• BIST 9091.07
  • Altın 2324.75
  • Dolar 32.3712
  • Euro 34.9966
  • Gümüşhane : 17 °C
  • Trabzon : 15 °C

YAYLACILAR DÖNÜŞ YOLUNDA

11.11.2015 20:23
YAYLACILAR DÖNÜŞ YOLUNDA
Orta Asya'dan Anadolu'ya 5 bin yıllık yaylacılık geleneğini Doğu Karadeniz'de sürdüren yaylacılar, havaların soğuduğu şu sıralar, yaylaklardan, kışlaklara dönmeye başladı.

 

Gümüşhane’de hafta sonu etkili olan soğuk hava ve yüksek kesimlerde etkili olan kar yağışı ile birlikte yaylalar adeta beyaza büründü.

Özellikle Kadırga, Kazıkbeli, Güvende gibi 2 bin rakımın üzerinde bulunan ve Trabzon ile Giresunlu göçer yaylacılar tarafından kullanılan Gümüşhane Yaylaları,  beyaza örtü ile kaplanmasının yanı sıra gelecek Mayıs ayına kadar da sessizliğe büründü.

Kar yağışının etkili olduğu Kürtün ilçesi Örümcek Ormanlarının yüksek kesimlerindeki yaylalar kış mevsiminin beyaz örtüsü ile kaplanırken, Örümcek Ormanları’nda ise Sonbahar mevsiminin sarı, kırmız, yeşil renklerin hakim olduğu adeta bir renk cümbüşü oluştu.

Örümcek Ormanları’nda oluşan renk cümbüşünü görmek ve fotoğrafını çekmek isteyen doğa meraklıları için çok güzel bir ortam oluştu.

Ülkemizde Yayla Geleneği

Orta Asya'da hayvancılıkla uğraşan Türkler, yaklaşık 5 bin yıl önce hayvanlarına otlak bulmak için boyalarla süslediği, zil taktığı koyun, keçi ve inekleriyle havaların ısınmaya başladığı bahar başlangıcında Kışlak denilen daha alçak kesimlerden Yaylak olarak adlandırılan yüksek kesimlere göç ederdi. Kış yaklaştığında ise halk hayvanlarıyla kışlaklara dönerdi.

Orta Asya'dan Anadolu'ya göç eden Türk boyları hayvancılığa bağlı bu yaşam tarzlarını Anadolu'da da sürdürdü. Zamanla zorluğu, ekonomik sıkıntılar ve modern yaşama olan hevesin de etkisiyle terk edilmeye başlanan gelenek, geçmişe göre çok daha az yapılmasına rağmen halen Anadolu'nun bazı bölgelerinde, özellikle Doğu Karadeniz Bölgesinde yaşatılıyor.

Günümüzde özellikle Doğu Karadeniz'de havaların ısındığı mayıs ve haziran aylarında "vargel" çiçeklerinin açmasıyla koyun ve inekleri ile yaylaya çıkan besiciler, havaların soğuduğu eylül, ekim ve özellikle kasım ayında ise "vargit"lerin açmasıyla köylerine iniyor.

Kışlaklarda bir kış boyu kalacak olan göçer yaylacılar, İlkbahar’ın gelmesiyle birlikte yeniden yaylaklara dönmeyi ise sabırsızlıkla beklemeye başlayacaklar.

Yaylalarda, besledikleri hayvanlardan elde ettikleri tereyağı, peynir ve süt mamullerini yaylacılar, hem ürettikleri aylarda hem de kışlaklara dönüşte semt pazarlarına götürerek satışa sunuyorlar.

İbrahim Özdemir-Figen Tok

 

Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Gümüşhane Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim