• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • Gümüşhane : 25 °C
  • Trabzon : 23 °C

AĞIZ KOKUSUNA DİKKAT!

09.10.2015 10:04
AĞIZ KOKUSUNA DİKKAT!
Bazı sorunlar sadece kişiyi bağlar, bazıları ise o kişinin yakın çevresindekiler kadar hiç tanımadığı insanları bile ilgilendirir. Hem özel hem de sosyal hayatta ciddi sorun yaratan ağız kokusu bunlardan biri.

 

Ağız kokusu, günümüzün de en yaygın sorunlarından biri, toplumda her iki kişiden birinde görülüyor ve sadece o kişiyi değil, çevresindeki herkesi etkiliyor. Hem özel hem de sosyal yaşamı sekteye uğratıyor, boşanma gerekçelerinde hatırı sayılır bir yeri olduğu gibi işten çıkarılma nedenleri arasında bile adı geçiyor.

Gümüşhane Sağlık Müdürlüğü Diş Hekimi Ülkühan Karahan, insanları rahatsız eden ağız kokusunun birçok nedeni olduğunu söyledi.

Karahan, gazetemize yaptığı açıklamada, ağız kokusuna gün içerisinde dişler ve dil üzerinde birikmeye devam eden bakterilerin neden olduğunu belirtti.

Biriken bakterilerin dil ve dişler üzerinde biriktiğinde hoş olmayan bir kokuya neden olabildiğini ifade eden Karahan, şunları kaydetti:

“Ağız kokusu çoğu kez farkına varmakta zorlandığımız ve ne yazık ki çevremizdekilerin de bizi uyarmakta zorlandığı, insanı güç duruma sokan bir sorundur. Nedenine bağlı olarak ağız kokusu, ara ara ortaya çıkan ya da sürekli devam eden bir şikayet şeklinde görülebilir. Çoğu vaka da ağızda bulunan ve özellikle dilin arka tarafında milyonlarca bakteri ağız kokusunun ana nedenidir. Ağız içindeki sıcak, nemli koşullar bu bakterilerin büyümesi için ideal bir ortam sunar. Bazı ağız kokusu türleri, örneğin sabah ortaya çıkan ağız kokusu ya da oruçken,  yani açken oluşan ağız kokusu normal kabul edilir ve genellikle de bu durum herhangi bir sağlık sorunu ile ilgili değildir.”

Ağız ve Diş Temizliği

Ağız kokusunun nedenleri arasında en baş sırada ağız temizliğinin ihmal edilmesi geldiğini vurgulayan Karahan, “Ağızdaki bakteriler dil üzerine, dişlerin arasına, diş etlerine ve boğaza saklanıp gelişir. Eğer ağız bu bakterilerden arındırılmazsa, bakteriler diş çürümesine yol açabilir. Diş çürümesi ve dişeti hastalıkları başlı başına bir ağız kokusu nedenidir ve Protez kullanımında eğer protez temizliğine dikkat edilmezse ağız kokusu riski yüksektir. Ayrıca protez ağza tam uymuyorsa, gıdaların takılma olasılığı da daha yüksektir. Gerektiği gibi bir ağız temizliği yapıldığı takdirde, ağızdaki tüm kötü koku kaynakları engellenecektir. Diş fırçalamak ağız kokusunu engellemek için yeterli olmayabilir. Dişlerin yanı sıra diş etleri ve en önemlisi dil de mutlaka fırçalanmalıdır. Dişlerin ara yüzlerinin temizliği için diş ipi kullanmak da faydalı olacaktır. Diş fırçalamanın dışında ağız içi temizliği için gargara kullanmak hem bakterileri yok etmeye hem de nefesi ferahlatmaya yardımcı olur” dedi.

Ağız Kuruluğu

Tükürüğün, vücudun bakterilerle savaşında en önemli silahlarımızdan biri olduğuna işaret eden Karahan, açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Hastalık ya da kullanılan ilaçlar gibi herhangi bir nedenle ağız kuruluğu sorunu yaşıyorsanız, bu durum aynı zamanda ağız kokusunu da yol açabilir. Örneğin uykuda daha az tükürük salgılanır ve bu nedenle sabahları oluşan ağız kokusu şikayeti daha yaygındır.Özellikle burnu tıkalı olan ve ağzı açık uyuyan kişiler ağız kuruluğu ve sabahları ağız kokusu problemi ile karşı karşıya kalabilirler. Uyandıktan sonra özellikle bir şeyler atıştırdıktan sonra tükürük üretimi artar ve bir de diş temizliğine dikkat edilirse ağız kokusu günün geri kalanında rahatsız edici olmayacaktır. Bol su içmek ve şekersiz sakız çiğnemek, tükürük salgısını arttıran ve böylece ağız kokusunu azaltmaya da yardımcı olabilecek yöntemlerdir.”

Ağız Dışı Sebepler

Karahan, özellikle kış aylarında grip veya soğuk algınlığı gibi akut enfeksiyonlarının da ağız kokusuna neden olabileceğini kaydederek, “Ağız kokusu boğaz enfeksiyonu (farenjit veya bademcik iltihabı),solunum sisteminde enfeksiyon (boğaz enfeksiyonları, sinüs enfeksiyonları, akciğer enfeksiyonları),kronik sinüzit ve kronik bronşit gibi hastalıklarda ortaya çıkabilir. Bunların yanı sıra diyabet(şeker),mide-bağırsak rahatsızlıkları, karaciğer veya böbrek hastalıkları da karakterize ağız kokularına sebep olabilir. Ancak bu tip sistematik hastalıklarda ağız kokusu daha çok hastalığın ileriki aşamalarında ortaya çıkar. Bu hastalıkları tedavi etmek üzere kullanılan ilaçlar da, ayrıca ağız kokusuna neden olabilir” diye konuştu.

Ağız Kokusunun Giderilmesi

Karahan, ağız kokusunun nasıl giderileceği konusunda da şu önerilerde bulundu:

“Hastanın öncelikle diş hekimi tarafından değerlendirilmesi ve diş, diş eti, ağız dokuları ve tükürük bezlerinin incelemesi önemlidir. Ayrıca burun ve ağızdan nefes alma koşulları da değerlendirilecektir.Fizik muayene bittikten sonra eğer diş problemleri dışında bir sorundan şüphelenirse diş hekiminiz sizi başka bir uzmana yönlendirebilir. Günde iki kez dişlerinizi fırçalayın. Florürlü diş macunu kullanmanız daha iyi olur. Doğru şekilde ve düzenli diş fırçalamak ağız kokusunu önlemek ve gidermek için en önemli adımlardan biridir. Diş fırçanızı yenileyin. Diş fırçanızın yıprandığını görür görmez diş fırçanızı yenileyin. Genel olarak 3 ayda bir diş fırçasının yenilenmesi ve yumuşak kıllı diş fırçalarının tercih edilmesi önerilir.

Dilinizi de Fırçalayın

Dilinizi fırçalayın. Günümüzde bazı diş fırçası başlıklarının arka yüzü, dil fırçalamaya uygun şekilde üretiliyor. Yine de ağız kokusu ile mücadele ediyorsanız ayrıca bir dil fırçası edinmeniz işinizi kolaylaştırır. Özellikle dilin arka tarafındaki bakterilerin giderilmesi ve kötü kokuların önlenmesi için dişler kadar dilin de fırçalanması gereklidir. Diş ipi kullanın. Diş fırçalamak dişlerinizin yüzeyinin temizlenmesini sağlar ancak dişlerin arasına, ince aralıklara yerleşen yemek artıklarından kurtulmak için diş ipi kullanmak gerekir. Bu artıklar temizlenmediği takdirde kötü kokulara, bakterilere ve zamanla ağız sağlığını bozacak sorunlara zemin hazırlayabilirler.

Şekersiz Sakız Çiğneyin

Antibakteriyel ağız gargarası kullanın. Gün içinde ağız gargarası için en uygun zaman akşam yatmadan önce olacaktır. Çoğu ağız gargarası alkol içerir ancak alkol ağız kuruluğuna yol açabileceğinden, alkolsüz üretilen ağız gargaralarını tercih etmeniz daha isabetli olacaktır. Şekersiz sakız çiğneyin. Sakız çiğnemek tükürük salgılamanızı sağlar ve böylelikle ağzınızın kurumasını önler. Ancak sakız çiğnemenin ağız temizliği için yeterli olmayıp sadece tükürük salgısını artırdığı unutulmamalıdır.

Dişlerinizi Kontrol Ettirin

Yılda en az bir kez dişlerinizi kontrol ettirin. Diş sağlığınızın gözden geçirilmesi ve ağız kokusuna yol açabilecek diş sorunlarının ilerlemeden ortadan kaldırılması için de diş hekimi kontrolleri en doğru adımdır. Eğer ağız içerisinde kokuya sebep olabilecek diş çürüğü, dişeti hastalıkları ve yarı gömülü yirmilik dişler mevcutsa öncelikle bunların tedavi edilmesi ve enfeksiyona zemin hazırlayacak problemlerin ortadan kaldırılması gerekecektir.

Bol Su İçin Sigarayı Bırakın

Sigarayı bırakın. Sigara içtiğiniz sürece taze ve güzel kokan bir nefesinizin olmasını beklemek  hata olacaktır. Sigara ağız kuruluğuna ve ayrıca diş eti rahatsızlıklarına yol açar ki, bu rahatsızlıklar da ağız kokmasının başlıca nedenleri arasındadır.Bol bol su için. Vücudunuzun yeterli sıvı alması, ağzınızdaki bakterileri temizleyecek salgıların bolca üretilmesine de yardımcı olacaktır. Beslenmenize dikkat edin. Taze meyve ve sebze içeren bir beslenme şekli vücudun toksinlerden arınması ve ağız sağlığı da dahil olmak üzere genel vücut sağlığı için önemlidir. Abur cuburun içerdiği tatlandırıcı ve şekerler ağızda bakteri üretimini ve diş çürümelerini hızlandırır.”

İbrahim Özdemir-Figen Tok

                                                                                           

Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Gümüşhane Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim