• BIST 9747.45
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • Gümüşhane : 20 °C
  • Trabzon : 23 °C

TURİZM’DE İLK CİDDİ ADIM

12.02.2016 15:18
TURİZM’DE İLK CİDDİ ADIM
Gümüşhane’nin turizm noktasında geleceğe yönelik adımlarının atılacağı “İl Turizm Çalıştayı” yarın gerçekleştirilecek. Geniş katılımın olacağı ve turizm noktasında belki de en net adımın atılacağı toplantıda ‘Gümüşhane’nin turizm geleceği’ masaya yatırıla

“4 yıllık eylem planı için rapor oluşturulacak”

Gümüşhane Valiliği tarafından organize edilen ve yarın gerçekleşecek olan geniş katılımlı Çalıştay, şehir için büyük önem taşıyor. Şehrin dinamiklerinin harekete geçirilmesi ve şehirde yaşayan insanların katkı sağlaması beklenilen toplantıda, 4 yıllık eylem planı için rapor oluşturulacak.

Temel Hedef ve Stratejiler

Kaynakların, etkili ve verimli kullanılması, yerel dinamiklerin ve fırsatların doğru değerlendirilmesi, bu yolla yerel kalkınmanın bölgesel kalkınmaya, onun da yurt geneline yayılması, böylelikle iller ve bölgeler arası gelişmişlik farklarının azaltılması, turizm için uygulanacak olan politikanın temel hedef ve stratejileri arasında yer alıyor.

Farkındalık Oluşturulacak

Turizm konusunda atılan bu adımların gelecek süreçte Gümüşhane’de bir farkındalık oluşturacağı, stratejik plan ve eylemler çerçevesinde çok önemli sonuçlar ortaya koyulacağı, bugüne kadar Gümüşhane’de yapılması gerekenlerin çalıştayda masaya yatırılacağı ifade edildi. Gümüşhane Valiliği, Belediye Başkanlığı, Gümüşhane Üniversitesi, sivil toplum kuruluşları, sektör temsilcileri ve yerel dinamiklerin yer alacağı çalıştayın yapılacağı toplantıya hazırlıklı katılmaları beklenirken, özellikle kamuoyunun da desteği büyük önem taşıyor.

İlgili taraflar arasında tamamlayıcılık ve koordinasyon

Bölge illeri arasında belki de en zengin turizm kaynaklarına sahip olan Gümüşhane’ de turizme dönük olan projelerin ve faaliyetlerin uygulanmasında ilgili taraflar arasında tamamlayıcılık, koordinasyon ve eşzamanlılığın sağlanması da önemli konular arasında.

Yerel Katılım ve Sahiplenme

Gümüşhane için en büyük problemler arasında yer alan ve yılardır “Bu şehir sahipsiz”, “Şehre sahip çıkılmıyor” algısının artık bir yana bırakılıp, şehrin gelişiminde yerel katılımın güçlendirilerek toplumsal katılım ve sahiplenmenin sağlanması ise gelişimin önündeki en önemli etkenlerden biri olarak görülüyor.

“Herkesin Elini Taşın Altına Koyması Gerekiyor”

Gümüşhane’nin kalkınmasında turizm sektörünün ne derece önemli olduğu, Gümüşhane’nin olmazsa olmazı olan “turizm” konusunda yerel dinamiklerin de artık harekete geçmesi, gerek bölge gerekse Gümüşhane için hazırlanacak dört yıllık eylem planında adeta bir açık hava müzesi olan Gümüşhane’nin en önde yer alması için herkesin elini taşın altına koyması gerekiyor. Sektörün taraflarının, özellikle özel sektör temsilcilerinin ne istediklerini, ne yapılması gerektiğini, eksikliklerini ifade ederek eteğindeki taşları bu çalıştayda dökmesi bekleniyor.

 

Söylemler, eyleme dönüşmeli

Yıllardır her ortamda, her isim tarafından konuşulan “Bu şehrin geleceği turizmdir” söyleminin kamuoyunda artık eyleme dönüşme beklentisi, yapılacak olan çalıştayda en somut adım olarak görülüyor. Gümüşhane Valisi Yücel Yavuz’un da göreve geldiği günden beri bu konu üzerindeki hassasiyeti, artık sinir uçlarına dokunulduğunu ve turizm hareketlenmesinin başladığını gösteriyor.

Onlarca Medeniyetin İzleri Var

4 bin yıllık tarihe sahip, onlarca medeniyetin izlerini taşıyan, doğal güzellikleri, tarihsel ve kültürel zenginlikleri, 450’ye yakın yaylaları ile dokuz il arasında ön plana çıkan Gümüşhane’de var olan bu zenginliğin, yapılacak yerel çalıştay ile masaya yatırılması, kentin makus talihini yenme açısından büyük önem taşıyor.

Gümüşhane turist çekme potansiyeline sahip

Gümüşhane eski çağlardan günümüze dek önemli kültür ve ticaret merkezlerinden biri olmuştur. Tarihi İpek yolunun üzerinde yer alan şehir birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır.  Gümüşhane zengin tarihi ve kültürel değerleri ile birlikte sahip olduğu eşsiz doğal güzellikleri ile de önemli bir merkezdir. Doğu Karedeniz Bölgesinin Karadeniz Havzası ve Kafkasya ülkelerine olan komşuluğu, bölgenin önemli bir ticaret koridoru olmasına imkan tanımaktadır. Gümüşhane de böyle bir coğrafya ve böyle bir tarihi birikime, özellikle iklimi Körfez bölgesinden son derece fazla sayıda turist çekme potansiyeline sahip. Çok zengin bir turizm potansiyeline sahip olan Gümüşhane’nin turizm sektöründen daha fazla yararlanabilmesi gerekiyor.  Gümüşhane gerek doğal  gerek tarihi ve kültürel zenginlikleri bakımından turizmin gelişmesine olanak tanıyan uygun koşullara sahip.

Gümüşhane cazibe merkezi haline getirilebilir

Turizmin olmazsa olmazlarından olan alt yapı ve konaklama sorununun giderilmesi yönünde atılacak adımlar, daha modern bir şehir,  fiziki mekanların artırılması, lokantalar, konaklama yerleri, tarihsel ve doğal güzellikler, yolların temiz olması ile Gümüşhane cazibe merkezi haline getirilebilir. Bütün bunlar sağlandığında ise şehrimizden mutlu ayrılan bir turist, gittiği yerlerde şehrimizi, ülkemizi tanıtır, bizim gönüllü elçimiz olur.

Tüm Gümüşhane kazanacaktır

Öte yandan turizmden en büyük beklenti ise yöre ekonomisine sağlayacak olduğu katkı. Turizm noktasında Gümüşhane’de yaşanılan en büyük sıkıntılardan biri ise şehre gelen turistlerin gün içerisinde şehirden ayrılması.  Eğer şehre gelen turist burada konaklamıyorsa, burada yiyip içip alışveriş yapmıyorsa sadece günü birlik gezip geri dönüyorsa bu noktada oturup düşünülmelidir. Bütün bunlar sağlandığında yöre ekonomisi canlanacak, şehir kalkınacak, tüm Gümüşhane kazanacaktır.

İl olarak yaşadığımız sıkıntıların ortadan kaldırılması

Trabzon’da yapılan çalıştayda turistlerin doğru ve etkin bilgilendirilmesi açısından çok önemli bir yere sahip olan danışma bürolarının yeni bir modelle yeniden yapılandırılması, sadece Trabzon ve Ordu’da bulunan Turizm Danışma Bürolarının tüm illerde resmi olarak açılacak olması ilk adım olarak önem taşıyor. Turizm danışma bürolarındaki İngilizce ve Arapçayı iyi bilen, yöreyi tanıyan personeller idame ettirilmesi ise il olarak yaşadığımız sıkıntıyı da ortadan kaldırmış olacaktır.

Gümüşhane’nin zenginliği vurgulandı

Çalıştay’a Kelkit’te bulunan tarihi Satala Antik Kenti kalıntılarının gün yüzüne çıkarılması ve turizme kazandırılması için gerekli altyapının sağlanması, tarihi Süleymaniye Mahallesi, Canca Kalesi ve Konak restorasyonları yapılması, Karaca Mağarası turizm ve hizmet altyapısının geliştirilmesi, yayla turizminin geliştirilmesine yönelik çalışmaların planlanması ve yürütülmesi gibi 16 farklı proje ile katılan Gümüşhane’nin ne kadar zenginlik taşıdığı vurgulanmış, bundan sonrası yapılacak olan ise bu zenginliği ilin ekonomisine katkı sağlamaya kalıyor.

Yaşanılan tüm süreçler sonucunda Gümüşhane’nin bölgenin ticaret ve turizm merkezi haline getirilmesi vizyonunun benimsenip, bu çerçevede şehrin kalkınmasında temel esasların göz önüne alınması öngörülüyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Katar'daki kitap fuarında Arap ülkelerinden gördüğü ilgi üzerine Kültür Bakanlığı'na verdiği talimatla Karadeniz Bölgesi'ne Körfez ülkelerinden turist çekecek bir eylem planı oluşturulması için ilk adım atılmış, Eylem Planı’nın altyapısını oluşturmak için Kültür ve Turizm Bakanlığı, Trabzon'da geniş katılımlı çalıştay düzenlemişti. Dört bakanın katıldığı çalıştaya; Sinop, Samsun, Ordu, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin, Gümüşhane ve Bayburt milletvekilleri ve mülki idare amirleri de hazır bulunmuştu.

İbrahim Özdemir-Figen Tok

turzm-001.jpg

Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Gümüşhane Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim