• BIST 10045.74
  • Altın 2420.766
  • Dolar 32.4438
  • Euro 34.797
  • Gümüşhane : 11 °C
  • Trabzon : 15 °C

“YARDIM DEĞİL İŞ İSTİYORUM”

04.09.2015 19:51
“YARDIM DEĞİL İŞ İSTİYORUM”
Gümüşhane’de özel bir işletmede çalışan işitme engelli Güven Köksal (23),”Bir devlet kurumunda çalışmak istiyorum. Bu güne kadar devletten üç aylık tek bir maaş aldım, başka da herhangi bir yardım almadım”

Güven, gazetemize yaptığı açıklamada, babası ile kendisinin işitme engelli olduğunu belirterek, “İlköğretim, ortaöğretim ve liseyi Erzurum’da okudum. 23 yaşındayım. Üniversiteyi ise Eskişehir işitme engelliler okulunda 2 yıllık resim bölümünde okudum. 4 yıllık bir üniversite okumak istedim ama olmadı. Okumak istediğim bölüm ise mimarlıktı. Ailemde sadece babam ve ben işitme engelliyiz. İşitme engelim doğuştan geldiği için düzelme ihtimali yok. Bu nedenle ameliyat olmak istemiyorum. Devletten 3 aylık tek bir tek maaş yardımı aldım. Bunun dışında başka yardım almadım. Ben yardım değil, iş istiyorum” dedi.

İşaret diliyle anlaşıyorum

Gümüşhane’de özel bir işletmede çalıştığını, müşterilerle işaret dili ve yazışma ile anlaştığını anlatan Köksal, “KPSS’ye girdim. 55 puan aldım. Bize sorulan sorular zordu. Bu soruların daha kolay sorulmasını istiyorum. Televizyonların alt kısmında işaret diliyle haber sunan kişilerin olmasını da istiyorum. Kurumlarda sadece işitme engelli insanların değil, diğer insanların da çalıştırılmasını istiyorum” talebinde bulundu.

Toplumumuz dışlayabiliyor

Toplumun, engelli insanları zaman zaman dışladığını dile getiren Köksal, şunları söyledi: “Ben küçükken bu anlamda çok sıkıntı çektim. İnsanlarla çok fazla iletişim sıkıntısı yaşıyorum. Bir dükkana  ya da bir bankaya gittiğimde işaret diliyle kendimi ifade etmeye çalışırken benimle zaman zaman dalga geçen bile oluyor. İnsanlar beni anlamıyor ve çok duyarlı değiller. İnsanların daha duyarlı olması için de bizim bir dernek kurmamız gerekiyor. Kurslar açarak orada, insanlara işaret dili eğitimi verebiliriz. Bu şekilde insanlarla daha çok anlaşabilir ve anlaşabileceğimiz insan sayısı artmış olur. Sıkıntıya düştüğümde ise öyle inanıyorum ki, işitme engelli arkadaşlarla işaret diliyle konuşarak bu sıkıntıyı üzerimizden atabiliriz.”

Başkan, verdiği sözü yerine getirsin

Köksal, Belediye Başkanı Ercan Çimen tarafından beden dili kursu düzenlediğini hatırlatarak, “Burada Sayın Başkan engellilere dernek kurmaları için yardımcı olacağını ve belediye binasında yer vereceğini söylemişti. Sayın Başkanın sözünü yerine getirmesini istiyoruz. Her seferinde bu konuyu dile getiriyoruz ama bir gelişme yok. Belediye daha önceden açtığı kurslar gibi, başka kurslar da açabilir ve diğer engelliler için de duyarlılık ortaya koyabilir. Kurmuş olduğumuz dernekte arkadaşlarla ve bize verilecek olan yerde bir araya gelip sosyal aktivite olarak bisiklet sürme, gezme gibi şeyler yapmayı istiyoruz. İŞKUR’dan sözleşmeli olarak Belediye’ye girdim. Sözleşmem bitince tekrar kalmak istediğimi söyledim ama kimse bir şey yapmadı.3 Aralık Engelliler Günün de sadece görme özürlü vatandaşlara yemek verildi. Sadece onları değil, bizi de onların yanlarına katsınlar” diye konuştu.

Güven’den çok memnunuz

İşletme Sorumlusu Mahmut Er ise “Güven, bizimle çalışmadan önce İŞKUR’un 6 aylık çalışma programı kapsamında Belediye’de çalışıyordu. Belediyedeki sözleşmesi biter bitmez burada işe başlattık. İşe başladığı günden beri iş yeri içerisindeki yaptığı bütün işlerde Güven’e yardımcı oluyoruz. Yaklaşık 2 aydır bizimle beraber çalışıyor. Diğer çalışan arkadaşlarıyla da yazışarak anlaşıyor. İlk etapta garson olarak işe aldığımız için nasıl çalışacak diye düşünmeye başladık ve günlük kullanılan sözler şeklinde kartlar hazırladık. Bu kartlar ise, “Ben İşitme Engelliyim”, “Hoş Geldiniz”, “İyi Akşamlar” gibi kartlardır. Daha sonradan kendisini garsonluktan sıkıldığı için mutfak kısmında değerlendirmek istedik ve şu anda mutfak kısmında çalışıyor” dedi.

Ramazan yetim- Alime Çelik

Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Yöresel Çantalar Da Tarih Oluyor07 Ekim 2020 Çarşamba 10:54
  • Tarihi Köy Odalarına Yürüdüler06 Ekim 2020 Salı 11:09
  • Köylerde Kış Hazırlıkları Başladı24 Eylül 2020 Perşembe 11:20
  • DÜĞÜNE DAVET İÇİN ÜRETİLİRDİ, GEÇİM KAYNAĞI OLDU26 Ağustos 2020 Çarşamba 16:44
  • Kamu Şoförlerine Trafik Eğitimi22 Ocak 2020 Çarşamba 14:43
  • Balık Üretimiyle Ekonomiye Katkı22 Ocak 2020 Çarşamba 14:39
  • YEMEKLERE TUZ KOYMAYIN14 Mart 2019 Perşembe 11:43
  • DOĞADA KARAVANLI YAŞAM07 Şubat 2019 Perşembe 11:39
  • KÜÇÜK YAŞAM BECERİLERİ10 Ocak 2019 Perşembe 12:55
  • BU MANTAR BAŞKA MANTAR19 Haziran 2018 Salı 14:33
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Gümüşhane Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim