• BIST 9524.59
  • Altın 2489.865
  • Dolar 32.5201
  • Euro 34.7225
  • Gümüşhane : 11 °C
  • Trabzon : 25 °C

Bahara Dikkat

07.05.2015 17:45
Bahara Dikkat
Bahara Dikkat

Gümüşhane Halk Sağlığı Müdürü Engin Pehlivan, ilkbahar mevsimi ile tabiatta meydana gelen canlanmanın insan metabolizmasında değişiklikler oluşturduğunu, hava sıcaklığının artması veya gün içerisinde artma ve azalmalar oluşturmasının insan metabolizmasının da yakından etkilediğini söyledi.

Pehlivan,  bahar mevsimiyle  oluşan çiçek, ağaç,  hava tozlarının astım hastalığının artmasına, alerjik nezleye, üst solunum yolu hastalıklarına, gribal enfeksiyonlara, hipertansiyona, kalp hastalıklarına , beyin damarlarında tıkanmaya, göz nezlesine ve ciltte alerjilere neden olabileceğini belirtti.

Sıcaklığın değişmesinin kalbin çalışma ritmini değiştirdiğini, hızını arttırdığını ifade eden Pehlivan, şunları kaydetti:

“Kalp debisi de bu değişime bağlı olarak artar. Yükü artan kalp de kalp krizi de meydana getirir, ayrıca hipertansiyon meydana getirir. Isı artışı stres baş ağrısına, migrene neden olur. Ani hava değişimi, rüzgarın artmasıyla pek çok enfeksiyon  etkenini beraberinde  taşıyan mikroorganizmaların fazlalaşması gibi nedenlerle üst yolunum yolu enfeksiyonlarında da çoğalma meydana gelir. İlkbaharda ağaçların çiçek açması,  bitkilerde döllenmenin sağlanması için polenler çevreye yayılırlar. Bu polenler rüzgarda çok uzak mesafelere kadar gidebilir. Polenler, hassas bünyelerde, ciltte alerjik etkiler oluşturur.  Burunda akıntı ve kaşıntı, bazen tıkanıklıkla seyreden   alerjik nezle meydana gelir.  Yine bu polenler hassas bünyelerde öksürük, nefes darlığı, hırıltı, solunumla karakterize astım hastalığı oluşturur. Bazı bünyelerde, gözlerde kaşıntı sulanma ve kızarıklıkla seyreder. Göz nezlesi, ciltleri hassas olan kişilerde kızarma, kaşıntı, şişme gibi bulgular meydana gelir.Hava sıcaklığında meydana gelen değişimler soğuk algınlığı, gribal enfeksiyonlara da davetiye çıkarır. Kas ve eklem yerlerinde, şişlik ve kızarıklık olmadan ağrılar meydana gelir. Etkene yönelik doktor önerisine göre tedavi yapılmalıdır.”

Nelere dikkat edilmeli?

Pehlivan, güzel bahar aylarında bu tür olumsuzluklar yaşanmaması için mevsime uygun giyinilmesi, düzenli olarak uyku uyunulması gerektiğini belirterek, “Astım hastaları, polenlerin yoğun olduğu saatlerde gündüz saat 11’den sonra ve rüzgarlı havalarda dışarıya çıkmamalı, çıkacaksa da koruyucu tedbir maske kullanmalı, evde ise, toz tutuculardan kullanılmamalı, ev havalandırmaları  günün erken saatlerinde  yapılmalı. Kalp, akciğer hastaları, ruhsal gerginliği artacağından üzüntü, stres ve heyecandan uzak durmalı. Dengeli düzenli beslenmeli, güne zengin kahvaltıyla başlamalı, 3 ana öğün , 3 ara öğün  beslenme prensibine uyulmalı, bol sebze meyve tüketmeli,  C vitamininden zengin meyve ve sebzelere ağırlık verilmeli. Pozitif düşünmeli, heyecan, depresyondan uzak durulmalıdır” diye konuştu.

İbrahim Özdemir

engin-pehlivan.jpg

Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Gümüşhane Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim