• BIST 8718.11
  • Altın 2242.741
  • Dolar 32.3254
  • Euro 35.1547
  • Gümüşhane : 3 °C
  • Trabzon : 10 °C

YABAN HAYATI UNUTULMUYOR

14.05.2019 12:51
YABAN HAYATI UNUTULMUYOR
Gümüşhane Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Gümüşhane Şube Müdürlüğü, kuşlar aç kalmasın diye yaptığı tarla ekiminin ardından bu kez de yaban hayvanları için doğada meyveli fidan aşılaması gerçekleştirdi.

Önceki yıllarda ‘Yaban Hayvanlarının Tabii Ortamlarında Desteklenmesi Eylem Planı’ kapsamında Gümüşhane genelinde 3 bin 287 meyve fidanını yaban hayatı için toprakla buluşturan DKMP, bu yıl ise 150 adet meyve fidanı aşıladı.

Çalışmalarla ilgili bilgi veren DKMP Gümüşhane Şube Müdürü İlbeyi Aydın, insan ile yaban hayvanı çatışmasını önlemek ve yaban hayvanlarının doğal ortamlarında besin desteği sağlamak amacıyla doğada meyveli fidan aşılaması ve dikimi çalışmalarının devam ettiğini söyledi.

Bu minvalde 2019 yılında yaban kirazı, yaban elması ve özellikle ahlattan oluşan 150 adet meyve fidanının aşılandığını kaydeden Aydın, ayrıca 2016-2019 yılları arasında Gümüşhane genelinde doğaya 3 bin 287 adet meyve fidanı dikildiğini kaydetti.

Tabiatta besin kaynaklarının bozulmasının yaban hayvanlarının yeterli besin bulamamasına neden olduğunu dile getiren Aydın, “Besin bulamayan ayı ve domuz gibi yaban hayvanları da yerleşim yerlerinde tarım ürünlerine yöneliyor. Bölgemiz genelinde çeşitli sebeplerle azalmış olan yaban meyvelerinin çoğaltılması, kuşların, memelilerin tabiatta besin bulabilmesi için geliştirilen eylem planı kapsamında çalışmalarımız sürüyor. Yapılan bu çalışma ile orman ve orman içi açık sahalara meyve fidanları ve tohumlu orman ağacı fidanları dikilmeye devam edilecek. Böylelikle, ayı ve diğer memelilerin besin sıkıntısı çekmesi en aza indirilerek popülâsyonların devamı sağlanmış olacaktır” dedi.

Gümüşhane DKMP kuşlar aç kalmasın diye 2014 yılında başlatılan kullanılmayan tarlaların ekimi kapsamında bu zamana kadar Gümüşhane’de 87 köyde, 192 farklı bölgede, 669 dönüm tarlayı biçilmemek üzere buğday, arpa, yonca gibi tohumlar ekmişti.

 

Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Gümüşhane Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim