• BIST 9079.97
  • Altın 2323.714
  • Dolar 32.3523
  • Euro 34.949
  • Gümüşhane : 5 °C
  • Trabzon : 15 °C

YEŞİL YOL'A DEVAM

27.07.2015 17:10
YEŞİL YOL'A DEVAM
Tartışmalı ‘Yeşil Yol’ projesini kapsayan Doğu Karadeniz Bölgesi Turizm Master Planında gelinen noktanın gözden geçirilmesi için projenin uygulayıcıları Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı (DOKAP) tarafından Başkan Ekrem Yüce başkanlı

 

Karadeniz Bölgesi'nde 8 ilin yaylalarını birbirine bağlayacak olan 2 bin 600 kilometre uzunluğundaki Yeşil Yol projesi, tepkiler nedeniyle tekrar ele alındı. Rize'nin Çamlıhemşin ilçesi Ayder Yaylası'nda bir araya gelen Doğu Karadeniz Kalkınma İdaresi Başkanlığı (DOKAP) heyeti ile 8 ilin İl Özel İdaresi Genel Sekreterleri projeyi yeniden masaya yatırdı. Toplantının yapıldığı otelin önünde bir araya gelen ve DOKAP Başkanı Ekrem Yüce'ye projeyle ilgili endişelerini aktaran Fırtına İnisiyatifi üyeleri, çıkacak kararı beklediklerini bildirdi.

Ayder Yaylasında bir otelde gerçekleştirilen ve DOKAP Başkanı Ekrem Yüce başkanlığında gerçekleştirilen toplantıya, Yeşil Yol'un geçeceği Samsun, Ordu, Giresun, Trabzon, Bayburt, Gümüşhane, Rize ve Artvin illerinin İl Özel İdare Genel Sekreterleri ile Yol ve Ulaşım Şube Müdürleri katıldı. Toplantıda proje genel hatlarıyla ele alındı, tepkilerin odağındaki Rize'nin Yukarı Kavron ve Samistal Yaylaları arasında Yeşil Yol bağlantısı da değerlendirildi.

"Yeşil Yolla ilgili büyük kaygılarımız var"

Toplantı öncesi otel önünde toplanan Fırtına İnisiyatifi üyeleri, DOKAP Başkanı Ekrem Yüce ile görüştü, Yeşil Yol projesi karşı endişelerini dile getirdi. Fırtına İnisiyatifi üyesi Kürşat Ayanlar, yaylalarından, evlerinin önünden geçen Yeşil Yol gibi büyük bir projenin kendilerine anlatılmadığını belirterek, "Yeşil Yol'a tepkilerimiz medeniyet karşıtlığı üzerinden değerlendiriliyor. Aslında yola karşı değiliz. Böyle büyük bir projenin halka sorulmadan evimizin önünden, yaylalarımızdan geçirilmesinin sosyal yapımızı değiştirmesinden endişeliyiz. Kaygılarımız nedeniyle projeye karşı duruyorsak bu bizim anayasal hakkımızdır" dedi. DOKAP Başkanı Ekrem Yüce ise, "Bölgenin zenginliği için bu yolu yapacağız ve asla çarpık yapılaşmaya izin vermeyeceğiz" diye kısa bir açıklamayla yetindi.

Grup, Yeşil Yol toplantısında alınacak kararların açıklanmasını beklediklerini ifade ederek otel önünden ayrıldı.

Başkan Yüce, sonuç bildirgesini açıkladı

Çamlıhemşin ilçesi Ayder Yaylası'nda gerçekleştirilen toplantının sonuç bildirgesi DOKAP Başkanı Ekrem Yüce tarafından okundu. Sonuç bildirgesinde projenin devamında çevresel hassasiyetlere daha fazla önem verileceğine vurgu yapıldı. Yüce, sonuç bildirgesi ile ilgili yaptığı basın açıklamasında, "Yeşil Yol Projesinin uygulama amacı bölge insanımızın gelir düzeyini ve yaşam standardını yükseltmek ve refahını artırmaktır. Yeşil Yol özelde Karadeniz insanına hizmet ederken genelde ise Karadeniz Bölgesi'nin dünyayı hayran bırakan yeşiline, tüm dünya insanlarının ulaşmasını kolaylaştıracak önemli bir projedir.”

“Geleceğe olumlu damga vuracak”

“ Bu proje Karadeniz Bölgesi'nin 8 ilinin geleceğine olumlu damga vurarak bölgenin makus talihinin yenilmesine katkı sağlayacak çok önemli bir fırsattır. Bu proje Doğu Karadeniz'in bir vizyon projesidir. Bu proje ile Doğu Karadeniz Bölgesi'nin sahip olduğu doğal zenginlik kaynakları değerlendirilecek. Bu yörede yaşayan insanlarımızın gelir düzeyi ve yaşam kalitesinin yükseltilmesi sağlanacak. Bölgeler arası ve bölge içi gelişmişlik düzeyi farklılıkları giderilecek. Bölgenin tarihi ve kültürel zenginlikleri korunacak. Göçün engellenmesi sağlanacak. Ulusal düzeyde ekonomik gelişme ve sosyal istikrar hedeflerine katkıda bulunacak. Turizm merkezlerinde doğaya saygılı sosyal yaşam alanlarının oluşmasına ve ekonomik büyüklüğün artmasına katkı sağlayacak, bölgeye gelecek olan turist sayısı yaklaşık 1 milyon 275 bine çıkarılacak ve bölgemizde yaklaşık 75 bin kişilik ek istihdam oluşturulacak. Bölgemizde konaklama kapasitesi yaklaşık 90 bine çıkarılacak. Bölgemizde konaklanan gün sayısı yaklaşık 8 milyona çıkarılacak. Bölgenin ekonomik kalkınmasında ilk aşamada yaklaşık 3 kat büyümeye, ikinci aşamada ise yaklaşık 5 kat büyümeye imkan sağlayacak.”

“Zorunlu hal görülmedikçe yol yapılmayacak”

“Bölgenin doğal güzellikleri hem korunacak hem de kontrollü ve disiplinli bir şekilde kullanılacak. İsviçre'de, Avusturya'da, İtalya'da, Alpler'de arananlar, Doğu Karadeniz'de bulunabilir hale getirilecek. Yeşil Yol Projesi sahil yoluna alternatif bir yol aksı değildir. Bu yol yük ve ulaşım yolu hiç değildir. Bu yol yeni açılan bir yol değil, mevcut yollardan hareketle turizm amaçlı belirlenen bir güzergahtır ve bu yolda bakım onarım ve iyileştirilmesi işlemleri yapılmaktadır. Çok mecbur kalınmadıkça ham yol uygulamaları tercih edilmemektedir. 2 bin 600 kilometrelik ana 4 aks üzerinde turizm merkezlerini birleştiren bu koridorda zorunlu hal görülmedikçe ham yol yapımı tercih edilmemektedir.”

“6 ana temel kural”

Yüce, açıklamasında daha sonra şunları kaydetti:

“Sonuç olarak yeşil yolun yapımında uygulanan ana temel kurallar şunlardır: Yol Yapımında doğayı tahrip etmeyen iş makinelerinin seçilmesi yani dozer yerine ekskavatör kullanılması. Yol yapılırken çıkan malzemenin seyyar konkasörlerle kırılıp tekrar aynı yolda kullanılması veya uygun depo alanlarına taşınması. Yolun doğaya zarar vermeyecek güzergahta yapılması ve yolun fiziki güvenliğinin oluşturulması. Üst kotlarda yol kaplamasında doğaya uyumlu malzemenin seçilmesi. Güzergah boyunca dere geçişlerinde suyu kirleten ve doğal yapısını bozan moloz, cüruf ve çöplerin dere yataklarına ve doğaya kontrolsüz bırakılmaması. Gerekli sanat yapılarının doğa ile uyumlu ve doğaya zarar vermeyecek şekilde yapılması." Haber merkezi

Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Gümüşhane Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim