• BIST 9084.03
  • Altın 2325.364
  • Dolar 32.3709
  • Euro 35.0299
  • Gümüşhane : 15 °C
  • Trabzon : 18 °C

ULUSLARARASI GURURUMUZ

09.11.2015 18:30
ULUSLARARASI GURURUMUZ
Gümüşhane’nin Torul ilçesine bağlı Atalar köyünden Mustafa Zengin (35), çektiği fotoğraflarla ödül rekoru kırmayı sürdürüyor.

 

Zengin, gazetemize yaptığı açıklamada, kendisinin de her Karadenizli çocuk gibi yoğun karın esarete dönüştürdüğü kış günlerini okulda, yazı ise özgürlüğün tadına vardığı Zigana Dağı yaylalarında geçirdiğini söyledi.

Sihirli makine hayatını değiştirdi

Zengin, hayata bakış açısını değiştirecek, kendisini ifade etmek için kullanacağı yöntemi de bu özgürlük günlerinde keşfetmişti. Okul harçlığı için yaylalardan topladığı sarıçiçekleri Zigana Geçidi’nde satarken, yabancı turistlerin ellerinde ilk kez gördüğü o sihirli makine, hayatını değiştirecekti. Artık kazanılan paralar okul harçlığı için değil, o büyülü makine için biriktirilecekti.

Zigana Dağları’nda amatörce başlayan serüven

Hızla geçen zaman zarfında Mustafa Zengin, erken yaşta kaybettiği babasının yokluğunda ağabeyleri ile birlikte fırıncılık yapmaya başlar. Gece sabaha kadar fırında ekmek yapan Zengin, gündüz uyumuyor, sırtında çantası dağ taş demeden fotoğraf sevdasının peşinden koşuyordu. Bu sevda büyüdükçe büyüyor, Zigana Dağları’nda amatörce başlayan serüven, ulusal ve uluslar arası yarışmalarda peş peşe alınan ödüllerle taçlandırılıyordu.

“Fotoğraf çekmek kendimi ifade etmenin bir yolu”

Fotoğraf sevdasını, “Kendisini ifade etmenin bir yolu” olarak niteleyen Zengin, tek amacının Gümüşhane’nin, unutulmaya yüz tutan kültürel öğelerinin, tarihi ve turistik değerlerinin tanıtımına katkıda bulunmak olduğunu belirtiyor. “Fotoğraflarımda, yaşamın ta kendisine dokunmaya, o kareleri sanatsal kaygıları göz önünde bulundurarak aktarmaya çalışıyorum” diye konuşan Zengin, National Geographic Türkiye tarafından birinci seçilen fotoğrafının hikayesini de şu ifadelerle anlatıyor.

Birincilik fotoğrafı Kürtün’de çekildi

“Fotoğraf, Kürtün İlçesi Kırgeriş Köyü’nde çekilmiştir. Kürtün ilçemiz, Çepni Türklerinin yoğun olarak yaşadığı bir bölge. Dolayısı ile Türk kültürünü yansıtan öğeler daha canlı, daha renkli bir durumda. İlçemizde; Köy ekmeğinden ahşap işlemeciliğine, sepet örmeciliğinden,   zil, külek ve yayık yapımına kadar birçok el sanatımız teknolojinin öğütücü dişlilerine rağmen varlığını sürdürmüş, geçmişimiz ve geleceğimiz arasında bir köprü olarak kalmayı başarabilmiştir. Bu nadide güzellikler ve her geçen gün azalmakta olan isimsiz ustaları, bu kutsal topraklarda bir bütün olabilmemizin en önemli unsurları durumundadır.  Onlardan aldığımız güç ile bir çınar gibi dimdik ayakta duruyor, birçok farklı türün renk kattığı bu ormanı oluşturabiliyoruz.”

National Geograpich Uluslararası Fotoğraf Yarışması’nda birincilik

National Geographic Uluslararası Fotoğraf Yarışması’nın Türkiye ayağında yaklaşık 17 bin fotoğrafın değerlendirildiğini kaydeden Zengin, prestiji çok yüksek olan bu yarışmanın “İnsan” kategorisinde birinci seçilmekten son derece mutlu olduğunu söyledi. Hayallerinden birinin gerçekleştiğini ifade eden Zengin; “Fotoğraf sevdamın kaynağı tam olarak buydu diyebilirim. Gümüşhane’min tanıtımına katkıda bulunmak, güzel şehrimin altın kalpli insanlarına bir nebze olsa da borcumu ödemek çok güzel bir duygu.  Bu yıl onuncusu düzenlenen yarışmada çok önemli jüri üyeleri yer aldı. Türkiye’de bu sanatın duayen ismi olan Ara Güler, editör Darren Simith ve direktör Monica Corcoran’dan oluşan jüri üyeleri başta olmak üzere National Geographic ailesine sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum” diye konuştu.

Zengin’in katıldığı bazı yarışmalar ve aldığı ödüller

Fotoğraf Sanatçısı Mustafa Zengin’in katıldığı bazı yarışmalar ve aldığı ödüller ise şöyle: “Doğu Karadeniz Belediyeler Birliği Jüri Ödülü, Konya Valiliği 7. Uluslar arası Fotoğraf Yarışması, Gümüş Madalya, 2014 2 nd Cairo İnternational Art Exhibition Kahire, mansiyon, Safranbolu Belediyesi 16. Safran Fotoğraf Yarışması, birincilik ödülü.”

Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • ESKİ RAMAZANLAR09 Mayıs 2019 Perşembe 12:51
  • MİNİK TEMACILARA EKOLOJİ ANLATILDI18 Ekim 2018 Perşembe 13:55
  • TARİH GÜNYÜZÜNE ÇIKIYOR17 Eylül 2018 Pazartesi 17:24
  • TURİZM'DE BAYRAM BEREKETİ27 Ağustos 2018 Pazartesi 11:28
  • HORONA DOYDULAR24 Temmuz 2018 Salı 10:31
  • GÖRSEL ŞÖLEN İLGİ ÇEKİYOR19 Temmuz 2018 Perşembe 14:20
  • HER ŞEY GELECEK NESİLLER İÇİN19 Temmuz 2018 Perşembe 14:17
  • GEÇMİŞTEN BU GÜNE CEMAATLER17 Temmuz 2018 Salı 19:02
  • KARDEŞLİK BAĞLARINI FUTBOL İLE KURDULAR15 Temmuz 2018 Pazar 15:45
  • SULTAN SOFRASI YENİLENDİ20 Haziran 2018 Çarşamba 11:07
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Gümüşhane Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim