- BIST 9396.93
- Altın 2824.572
- Dolar 34.3362
- Euro 36.3204
- Gümüşhane : 3 °C
- Trabzon : 16 °C
- GÜMÜŞSU’YA 1,7 MİLYON TL LAZIM
- GÜM-TEK DERNEĞİ’NDEN “BİR FİDAN BİN UMUT” ETKİNLİĞİ
- GÜMÜŞHANE KENT REHBERİ YAYINLANDI
- DEMİREL’DEN "ÇİN TUZU" VE KİMYASAL KATKILAR HAKKINDA UYARI
- MADENCİLİĞİN SOSYAL ETKİLERİ KONUŞULDU
- EMNİYET’TEN OKUL ÇEVRELERİNDE SİGARA SATIŞINA SIKI DENETİM
- GÜMÜŞHANE'DE VASFİ MAHİR KOCATÜRK 1. KİTAP FUARI BAŞLIYOR
- GÜMÜŞHANE’DEN 11 PROJE İNCELEMEYE HAK KAZANDI
- TORUL BARAJINDA GÖL YERİNİ ÇÖL MANZARASINA BIRAKTI
- GÜMÜŞHANE’DE BİNLERCE FİDAN TOPRAKLA BULUŞTU
- BAŞKAN BAŞER’DEN İKAMET ÇAĞRISI
- ASLAN: ŞİRAN’I 3.LİGE ÇIKARMAK İÇİN BURADAYIZ
- GÜMÜŞHANE VOLEYBOL SPOR KULÜBÜ EFELER LİG HEDEFİNDEN SPONSOR KRİZİ NEDENİYLE VAZGEÇİYOR
- ÇKS BAŞVURULARI 31 ARALIK’TA SONA ERİYOR
- GÜMÜŞHANE'DE TAŞKIN RİSKLERİNE KARŞI DSİ’DEN GÜÇLÜ ÖNLEM
TORULDA GEZİLECEK YERMİ VARMIŞ
YUSUF ORAL / YAZAR
Herkese merhabalar, ben Muhammed. Her yılın on ayını çalışarak, geriye kalan iki ayını da dünyanın herhangi bir ülkesini gezerek geçirmeyi ilke edinen bir insanım. Bu yılki durağım Türkiye ve Doğu Karadeniz Bölgesindeyim. Sisli bir yola girdim ve Gümüşhane’ye gidiyorum. Araştırmalarıma göre Bakir kalan doğası, doğal zenginlikleri ve kültürel yapısı olağan üstü olan bu şehir beni kendine sürükledi. Gümüşhane’nin Her ilçesinde ve merkezinde birkaç gün geçirmeyi düşündüğüm ve toplamda 20 günümü alacak programımda rotamı Torul - Gümüşhane – Köse – Kelkit – Şiran - Kürtün şeklinde belirledim. Eskilerden de Doğu Karadeniz bölgesini incelerdim. Hatta birkaç gezgin arkadaşıma sorduğumda bana Gümüşhane’nin hiçbir özelliği olmadığını söylemişlerdi. Arkadaşlarımızla yaptığımız bu sohbetimizden sonra adı ilgimi çeken bu şehri sürekli takip ettim. Son yıllardaki incelemelerimde aslında Gümüşhane’de çok şeyin olduğunu fakat gün yüzüne çıkarılmadığı için ön yargı ile bakılan bir şehir olduğuna inanmış ve yola koyulmuştum.
Bir temmuz ayı idi. Gümüşhane Valiliği Tarafından hazırlanan bir Gümüşhane rehberini edindikten sonra Trabzon’dan yola çıkıp Zigana Dağına tırmanmaya başladım. Muhteşem ve beni büyüleyen manzara karşısında aracımı kenara çekip birkaç kare fotoğraf çektim.
O sırada adı Hüseyin olan ve oradan geçen birisi ile selamlaşıp tanıştık. Hüseyin Gümüşhaneli ve hatta gezi rotamın ilk sırasında olan Torul’dan olduğunu söyledi. Bende Torula gidiyorum orada 3 gün vakit geçireceğim ve gezeceğim dediğimde bana dönüp yüz mimiklerini değiştirerek ‘’Torul’da gezilecek yer mi varmış’’ dedi. Çok şaşırmıştım. Kararımı sorgulayıp sorgulamamak arasında gidip gelirken o sisli yol çekti aldı beni kendine ve tekrardan yola koyuldum.
Bir an yol üzerinde ‘’ Gümüşhane Zigana Köyü Doğa Okulu ‘’ tabelası gözüme ilişti. Ve o anda yıllardır adı hep Trabzon ile anılan Zigana’nın aslında Gümüşhane’ye ait bir yerleşim yeri olduğunu öğrendim. Tabelayı takip edip Zigana Köyüne vardığımda bu yıl Gümüşhane’ye gelerek çok iyi bir tercih yaptığımı anlamıştım. Zigana Doğa Okulu’nda başta Herbaryum Bitki Müzesi olmak üzere endemik türlerin ve bölgedeki canlı türlerinin fotoğraflının sergilendiği salonları keyifle gezdim. Açılan stantlardaki doğal ürünlerden birkaç şey satın aldıktan sonra Torula doğru yola koyuldum. Elimdeki rehberde yazan ‘’Torul’un muhteşem değişimi’’ başlığı beni meraklandırıyordu.
Torula vardığımda ilçede birkaç gün geçirmek dışında hiçbir planım yoktu. Bir kaya vardı ilçenin baş tarafında. Bu kaya uzaktan korkunç görünse de yaklaştıkça üzerinde bulunan kale ve seyir yapılarını gördükçe gece orada içeceğim çayı hayal ederek keyif aldım. Eski adı Ardasa olan Torul da ilçenin tarihini ve kültürünü barındıracak bir cadde inşa edilmişti. Yeni inşa edilmesine rağmen taş ve ahşabın ön plana çıkarıldığı caddeye Ardasa isminin verildiğini öğrendim.
Torul terminalinde Torul Belediyesi tarafından ücretsiz rehber hizmeti veriliyordu. Turizm Rehberinden gerekli bilgi ve güzergâhların olduğu haritaları aldıktan sonra Ardasa Caddesine girdim.
Rehberle yaptığım konuşmada ‘’Türkiye de taş duvar denilince ilk akla gelen Torulun taş duvar ustaları’’ olduğunu söylemişti. Gerçektende haklıydı. Hiç bitmesin diye seyre dalarak yürüdüğüm cadde, ilçeye bağlı köylerin isimlerinin verildiği yapılardan oluşuyordu. Her yapının duvarında yâda önünde adını aldığı köyün ön plana çıkan figürleri bulunuyordu. Genelde tarım ve hayvancılıkla ilgili olan bu figürler kaybolmaya yüz tutan Anadolu Kültürünü yansıtıyordu.
Cadde bittiğinde baş tarafında Kocaman bir taş bina ilişti gözüme. Otelin yazısı bile dokuya uygun olarak ahşaptan yapılmış idi. Cadde ile bütünleşen bu otelde kalmaya karar verdim ve eşyalarımı yerleştirdim. Biraz dinleneyim derken bir taraftan beni adeta büyüleyen o caddenin gecesini merak ediyordum. Hava kararır kararmaz kendimi dışarıya attım. Yerel sanatçılar tarafından yapılan müzik eşliğinde yürümeye başladım. Her şey çok güzeldi. Gözüm harşit çayı üzerine kurulmuş bir lokantaya takıldı. Yöresel yemeklerin bulunduğu lokantada karnımı doyurduktan sonra Ardasa Caddesine döndüm. Muhteşem şekilde Türk kahvesi kokusu geliyordu. O muhteşem kokunun kaynağını çoktan bulmuş ve kahvemi istemiştim. Garson közde pişirdiklerini ve biraz uzun süreceğini söylese de beklemeye değer olduğu düşüncesi ile aldırış etmedim. Çünkü halimden memnundum. Ayrı bir dünya vardı karşımda ve seyri saatler de geçse bıktırmayan cinsten idi. Kahvemi içtikten sonra Yatma vakti gelmişti. Otele Vardım ve kahvaltı saatini sordum ‘’ Güneşin doğuşunu 7 defa izlemek isterseniz 6.00’da normali ise 7.00’da ’’ yanıtını aldığında saatimi çoktan 5.30’a kurmuştum. Sabah kahvaltı salonuna çıktığımda çayımı keyifle yudumlarken kalenin üzerindeki kayalıklardan 7 defa saklanıp doğan güneşi izlemekten büyük keyif almıştım.
Kafamda rotamı belirlemiştim ve yola koyuldum. İlk gün Kopuz ve Çit deresinde bulunan tarihi değirmenleri ve Güvemli Köyünde bulunan tarihi cami, kilise ve şapelleri ziyaret ettim. Torul Altınpınar Limni Gölüne vardığımda her metrekaresinde ayrı bir güzellik ayrı bir anı yaşıyordum. Gün ortasında yol üzerinde rastladığım dağ evi şeklindeki lokanta’da yediğim yöresel yemeğin tadı olağanüstü idi.
İkindi vakti akşam için plan yaparken elimdeki rehberde Artabel Köyü, Serender Evleri ve Atlı Turizm tesislerini gördüm. Fotoğraflarını incelerken çoktan telefonunu çevirmiş ve akşam için yerimi ayırtmıştım. Yaklaşık bir saatlik bir araba yolculuğundan sonra Artabel’e vardım. Odama yerleştiğimde hava karışmıştı. Harika bir dokusu ve muhteşem bir havası vardı. Serender evleri önündeki kamp alanında dağcılık kulübünün kamp programı vardı. Alanındaki çadırlar ve yanı başında yanan kamp ateşi muhteşem görünüyordu. Bu manzara eşliğinde Gülaçar Alabalık Tesislerinde üretilen alabalık ile karnımı doyurmuştum. İşletmeciye Kamp yapanların yanına gidip gidemeyeceğimi sordum. Olumlu yanıtı aldıktan 5 dakika sonra kamp ateşinin başında buldum kendimi. Şarkılar söyleniyor ve hoş sohbetler yapılıyordu. Zamanın çok hızlı geçiyordu ve yatma vakti geldi. Odama çekildiğimde ahşap serender evin kokusu huzur veriyordu. Orada uyumanın tadına doyamasam da oktan sabah olmuştu. Horoz sesleri ile uyandım ve kahvaltı salonuna geçtim. Doğal köy tereyağı, kuymak, organik bal, organik sebze ve meyveler ile belki de son yılların en lezzetli kahvaltısını yaptım. Dışarı Baktığımda Kampçılar yoktu piyasada. Sordum işletmeciye nerede bu arkadaşlar diye. Aldığım yanıt beklide bir sonraki yılların planı için bir ışık tutuyordu bana. Evet, dağcılar Artabel Köyünün yukarısında bulunan Artabel Gölleri Tabiat Parkına gitmişti ve geleneksel olarak her yıl düzenledikleri kamplarını gerçekleştireceklerdi. Ben de son yıllarda yapıldığını öğrendiğim Artabel Göllerine 30 dakika yürüme mesafesinde olan seyir teraslarından o muhteşem vadiyi çayımı yudumlayarak seyrettim. Donanımım dağda konaklamaya uygun olmadığı için kampa gidemezdim ve Artabel’den ayrıldım.
Gülaçar köyüne indiğimde yol üzerin de Kalis Anıt Ağaçları tabelasını gördüm. Tabelalar beni almış ve Kalis’e çoktan götürmüştü bile. Anıt ağaçları ziyaret sonrası uydu görüntüsünde balığın resmedildiği Kalis Alabalık Tesisleri dikkatimi çekti ve kendimi orada buldum. Tesisi ziyaret edip harika alabalığından yedim. Orada bulunan bir stanttan yöresel ürünler satın aldıktan sonra yola koyuldum. Biraz dinlenmek için yol üzerinde yer ararken Kalecik köyünde Taşkın Alabalık Tesisi tabelasını gördüm. Gördüklerime inanamıyordum. Alabalık üretim çiftliğinde koruma altında olan bir tür olan Kırmızı benekli alabalık üretiliyor ve satılıyordu. Acıkmadığım için tadımlık 1 tane yedikten sonra tekrardan yola koyuldum. Yolda rastladığım Kocadal mağarası, Işık Kalesi, Soroyna Kalesi ve arılı mağarası tabelalarını bir sonraki gelişimde ziyaret etmek için not ediyordum. Ve artık İkisu Mağarasına varmıştım. İçeri girdiğimde karşılaştığım eşsiz güzellik karşısında büyülenmiştim. Milyonlarca yılda meydana gelen oluşumları inceledikten sonra İkisu mağarasından çıktım. Sırada Torul’daki son ziyaret yerim karaca mağarası vardı.
Ve en çok görmek istediğim, Gümüşhane’de benzer özelliklerde onu aşkın mağara olmasına rağmen mağaralar içinde en popüler olan karaca mağarasına vardım. İçeri girdiğimde büyülenmiştim. Milyonlarca yılda oluşan sarkıt, dikit ve sütun denilen jeolojik oluşumlar vardı. Yaklaşık bir saat bu oluşumları inceledikten sonra ayrılma vakti gelmişti. Dışarı çıktığımda hava çoktan kararmıştı. İki su mevkisine indiğimde yol üzerindeki bir otele yerleştim. Otelde şu an okuduğunuz 3 günlük Torul anılarımı bir solukta yazıverdim. Artık yeni rotam Gümüşhane merkezdi ve dinlenmeye çekildim.
Sizlere hayal ettiğim Torul u yöneticilerimize ilham kaynağı olması maksadı ile Hayali bir karakterin gözünden aktardım. Hayali de olsa yabancı bir ülkeden gelen Muhammed Torul u çok ama çok sevdi. Haftaya Gümüşhane’deki anılarını sizlerle paylaşacağım. Daha sonraki haftalarda da diğer ilçelerimizin güzelliklerini sizlere aktaracağım.
Sağlıcakla kalın…
Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
- KORONA BİYOLOJİK SALDIRI MI?30 Mart 2020 Pazartesi 11:41
- Gümüşhane’nin Yeni Afet Alanı (Oltanbey Mahallesi)24 Aralık 2018 Pazartesi 12:53
- NEDEN BATIYORUZ !23 Kasım 2018 Cuma 13:22
- BAŞKANIN KUDRETİ18 Kasım 2018 Pazar 17:55
- Ben Türküm Ya Siz!30 Ekim 2018 Salı 11:30
- Hak Nedir Bilmez Olduk17 Eylül 2018 Pazartesi 17:32
- Seçim Analizi22 Haziran 2018 Cuma 11:32
- Bir Hikâye Bir Ders : Baltayı Biletme Zamanı Gelmiştir19 Haziran 2018 Salı 14:30
- TAMAM MI ? DEVAM MI ?25 Mayıs 2018 Cuma 12:32
- YÖNETMELİKTE YERİ VAR SİZDE YOK MU ?16 Şubat 2018 Cuma 15:06
- Gümüşhane Üniversitesinde ''Olay''lar!!!05 Şubat 2018 Pazartesi 14:13
- SON 8 SEZONUN EN İYİSİ
- GÜMÜŞ SERİYE DEVAM EDEMEDİ
- YEMEKLERE TUZ KOYMAYIN
- TORUL MALATYA ENGELİNİ AŞTI
- CHP KÜRTÜN ADAYI BELLİ OLDU
- GÜMÜŞ, SESSİZLİĞİNİ TEKİN ADAR’LA MI? BOZACAK
- SÜVARİ GURUBUNDAN ÖRNEK DAVRANIŞ
- İLK YARI KÖTÜ BİTTİ
- DUYARLI DAVRANIŞA TEŞEKKÜR
- SAĞLIK- SEN DAYANIŞMA GECESİ
- GÜMÜŞHANE'YE BAĞLANMAK İSTİYORLAR
- BU ÇAM FARKLI BİR ÇAM
- GÜMÜŞ 10 NUMARASINI BULDU
- SOYDAŞ KİTABINI ANLATTI
- GÜMÜŞ SEZONU AÇTI
- GENÇ ÇİFTÇİ DOĞAL ÇİLEK ÜRETİMİNE BAŞLADI
- OKUL MÜDÜRLERİ BİR ARAYA GELDİ
- BEDELLİ ASKERLİK DETAYLARI
- VURANDAN,VURDURANDAN ALLAH RAZI OLSUN
- KAÇAN PKK’LILAR: “HER YERDE ASKER VAR, ÖLÜYORUZ”
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim