• BIST 8745.38
  • Altın 2240.79
  • Dolar 32.3336
  • Euro 35.1653
  • Gümüşhane : 5 °C
  • Trabzon : 10 °C

Tozlu Pestil

07.07.2017 14:16
YUSUF ORAL / YAZAR

YUSUF ORAL / YAZAR

Gümüşhane Organize Sanayi Bölgesinde atık barajının yanı başında üretim yapan pestil ve köme üreticileri için İkisu mevki bir alternatiftir. Nitekim bir kaç pestil köme üreticisi hem üretim hem de satış işlerini Gümüşhane-Torul karayolu üzerinde ki iki su mevkiinde yapmaktalar.

                İkisu mevkiinin altyapı problemleri halledildiği taktirde sektör için iyi bir alternatif üretim alanı gibi görünse de egzoz gazlarının arasında pestil köme kurutulması fazla da akıl karı değil.

                Egzoz gazları bir kenara dursun iki su da üretim yapan pestil köme firmalarının en büyük sıkıntısı hemen yanı başlarında ki mermer atölyesi ve taş kırma eleme ocağıdır.

                Mermer atölyesi ve taş kırma eleme tesisinin pestil üretim tesislerine 100 metreden daha yakın olması alandaki pestilcilerin en büyük problemidir. Çünkü bu tesislerden çıkan toz pestil kömenin imalatını ve satışını olumsuz yönde etkilemektedir.

                Bir diğer husus ise iki İkisu mevkiinde bulunan mermer atölyesi ve taş kırma eleme ocağı Karaca Mağarası yol sapağında bulunmakta ve turizm öncümüz Karaca Mağarasının ziyaretçilerine büyük bir görüntü kirliliği yaşatmaktadır.

                Hava ve görüntü kirliliği meydana getiren bu iki tesisin bir an evvel bu bölgeden taşınması yada kapatılması başta pestil köme sektörü ve doğa turizmi için çokça faydalı olacaktır.

                Pestil köme de dünya markası olan Gümüşhane'nin içerisinde sadece gıda üretimi yapılacak bir ''organize gıda üretim sanayi bölgesine'' ihtiyacı vardır. Ve bu ihtiyaç çok elzemdir.

                Çünkü ilimiz Tekke Köyünde bulunan organize sanayi bölgesinde başta ağır metalleri depolayan bir atık barajı olmak üzere; tavuk çiftliği, mobilya atölyeleri gibi gıda üretimi ile katiyen aynı alanda olmaması gereken sektörler bulunmaktadır. Ve bu tesisler iç içe üretim yapmaktadır.

                Ülkemizin tamamında ve dünyanın birçok yerinde insanlar ''Gümüşhane pestili'' gördüklerinde doğal ürün olarak alıp tüketmektedir. Pekala, insanların pestil kömemizin doğallığına bu denli güvenmesine karşın biz ne yapıyoruz?

                Bu noktada başta sayın valimiz olmak üzere İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürümüzü ve sektör temsilcilerini pestil kömenin geleceğini kurtarmak adına çözüm yolu bulmaya davet ediyorum.

                Gümüşhane de organize sanayi bölgesinde gıda üretimi yapılırken bölgeye maden atık barajını, kimyasal ağırlıklı ürünler kullanan mobilya atölyelerini ve tavuk çiftliği kurmak gibi üstün bir başarı gösteren kıymetli ağabeylerimizi de özellikle kutluyorum.

                Onlar hakkında bu seferlik bir şey dememeye karar verdim. Çünkü ne desen boş. Her şeyi iyi bilen ağabeylerimiz zaten bunu idrak edebilse o tesisleri iç içe sokmazlar idi. Marketten alışveriş yapılınca deterjanla gıda maddesinin aynı poşete konulmaması gerektiğini birilerinin bu ağabeylerimize öğretmesini umuyorum.

İnsan ve çevre sağlığının en ileri derecede önemsenmesi temennisi ile,

Sağlıcakla kalın.

Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Gümüşhane Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim