• BIST 9094.18
  • Altın 2324.897
  • Dolar 32.3656
  • Euro 34.97
  • Gümüşhane : 18 °C
  • Trabzon : 17 °C

ZİGANA DOĞA OKULU “LAMES BİLİM, KÜLTÜR VE SANAT ŞENLİĞİ” 20 AĞUSTOS 2022 TA YAPILACAK

14.08.2022 12:29
ZİGANA DOĞA OKULU    “LAMES BİLİM, KÜLTÜR VE SANAT ŞENLİĞİ”     20 AĞUSTOS 2022 TA YAPILACAK
igana Doğa Okulu Başkanı Savaş Aydın, Lames Bilim, Kültür ve Sanat Şenliği’nin 20 Ağustos 2022 Cumartesi günü Zigana köyünde yapılacağını açıkladı.

Zigana Doğa Okulu Başkanı Savaş Aydın, Lames Bilim, Kültür ve Sanat Şenliği’nin 20 Ağustos 2022 Cumartesi günü Zigana köyünde yapılacağını açıkladı.  

Zigana Doğa Okulu Başkanı Savaş Aydın, yaptığı yazılı açıklamada şunları kaydetti: 

20 Ağustos 2022 cumartesi saat 13.30 Torul Zigana köyünde gerçekleştirilecek olan, Soyut ve somut kültür varlıkların koruna bilmesi, kaybolmaya yüz tutmuş kültür varlıkların korunması ve kollanmasıyla mümkündür. Yereli desteklemediğimiz sürece var olma şansımızı zayıflatırız. Yerel gastronominin öne çıktığı şu dönemde ülkelerin kendi mutfak kültürlerini öne çıkararak küresel kazançlar elde etmeyi hedeflediklerini görmekteyiz. Bu nedenle kendi kültürümüzü koruyarak bu alandaki çalışmalara geliştirerek çoğaltmalıyız.  

Gümüşhane’nin Zigana Köyünde, Zigana Köy Muhtarlığı, Zigana Köyü Çevre Koruma ve Dayanışma Derneği ve Zigana Coğrafyası Derneği birlikte yörenin faunasını ve florasını kültürel değerlerini korumak ve sürdürülebilir bir anlayışla yaşatmak için köydeki tarihi ve atıl kalan okul Zigana Doğa Okuluna dönüştürüldü. Türkiye’nin tek ekolojik okur yazarlık olan Zigana Doğa Okulu tarafından geleneksel olarak her yıl Lames Bilim Kültür Ve Sanat Şenliği yapılmaktadır. Bu yıl 20.08.2022 tarihinde 12. Yapılacaktır. Lames (Lemsi) nedir denilirse genel adıyla gözleme olarak bilinir.  Lames yaşayan bir kültürdür.  

Zigana Doğa Okulu, kolektif bir çalışmayla düzenlediği  LAMES BİLİM, KÜLTÜR VE SANAT ŞENLİĞİ her yıl yeni bir temayla gerçekleştirilmektedir. Bu yıl 12.cisi 20.08.2022 tarihinde yapılacaktır. Şenliği ana teması “Geçmişten Günümüze Orta Asya Kültürünün Anadolu’daki İzleri”  Projesi olarak belirlenmiştir. Söz konusu proje T.C İçişleri Bakanlığı tarafından desteklenmektedir.  Proje kapsamında Prof. Dr. Necati DEMİR- Gazi Ünv. Öğr. Gör. ”Çepni Türkleri “ ve Tarihçi- yazarı - Serhat DOĞAN’IN “ Orta Asya kültürü” konulu sunumları olacaktır.  

 

Ayrıca bu yıl, DOKA tarafından “Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı kapsamında kabul             edilen    “Gümüşeller İş Başında” Projesi,  Proje iştirakçisi olan Zigana Doğa Okuluna, Kalkınma Ajansı Proje Bilgileri Tabelası, Protokolle asılması töreni de şenlik kapsamında gerçekleştirilecektir. 

  

Araştırmacı ve Yazar Adnan Güngör Üçüncüoğlu’nun hazırladığı “Kavimlerin Başkenti Zigana Sergisi, Ressam Hatice Korkmaz’ın, Fotoğraf sanatçıları; Zeliha Altındal, Zehra Ercivan, Elmas Cumcu, , Özkan Akkoç, Ömer Cem Gözlüklü, Ahmet Bülent Tan, Cevat Dakılır,  fotoğraf sergileri, Kültür Bakanlığı Çimon Yapım sanatçısı Emrah Kaya’nın atölye çalışması olacaktır 

 

Şebnem Tahmaz, sunumuyla, Trabzon İMECE Gençlik Spor kulübü Derneği Horon Ekibi Gösterisi, KTÜ Trabzon Müzik ve Halk Oyunları Derneği Koro Şefi Okt. Gürsel Tahmaz Sazı ile Ceren Ece Öksüz sesiyle Kemence sanatçıları, İnanç Tahmaz, Hüsamettin Taşkın, İnan Ayhan, Yaşar Taşkın yöresel atma türküleriyle ve Toplu Horonla bizlerle olacaktır. Tüm doğaseverleri davet ediyor. Onlarla birlikte çoğalarak doğayı koruyacağımıza söz veriyoruz. 

Zigana Coğrafyası Korunmaya ve kollanmaya muhtaçtır. Unutmayalım. Saygılarımla.”  

Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Gümüşhane Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim