• BIST 9792.13
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • Gümüşhane : 29 °C
  • Trabzon : 23 °C

VATANDAŞA VERİLEN AFET EĞİTİMLERİNDE GECİKME Mİ VAR?

27.09.2021 12:42
VATANDAŞA VERİLEN AFET EĞİTİMLERİNDE GECİKME Mİ VAR?
Gümüşhane’de 2021 yılında 113 bin 700 kişiye afet farkındalık eğitimi verilmesi hedeflenmesine rağmen yılın bitmesine 3 ay kala verilen eğitimler henüz daha % 51’ler seviyesinde.

VATANDAŞA VERİLEN AFET EĞİTİMLERİNDE GECİKME Mİ VAR?

Gümüşhane’de 2021 yılında 113 bin 700 kişiye afet farkındalık eğitimi verilmesi hedeflenmesine rağmen yılın bitmesine 3 ay kala  verilen eğitimler henüz  daha % 51’ler seviyesinde.

Gümüşhane Vali Yardımcısı Gürkan Karaman başkanlığında, kamu kurum ve kuruluşlarının, sivil toplum kuruluşlarının, meslek odalarının, üniversitenin ve özel sektör kuruluşlarının yönetici ve eğitmenlerinin katılımı ile İI Afet ve Acil Durum Müdürlüğü toplantı salonunda Eğitim Değerlendirme Toplantısı düzenlendi.

Düzenlenen toplantıda, Gümüşhane Vali yardımcısı Gürkan Karaman Gümüşhane genelinde yürütülmekte olan eğitim faaliyetlerinde,  İl genel nüfusuna göre belirlenmiş, 113 bin 700 kişilik hedef kitleye ulaşılması gerektiğini söyledi.

Bu zamana kadar yapılan eğitim faaliyetleri sonucunda yüzde 51’lik bir gerçekleşme ile 60 bin hedefine ulaşıldığı öğrenildi. Toplantıda alınan karar doğrultusunda hedef kitle olan 113 bin 700 kişiye eğitimlerin en geç 1 Kasım 2021 tarihine kadar tamamlanması gerekiyor.

Gerçekleştirilen yüzde 51’lik bir eğitimin hedef bitiş tarihi olan 1 Kasım 2021 tarihine kadar yüzde 100’e ulaşıp ulaşmayacağı Gümüşhane kamuoyunda merak konusu oldu.

AFET FARKINDALIK EĞİTİMİ NEDİR?

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı internet sitesinde yer alan bilgilere göre  “2021 Türkiye Afet Eğitimi Yılı”nda vatandaşlara verilecek olan farkındalık eğitimleri ile ilgili şu bilgi yer almaktadır:

“İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun kamuoyuna ilan ettiği üzere,2021 yılı 'Türkiye Afet Eğitimi Yılı’ olarak belirlenmiş olup ulusal düzeyde Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı, yerel düzeyde Mülki İdare Amirlerinin koordinesinde, kamu kurum ye kuruluşları, sivil toplum kuruluşları, meslek odaları, üniversiteler ve özel sektör kuruluşları ile iş birliği İçerisinde eğitim seferberliğimiz başlatılmıştı. Afet Eğitim yılı kapsamında yürütülen tüm eğitim ve iletişim faaliyetlerimizde temel amacı, afete dirençli toplum oluşturma misyonu çerçevesinde tüm vatandaşların, yaşadığı coğrafyadaki afet riskleri konusunda farkındalık kazanması, kedisinin ve ailesinin görebileceği zararı azaltmak için önlem alması, afet anı ve sonrası için hazırlık yapması amaçlanıyor.”

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu,  bir yıl önce 26.09.2020 tarihinde AFAD Afet ve Acil Durum İl Müdürlüğü'nde düzenlenen İstanbul Afet Koordinasyon ve Değerlendirme Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, "2021 yılını Türkiye'de Afet Eğitim Yılı ilan edeceğiz. İki ağırlığımız olacak. Yeni doğan çocuktan en yaşlımıza kadar büyük bir seferberlikle 2021 yılında herkese dokunacağız. Afetten önce neler yapmamız lazım, riskleri nasıl azaltmalıyız, hangi tedbirleri almalıyız, afet anında ve sonrasında neler yapmalıyız? AFAD Başkanlığımız, bu meselelerle ilgili afete hazırlık yapıyor. Tüm Türkiye'de afet eğitim seferberliğini ortaya koymamız gerekir." demişti.

Yine Bakan Soylu, İçişleri Bakanı Soylu 7 Ay Önce Mart 2021 Ayı  başında  yaptığı açıklamada  da 2021'in afet eğitim yılı olarak ilan edildiğine işaret ederek, "51 milyon insana ulaşacağız.” demişti.

Gümüşhane’de farkındalık eğitimi alması gereken kişi sayısı  113.700 olmasına rağmen 2021 yılında aradan geçen 9 aylık sürede bugüne kadar farkındalık eğitimi verilen kişi sayısı yaklaşık 60 bindir. Geriye kalan 53 bin 700 Kişiye ne zaman bu eğitimin verileceği merak konusu oldu.

 “Gerçekleştirilen yüzde 51’lik bir eğitimin 1 Kasım 2021 tarihine kadar yüzde 100 ulaşıp ulaşmayacağı 35 günlük bir süre içeresinde yaklaşık 53 bin 700 kişiye daha eğitim verilip verilemeyeceği kamuoyu tarafından merak konusu oldu.”

VATANDAŞLARA VERİLEN AFED FARKINDALIK EĞİTİMİ NEDİR?

Eğitimin Amacı: Başta deprem olmak üzere ülkemizde sıkça görülen afetlere yönelik olarak, afetlerin öncesi, sırası ve sonrasında yapılacak doğru davranışları bireylere kazandırmak.

Hedef Kitle: Toplumun tamamı

Eğitimin Süresi: 1 saat

Ön Koşul: Yok

Ölçme ve Değerlendirme: Yok

Sertifikasyon: Katılım Belgesi

Eğitimde Yer Alan Konular:

  • Temel Bilgi ve Kavramlar
  • Afet Öncesi Yapılması Gereken Hazırlıklar
  • Afet Sırasında Doğru Davranış Şekilleri
  • Afet Sonrası İlk Anlar
  • Yangın
  • Tahliye

BU ÖNEMLİ KONUYU KAMU ADINA TAKİP EDECEĞİZ

Afet gelmeden önce bir vatandaşımızın alacağı eğitim belki de onlarca canın kurtulmasına sebep olacaktır. Bu nedenle yetkililere Gümüşhane’deki afet eğitimlerinin bir an önce tamamlanması gereğinin önemi  hatırlatmak istiyoruz. Günümüzün en önemli konularından biri olan Afet ve afet bilinçlendirilmesi ile ilgili olan  bu konuyu Gümüşhane özelinde takip edip zaman zaman kamuoyu ile paylaşacağız.

Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Gümüşhane Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim