• BIST 9079.97
  • Altın 2323.809
  • Dolar 32.3608
  • Euro 34.9399
  • Gümüşhane : 2 °C
  • Trabzon : 17 °C

ZENGİN: ESNAFIN MAĞDURİYETİ GİDERİLMELİ

31.03.2023 12:11
ZENGİN: ESNAFIN MAĞDURİYETİ GİDERİLMELİ
Gümüşhane Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Yasin Zengin, birliğe bağlı odaların yönetim kurulu üyeleri ve esnaf sanatkârların katıldığı iftar yemeğinde “Esnaf ve sanatkârlarımızın prim gün sayısı SSK prim gün sayısına eşitlenmeli” dedi.

ZENGİN: ESNAFIN MAĞDURİYETİ GİDERİLMELİ

Gümüşhane Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Yasin Zengin, birliğe bağlı odaların yönetim kurulu üyeleri ve esnaf sanatkârların katıldığı iftar yemeğinde “Esnaf ve sanatkârlarımızın prim gün sayısı SSK prim gün sayısına eşitlenmeli” dedi.

Gümüş Pide Kebap Salonunda düzenlenen iftar programına katılan tüm başkanlara, yöneticilerine ve esnaf sanatkârlara teşekkür eden Başkan Zengin, konuşmasında EYT düzenlemesinde BAĞKUR ödeyen esnaf ve sanatkarların durumunu aktardı.

“En fazla primi ödeyen esnafımız olmasına rağmen en düşük maaşı alan da yine esnafımız”

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) meselesinin çözüme kavuşmasının esnaf ve sanatkarlar tarafından olumlu karşılandığını fakat BAĞKUR’lu esnaf ve sanatkârların sosyal güvenlik konusunda yaşadığı sıkıntıların devam ettiğini kaydeden Zengin “Toplumda en çok çalışan kesim olan esnaf ve sanatkârlarımız sabahın erken saatlerinden gecenin geç saatlerine kadar işinin başında durup katma değer üreterek yanında çalıştırdığı işçilerle birlikte istihdama katkı sağlıyor. Ancak esnafın yanında çalışan işçiler 5000 veya 7200 prim gününde emekli olurken esnafımız 9 bin günü doldurmak zorunda. En fazla primi ödeyen esnafımız olmasına rağmen en düşük maaşı alan da yine esnafımız. Esnafın yanında çalışan bir kişi emekli oluyor ama esnaf olamıyor” dedi.

“Esnafın yanında çalışan bir kişi emekli oluyor ama esnaf olamıyor”

Başkan Zengin, esnaf ve sanatkarların SSK’lıya göre fazla prim ödemek zorunda olduğunu belirterek, “EYT düzenlemesiyle her ne kadar yaş şartı aranmasa da SSK’da kadınlarda 20, erkeklerde 25 yıl sigortalılık süresi ve 5000 prim günü şartı aranırken, BAĞKUR’da kadınlarda 20 tam yıl 7200 gün, erkek 25 tam yıl 9000 gün şartı aranmaya devam ediyor. Esnaf ve sanatkarımız, SSK’lıya göre fazla prim ödemek zorundadır. Dolayısıyla EYT düzenlemesinde 8 Eylül 1999 öncesi girişliler için SSK’lılar hemen emekli olabilirken, 1999’da BAĞKUR’a girmiş olan esnafımız halen daha prim gün sayısını doldurmak, yani beklemek zorunda. Talebimiz Anayasanın eşitlik ilkesiyle bağdaşmayan ve güven sorununa yol açan bu eşitsizliğin giderilerek, esnaf ve sanatkârlarımızın prim gün sayısının SSK prim gün sayısına eşitlenmesidir. Esnafımız yıllarca yemeden içmeden aksatmadan BAĞKUR primini ödedi. Esnafın yanında çalışan bir kişi emekli oluyor ama esnaf olamıyor. Bu konuda esnafımız için de çalışma yapılmasını istiyoruz” diye konuştu.

 

Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Gümüşhane Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim