• BIST 9524.59
  • Altın 2497.855
  • Dolar 32.5859
  • Euro 34.6982
  • Gümüşhane : 10 °C
  • Trabzon : 16 °C

Uyanıklığın Böylesi

25.02.2020 10:45
Uyanıklığın Böylesi
Türkiye’nin en kaliteli pestil ve kömesinin üretildiği Gümüşhane’ye has coğrafi tescilli olan pestil ve kömeler başka şehirlerde üretilerek ‘Gümüşhane pestili’ adı altında satılmaya başlandı.

Türkiye’nin en kaliteli pestil ve kömesinin üretildiği Gümüşhane’ye has coğrafi tescilli olan pestil ve kömeler başka şehirlerde üretilerek ‘Gümüşhane pestili’ adı altında satılmaya başlandı.

Büyük AVM’lerde bile örneğine rastlanılan olaylar zincirinin son halkası Trabzon’da kadınlar pazarında gerçekleşti. Erzurum’da üretilmesine ve Gümüşhane pestiliyle alakası olmamasına rağmen “Gümüşhane pestili” etiketiyle satılan ürünler hem Alo 174 gıda hattına hem de Trabzon Büyükşehir Belediyesi Zabıtasına bildirilerek toplatıldı.

TEMA Vakfı Gümüşhane temsilcisi Yusuf Oral’ın sosyal medya hesabında ilgili fotoğrafları paylaşmasının ve satıcıları uyarmasının ardından ilgili makamlara şikayet edilerek toplatılan ürünlerin Erzurum'un Yakutiye ilçesinde üretilerek "Fıstıklı dut pestili" olarak satıldığı öğrenildi.

İçindekiler kısmında dut, un, şeker, glikoz ve fıstık ihtiva ettiği anlaşılan ürünün Gümüşhane pestiliyle alakası olmadığı halde “Gümüşhane pestili” diye satılması uyanıklık olarak nitelendirildi.

Konuyla ilgili sorularımızı cevaplandıran Gümüşhane Pestil ve Köme Üreticileri Birliği Abdulbaki Kara, bu konuda Türkiye’nin dört bir yanında yaşayan Gümüşhanelileri duyarlı olmaya çağırarak bu tür durumlarda mutlaka fotoğraflamalarını ve Alo 174 gıda ihbar hattına bildirmelerini istedi.

Son Dönemde Büyük Artış Var

Son dönemde Gümüşhane pestil ve kömesiyle ilgili farklı illerde bu tür üzücü durumlarla karşılaştıklarını, Gümüşhane pestiliyle alakası olmayan ürünlerin Gümüşhane’nin coğrafi işaretli pestil ve kömesine büyük zarar verdiğini ifade eden Kara, “Gümüşhane adını kullanarak ürünler satılmakta. Yakın zamanda Trabzon’da seyyar satıcılar tarafından farklı bir ilde üretilen pestil altına Gümüşhane pestili ibaresi yazılarak satıldığını gördük. Gümüşhaneli duyarlı bir vatandaşımız tarafından ortaya çıkarılan olayın ardından bizde birlik olarak harekete geçtik ve Tarım ve Orman Bakanlığımızın Alo 174 gıda hattı vesilesiyle şikayetlerde bulunduk. Akabinde Trabzon Büyükşehir Belediyesi zabıta ekiplerine bildirdik. Duyarlı vatandaşımızın sayesinde ürünlerin o şekilde satışını yasaklattık” dedi.

Sahte Ürünlerin Şehrimizin ve Ürünlerimizin Değerini Zedeliyor

Gümüşhanelilerden yaşadıkları şehirlerde, ziyaret veya gezmek için gittikleri şehirlerde bu tür ürünler gördüklerinde mutlaka etiket bilgilerine bakmalarını öneren Kara, “Türkiye’de bu anlamda çok ciddi sahte ürün piyasada geziyor. Bunlar Gümüşhane pestili olarak satıldığı takdirde bizim ilimizin bu noktadaki adını ve ürünlerimizin değerini zedeliyor. Bu anlamda bizler Pestil ve Köme Üreticileri Birliği olarak üzerimize düşeni yapıyoruz fakat her noktayı tek tek gezme şansımız olmayabilir. Tüm hemşehrilerimize bu anlamda çok büyük görev düşüyor. Biz kalbi Gümüşhane için atan herkesten bu duyarlılığı bekliyoruz. Gördükleri yerde pestil Gümüşhane’ye ait değil ve Gümüşhane pestili olarak satılıyorsa muhakkak görüntüsünü çekip sosyal medyadan bizlere ulaştırmalarını, bakanlığımızın Alo 174 hattına şikayet etmelerini arzu ediyoruz. Bu bizler için çok önemli. Biz bugüne kadar 7-8 şikayet yaptık. Trabzon öncesinde Ankara-İstanbul arasındaki bir AVM’de Malatya’da üretilen pestili Gümüşhane olarak yazmışlardı. Bununla ilgili şikayetimizi yaptık ve bakanlığımız ilgili firmaya idari para cezası keserek ürünlerin satışını engelledi” diye konuştu.

Vatandaşlar olarak ne kadar duyarlı olunursa Gümüşhane’nin marka değerini o kadar korumuş ve kollamış olunacağının altını çizen Kara, “Biz tüm Gümüşhanelilerden ve Gümüşhane sevdalılarından bu desteği bekliyoruz. Pestil köme görünce etiket bilgilerine bakarak ilimizin plaka kodu ya da adresinin Gümüşhane olup olmadığına dikkat edelim. Gümüşhane yazmıyor ve Gümüşhane pestili diye satılıyorsa gerekeni yapalım. Değerli hemşehrilerimizden bu desteği bekliyoruz” şeklinde konuştu.

 

Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Gümüşhane Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim