• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • Gümüşhane : 10 °C
  • Trabzon : 18 °C

AKDENİZ ATEŞİ HASTALIĞI

17.06.2015 12:02
AKDENİZ ATEŞİ HASTALIĞI
Gümüşhane Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalıklar Çevre ve Çalışan Sağlığı Şube Müdürü Latife Sara Özmen, “Net bir rakam olmamakla birlikte, ilimizde Akdeniz Ateşi Hastalığı görülmemektedir”

Özmen, Akdeniz Hastalığının, apandisitte olduğu gibi karın ağrıları ile başladığını, hastalığın çoğunlukla  Akdeniz ve Karadeniz bölgelerinde görülen bir hastalık olduğunu söyledi.

Hastalığın, ailesel bir hastalık olduğunu vurgulayan Özmen, “Hastalığın ortaya çıkması için anne veya babanın taşıyıcı olması gerekir. Ancak genetik bozukluğa bağlı olarak sonradan da oluşabilir. Karın ağrısı olması nedeniyle birçok hastanın apandisiti alınmış olarak karşımıza çıkıyor. Dolasıyla bu hastalıkta tanı koymak konusunda gecikilen bir hastalıktır “ dedi.

Akdeniz Ateşi Hastalığının 12-74 saat sürebilen iltihabi ataklara neden olabileceğine işaret eden Özmen, açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Ataklar nadiren birkaç saat kadar kısa veya bir hafta kadar uzun olabilir. Bu ataklarda ateş, karın, göğüs, eklem ağrısı ve şişliği, deri döküntüsü, kas ağrıları gibi belirtilere rastlanır.  Hastalığının tanısı zor olduğu için önce hastanın şikayetlerine göre değerlendiriyoruz. Bahsettiğimiz şikayetler dahilinde hastaya gen analizi yapıyoruz. Bazen sonuçların normal çıktığı hastalarımız da oluyor. Karın ağrılarında ilk düşündüğümüz Akdeniz Ateşi Hastalığı değil. Eğer hastanın şiddetli karın ağrıları varsa, ilaç kullandığı halde sonuç alınamıyorsa, bütün tahlilleri temiz çıkıyorsa şüphelendiğimiz hastalık Akdeniz Ateşi (FMF) oluyor. Bu hastalığı olanlar sürekli ilaçlarını kullanması gerekiyor , aksi durumda böbrek yetmezliğine neden olabiliyor. Hastalığın ilk belirtileri ise çocukluk döneminde başlıyor. Bu hastalığı olanların yüzde 90’ı yirmi yaşından önce başlamakla beraber, az sayıda hastada erişkin yaşlarda da hastalığın belirtilerinin ilk kez görülebileceği biliyoruz. Kadın erkek hastaların sayısında erkek hastalar biraz daha fazla. Son yıllarda yapılan araştırmalara göre gebelikte oluşacak atak, düşüklere neden olacağı için gebelikte ilaç kullanmaya devam edebilir. Hangi yaşta başlar konusuna gelirsek, hastalığın belirtileri genellikle çocukluk döneminde başlıyor. 20 yaşından önce görülmekle beraber, erişkin yaşlarda da görülebilir.”

Ramazan Yetim

Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Gümüşhane Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim