• BIST 9079.97
  • Altın 2302.998
  • Dolar 32.3201
  • Euro 35.1053
  • Gümüşhane : 9 °C
  • Trabzon : 13 °C

YABAN KEÇİLER İKİZ YAVRULADI

05.10.2018 14:58
YABAN KEÇİLER İKİZ YAVRULADI
Koruma altında olan ve kaçak olarak avlanması durumunda cezası 18 bin liradan başlayan Yaban Keçilerinin önceki yıllardakinin aksine bu yıl Gümüşhane’de ikiz yavruladığı ve sayılarının 400’e ulaştığı bildirildi.

Gümüşhane’de son yıllarda bilinçli avlanma, koruma ve gözlem çalışmaları sonucu sayıları ve lokasyonları hızla artan Yaban Keçilerinin geçtiğimiz yıllarda tek yavruladıkları, bu yıl ise yüzde 95 civarında ikiz yavruladıkları gözlendi.

Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği (IUCN) tarafından kırmızı listede “Savunmasız” kategorisinde yer alan ve koruma altındaki bir tür olan “Capra aegagrus” bilimsel adlı Yaban Keçilerinin sayısı Gümüşhane’de hızla artıyor.

Son yıllarda vatandaşların da özellikle hassas olduğu, kaçak avlanma oranının en az olduğu hayvanlar olan Yaban Keçileri, Gümüşhane Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü tarafından yapılan kontrol ve takiplerine göre her geçen yıl sayılarının hızla arttığı kaydedildi.

Kurumun sosyal medya hesaplarından fotoğraf ve videoları paylaşılan yavrularla ilgili 2018 yılı takip ve izlemelerinde genel popülasyonun, önceki yıllara istinaden çoğunluğunun tek yavru değil de bu yıl için yüzde 95 civarında ikiz yavruladıkları gözlendiği ifade edildi.

Gümüşhane’de yaban keçisi sayısının hızla arttığı, 18 farklı lokasyonda gözlenen keçilerin sayısının 400 civarına yükseldiği öğrenildi.

Yaban Keçisi 

Dünya genelinde Capra cinsine ait yayılış gösteren 9 türden birisi olan Yaban Keçilerinin boyları 130-180 santimetre, kuyrukları 15-18 santimetre ve omuz yükseklikleri 80-100 santimetre olup ağırlıkları ise erkeklerde 50-85 kilogram, dişilerde ise 35-60 kilogram arasındadır. 

Postları kısa, sık ve sert kıllıdır. Ergin tekelerde, çene altında sert kıllı, siyah ve uzun bir sakal bulunur. Erkeklerin boynuzları uzun ve geriye hançer gibi kıvrıktır. Her yıl büyüyen boynuz kısmı bir çizgi ve boğumla ayrılır. Bu çizgi ve boğumlardan yaş saptamasında yararlanılır. İyi gelişmiş bir erkekte 150 cm’ye kadar uzunlukta boynuza rastlanabilir. Dişilerinde de 25-28 cm uzunlukta kısa ve küt boynuzlar bulunur. 

Renkleri kırmızı-kahverengi-gri, kışın soluk sarımsı gridir. Dişilerin renkleri daha açıktır. Erkeklerde bulunan omuz başından ön ayaklara, sırta ve enseye uzanan siyah kolon dişilerde bulunmaz. 

Çok ürkek bir canlı olup sürekli tehlikelere karşı tetiktedir. Başarılı bir tırmanıcıdır. 

Çiftleşme dönemi Kasım-Şubat ayları arasındadır. Gebelik süresi 5 ay, genellikler mayıs ayında doğurdukları, bir, genellikle ikiz, seyrek olarak da üçüz doğurdukları tespit edilmiştir. 

Doğum yapacak dişilerin yavruları kartal ve yırtıcı hayvanlardan korumak için ormanın sıklık yerlerini tercih ettikleri yavruların doğduklarının ertesi gününden itibaren annesini takip edebilecek duruma geldikleri tespit edilmiştir. Emzirme süresinin 6 ay olduğu, genç keçilerin 1 yıl ya da daha fazla bir süre annelerini takip ettikleri belirlenmiştir.

 

Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Gümüşhane Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim