• BIST 9063.53
  • Altın 2324.412
  • Dolar 32.3684
  • Euro 34.9498
  • Gümüşhane : 13 °C
  • Trabzon : 17 °C

BAĞIRSAK PARAZİTLERİNE DİKKAT!

02.07.2015 18:20
BAĞIRSAK PARAZİTLERİNE DİKKAT!
Gümüşhane Halk Sağlığı Müdürü Engin Pehlivan, “Bağırsak parazitleri halk arasında şerit, solucan veya kurt olarak bilinmektedir. Kanlı, sümüklü veya tekrarlanan şiddetli ishallere sebep olabilen ve gözle görülmeyen bağırsak parazitlerinin de bulunmaktadır

Pehlivan, yaptığı açıklamada, parazitlerle bulaşık yiyeceklerin tüketilmesi, etlerin çiğ veya az pişmiş olarak yenmesi, parazit yumurtalarıyla veya larvalarıyla bulaşık ellerin ağıza götürülmesi sonucu ağız yoluyla, bazı parazit larvalarının deriye teması sonucunda deri yoluyla gibi çeşitli nedenlerle bulaştığını belirtti.

“Zayıflık, Halsizlik ve Kansızlığa Yol Açar”

Hastalık belirtilerinin sık karın ağrısı, bulantı, ishal, gaz oluşumu, burun ve anüste kaşıntı, solucanların erişkin şekillerin anüsten dışarı çıkması, geceleri yastığa salya akması ve diş gıcırdatma, çok yemek yeme ve kilo alamama veya iştahsızlık, kansızlık vücutta kaşıntı ve döküntüler, büyümede gelişme ve gerilik şeklinde ortaya çıktığını bildiren Pehlivan, “Bağırsak parazitleri, isminden de anlaşılabileceği gibi insanların bağırsaklarına yerleşir ve gıdalarına ortak olurlar. Özellikle çocukların hem bedenen hem de zihin yönünden gelişmelerini yavaşlatırlar veya engel olurlar.  Parazitler zayıflık, halsizlik ve kansızlığa yol açarlar. Ayrıca, bağırsak şikayetlerine de sebep olarak rahatsızlık veririler. Bağırsak parazitleri, büyüklerde ise benzer şikayetlerin yanı sıra, önemli iş gücü kayıplarına yol açmaktadır” dedi.

Korunma Yolları

Pehlivan, parazitlerden korunma yollarını ile ilgili olarak da şunları söyledi:

“Sebze ve meyveler bol suyla iyice yıkandıktan sonra yenmelidir. Etler çiğ veya az pişmiş olarak tüketilmemeli, kesinlikle iyice piştikten sonra yenmelidir. Kaynağı belirli olmayan sular kesinlikle içilmemeli; sular klorlandıktan veya kaynatıldıktan soğutulduktan sonra içilmelidir. Tuvalet kullanma alışkanlığı kazandırılmalı ve mutlaka tuvaletten sonra eller sabunla iyice yıkanmalıdır. Etrafa dışkı yapılmamalıdır. Bahçeler ve tarlalar kesinlikle lağım suları ile sulanmamalıdır. Toprakta çıplak ayakla dolaşılmamalı gerekirse çizme ve eldiven giyilmelidir. İnsan dışkısı tarla ve bahçelerde kesinlikle gübre olarak kullanılmamalıdır.”

 Mert ZIMBA

Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Gümüşhane Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim