• BIST 9979.81
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • Gümüşhane : 29 °C
  • Trabzon : 17 °C

BUGÜN SİGARAYI BIRAKIN!

08.02.2016 14:29
BUGÜN SİGARAYI BIRAKIN!
Gümüşhane Halk Sağlığı Müdürü Engin Pehlivan, sigaranın, başta Akciğer Kanseri olmak üzere pek çok kansere, kalp-damar hastalıklarına, erken yaşlanmaya ve erken ölüme yol açtığını ifade etti.

Pehlivan, 9 Şubat Dünya Sigara Bırakma Günü nedeniyle yaptığı bilgilendirmede, ülkemizde her yıl yaklaşık 100 bin kişinin sigara sebebiyle hayatını kaybettiğine dikkat çekerek, Dünya Sağlık Örgütü’nün(WHO) dünyada en büyük sağlık sorunun sigara olduğunu ilan ettiğini anımsattı.

“Sigara içmek bir keyif, bir alışkanlık değil, hastalıktır”

Nikotin bağımlılığının iradeyle ilgili olmadığını, beyin ve dış sinir sistemindeki kimyasal değişimler ve etkileri ile ilgili olduğunu söyleyen Pehlivan, “Başlamamak için irade söz konusudur; ancak bırakmada iradenin etkisi yoktur. Sigara içmek bir keyif, bir alışkanlık değil, hastalıktır. Nikotin; kokain ve eroinin beyinde bağlandığı bölgenin çok yakınına bağlanır. Üçü de, keyif veren dopamin salgılatırlar. Nikotinin etki mekanizması kokain ve eroinle aynıdır. Bu maddeler kullanıldığında, bağlandığı bölgedeki alıcıların sayısını arttırırlar. Herhangi bir tatminin salgılattığından 2 kat fazla dopamin salgılatırlar. 9 saniyede keyif duygusu oluştururlar. Bu sigara içme davranışını sürdürücü bir etkendir” dedi.

Dünyada 1,3 Milyar, Ülkemizde İse 15 Milyon Kişi Sigara İçmekte

Sigaranın, doğum öncesi dönemden başlayarak, çocuk ve erişkinlikte ölüme kadar götüren 50’nin üzerinde sağlık sorununa yol açmakta olduğunu dile getiren Pehlivan, “Sigara önlenebilir hastalık ve ölüm sebeplerinin en önde gelenlerinden biridir. Tütün kontrolünde temel amaç, tütün ürünleri tüketimini azaltarak başta kanser olmak üzere onlarca hastalığın yarattığı sağlık, sosyal ve ekonomik zararların önüne geçilmesini sağlamaktır. Günümüzde %80’i gelişmekte olan ülkelerde olmak üzere, dünyada 1,3 milyar kişi ülkemizde ise 15 milyon kişi sigara içmektedir. Ülkemizde her yıl yaklaşık 100.000 kişi tütün kullanımına bağlı hastalıklar nedeniyle hayatını kaybetmektedir” diye konuştu.

“Eşi Sigara İçenlerde Kalp Hastalığı Riski 2 Kat Artar”

Sigaranın, içenleri olduğu kadar çevresindeki kişileri de etkilediğini vurgulayan Pehlivan, “Sigara içilen bir ortamda bulunmak ve bu ortamdaki kirli havayı teneffüs etmek pasif sigara kullanımı olarak ifade edilir. Pasif sigara kullanımı, yani sigara içilen bir ortamda bulunmak ta, aktif sigara kullanımının sebep olduğu hastalıklara hemen aynı oranlarda yol açabilmektedir. Evde ebeveynin sigara içmesiyle,  çocuklar ortalama günde 5 sigara içmiş olur. Bebekler hastaneye başta astım ve solunum yolu enfeksiyonları olmak üzere normalin 3 katı kadar daha çok başvurur. Ani bebek ölüm riski 2,5 kat artar. Eşi sigara içen bireylerin akciğer kanseri riski 2 kat artıyor. Eşi sigara içenlerde kalp hastalığı riski 2 kat artar. Dünya Sağlık Örgütü’nün tahminlerine göre, 700 milyon çocuk yani dünyadaki çocukların yarısı sigara dumanına maruz kalmaktadır. Her yıl dünyada 600 binin üzerinde kişi sigara dumanına maruz kalmanın sonucu ölmektedir. Toplumu "pasif sigara dumanının" zararlarından korumak önemli bir halk sağlığı konusudur” ifadelerini kullandı.

“Gazeteciler ilk sırada, eğitimcilerin de yarısı sigara içiyor”

Sigara kullanımının ülkemizdeki meslek ve eğitim gruplarına göre dağılımına bakıldığında karşımıza çıkan sonuçların da şaşırtıcı olduğunu söyleyen Pehlivan, “Öncelikle dünya genelinde sigara kullanımı ile eğitim düzeyi ters orantılıyken bizde doğru orantılıdır. Araştırmalar eğitim düzeyinin artması ile sigara kullanım sıklığının arttığı göstermektedir” diyerek,  yapılan araştırmalarda en yoğun sigara kullanan meslek gruplarının sırasıyla yüzde 64 ile gazeteciler, yüzde 51 ile öğretmenler, yüzde 44 ile doktorlar ve yüzde 17 ile politikacıların olduğunu gösterdiğini belirtti.

“Sigara bırakıldığı andan itibaren vücut kendi kendini tamir etmeye başlar”

Pehlivan, sigaranın içinde yaklaşık 3700 zehirli madde barındıran bir karışım olduğuna işaret ederek  şöyle devam etti: “Sigara içildiği anda vücut olumsuz yönde etkilenmeye başlar, nabız sayısı yükselir, kişi daha hızlı nefes alıp vermeye başlar, kan dolaşımı yavaşlar. Sigara, içinde yaklaşık 3700 zehirli madde barındıran bir karışımdır. Bunların büyük bir bölümü kanserojendir. Bu maddelerin en zararlıları karbonmonoksit, hidrojen siyanid ve amonyaktır ve bu zehirli kimyasal maddeler, bir nefes sigarayla kan dolaşımına karışır. Bunun sonucunda zaman içinde birtakım akciğer ve diğer organlarla ilgili rahatsızlıkları başlar.  Sigara kullanan kişiler daha sık grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıklara maruz kalırlar. Sigaranın sebep olduğu en önemli ölüm sebebi akciğer kanseridir, bunu kalp hastalıkları ve diğer kanser türleri takip etmektedir. Tüm bu olumsuz etkilerine rağmen sigara bırakıldığı andan itibaren vücut kendi kendini tamir etmeye başlar. Ancak on yıl içinde vücut hiç sigara içmemiş bir insanın vücudu haline gelebilmektedir. Sigarayı bırakmak için kanser ya da kalp hastası olmayı beklememeliyiz, zira böyle bir durumda vücudunuzun kendini tamir etmesi için yeterli vaktimiz olamayabilir.”

Sigaranın kolay ulaşılabilir olması ve sosyal işlevsellik özelliği nedeniyle bağımlılığı en kolay madde olduğunu belirten Pehlivan, sigara bağımlılığının ilaç ve bireysel psikoterapi ile tedavi edilebildiğini söyledi.

“En önemli adım, sigarayı bırakma konusundaki kararlılık”

Dünya Sağlık Örgütü tarafından sigara ile mücadele kapsamında 1987 yılından bu yana 9 Şubat’ın Dünya Sigarayı Bırakma Günü olarak anılmakta olduğunu hatırlatan Pehlivan, “9 Şubat tarihi, sigaradan kurtulmak isteyen bireyler için önemli bir başlangıç olabilir. Bir bağımlılık türü olan sigaradan kurtulma yönündeki en önemli adım, kişinin sigarayı bırakma konusundaki kararlılığıdır.  Bu konudaki kararlılık en önemli adım olmakla birlikte, bir hastalık olarak kabul edilen sigara kullanma alışkanlığından kurtulabilmek için sağlık çalışanlarının desteğine de çok ihtiyaç duyulabilir. Bu durumda en yakın sağlık kurum ve kuruluşlarımıza müracaat edilerek veya Bakanlığımızın “Alo 171 Sigara Bırakma Hattı”  aranarak destek istenmelidir” tavsiyesinde bulundu.

Sigara içme alışkanlığının insanların sonradan edindiği bir davranış olduğunun altını çizen Pehlivan,  insanların doğasında sigara içme davranışının olmadığını, bu nedenle sigara içme davranışından vazgeçilmesinin de mümkün olduğunu söyledi.

Sigarayı Bırakmanıza Yardımcı Olacak İpuçları

Hedeflediğiniz bırakma gününden 2 hafta önce, katran ve nikotin içeriği düşük bir markaya geçin. Bu, sigara içme davranışınızı değiştirmenize yardımcı olacaktır.

 Her bir sigaranın sadece yarısını için.

Her gün ilk sigaranızı yakmayı bir saat geciktirin.

Günün yalnızca tek ya da çift saatlerinde içme kararı alın.

Yeme alışkanlığınızı, sigarayı azaltmanıza yardımcı olacak şekilde değiştirin. Örneğin süt için. (çoğu kimse sütün sigarayla gitmediğini düşünür)

"Kafanızı toplamak" istediğinizde sigara yerine bir bardak meyve suyu için.

Kül tablalarınızı boşaltmayın. Bu her gün kaç sigara içtiğinizi size hatırlatacak, izmaritlerin görüntü ve kokular hoş olmayacaktır.

İçtiğiniz her bir sigaranın farkına varın. Ters elinizi kullanarak, sigarayı farklı bir cebinize ya da her zaman koyduğunuzdan başka yerlere koyarak otomatik olarak sigaraya uzanma davranışınızı kırın.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Sigarayı Bırakanları Ağırlayacak

Öte yandan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye genelinde sigarayı bırakan 250'nin üzerinde vatandaşa, "9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü" dolayısıyla Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde özel resepsiyon verecek. "9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü" dolayısıyla salı günü(yarın) saat 14.00'te Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ev sahipliğinde bir resepsiyon verilecek. Resepsiyona, Türkiye genelinde sigarayı bırakan 250'den fazla vatandaş katılacak. Her fırsatta, sigara içen birini gördüğü anda o kişiyi sigarayı bıraktırmak için ikna etmeye çalışan Erdoğan'ın bu özel davetine, yurt gezileri sırasında sigara içerken görüp, sigarayı bıraktırdığı 20 kişi de iştirak edecek.

 

sigaraaa.jpg

Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Gümüşhane Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim