ağrı kesici değildir. Ülkemizde ilaç harcamaları içerisinde antibiyotikler ilk sırada yer almaktadır. Gereksiz ve uygunsuz antibiyotik kullanımı insan sağlığı ve bağışıklık sistemi üzerinde ciddi sorunlara neden olmaktadır.”

Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Gümüşhane Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim