• BIST 10276.88
  • Altın 2390.367
  • Dolar 32.335
  • Euro 34.7427
  • Gümüşhane : 10 °C
  • Trabzon : 15 °C

TEMA VAKFI’NDAN “YEŞİL YOL” TEPKİSİ

27.07.2015 16:40
TEMA VAKFI’NDAN “YEŞİL YOL” TEPKİSİ
Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı (TEMA) Gümüşhane Temsilcisi Yusuf Oral, Yeşil Yol olarak bilinen 2600 km uzunluğundaki Doğu Karadeniz yaylalarını birbirine bağlayacak olan yol projesi ile ilgili endişelerini dile

Oral, TEMA Vakfı olarak 4 yıl önce Yeşil Yol olarak bilinen 2600 kilometre  uzunluğundaki Doğu Karadeniz yaylalarını birbirine bağlayacak olan yol projesi ile ilgili hukuki itirazlarını yaptıklarını anımsatarak, “Trabzon, Rize, Giresun , Artvin ve Gümüşhane  illerini kapsayan 1/ 100.000  ölçekli çevre düzeni planının bölgedeki doğal yaşama zarar verebilecek kısımlarının iptali için dava açmış  bulunmaktayız ve hukuki süreç devam etmektedir. Çevre Düzeni Planında bulunan Yeşil Yol projesi bölümüne de itiraz edilmiş olup devam eden hukuki süreçte bilirkişi raporları lehimizedir” dedi.

Oral, yaptığı yazılı açıklamada, Doğu Karadeniz bölgesinde henüz yeterli literatür araştırması yapılmadığını, onlarca türün keşfedilmeyi beklediğini kaydederek, şunları söyledi:

“Fazlası ile endemik tür bulunan Doğu Karadeniz Bölgesinde hesabı yapılmadan yeri değiştirilen her taş, endemik türler için tehdit oluşturmaktadır. Doğu Karadeniz Bölgesini özel kılan bakir durumdaki doğasıdır. Yeşil Yol projesi bu güzelliğe vurulacak olan bir neşterdir. Mevcutta yaylalarımızın tamamına yakınının yolu var iken ve ulaşım problemi yaşanamaz iken yapılacak olan yol genişletmeleri ve 8 metre genişliğindeki yeni yollar ağır tahribatların oluşmasına ve bakir doğamızın bozulmasına neden olacaktır.  Bugün Giresun ve Gümüşhane  yaylalarının bir çoğunda 3 ve üzeri katlı beton yapılar mevcuttur. Projenin gerçekleşmesi bu uygunsuz yapı tiplerinin artmasına ve yaylalarımızın özelliğini kaybetmesine neden olacaktır.  Onlarca yıldır yapılamayan denetimlerin proje sonrası da yapılayamayacağı aşikardır.”

“Yayla kültürü kaybolacak”

“Yaylaları bakir doğası kadar, kültürleri de önemli kılmaktadır. Eko turizmdeki yayla turizminin temelinde yayla kültürü yatmaktadır. Yeşil yol projesi ile yaylalar arasında oluşacak entegrasyon düşünülenin aksine yayla kültürünün kaybolmasına neden olacaktır. Çünkü her yaylanın gerek ulaşım zorlukları ile gerekse de iklimsel koşulları ile yüzyıllar boyunca oluşabilen kültürleri mevcuttur. Yaylalar arası entegrasyon bu kültürlerin önümüzdeki yıllarda kaybolmasına ve tek tip yayla kültürü oluşmasına neden olacak ve eko turizm planlamalarına aykırı bir durumun ortaya çıkması söz konusu olacaktır.”

“Çevre gönüllüleri hedef alınıyor”

“Son günlerde Gümüşhane'de yerel basında rastlanan 'Gümüşhane Sivil Toplum Örgütlerinden Yeşil Yola Destek’ haberi, Gümüşhaneli doğaseverlerin canını fazlası ile acıtan bir gelişmedir. TEMA Vakfı Gümüşhane Temsilciliği olarak 28 sivil toplum kuruluşunun ortak kararı gibi servis edilen haberin arka yüzünü kamuoyu ile paylaşma gereksinimi duymaktayız.  Çünkü yapılan açıklamalar Doğu Karadeniz Bölgesinde, Yeşil Yol’a karşı duruş sergileyen vakıf temsilciliklerimizi ve çevre gönüllülerini hedef alır niteliktedir.”

“Gezi Parkı olayları ile bağlantı kurulması”

“28 sivil toplum kuruluşunun imzası ile servis edilen açıklamanın içinde 28 STK'nın iradesi yoktur. Açıklama Gümüşhane Kent Konseyi tarafından hazırlanıp sivil toplum kuruluşlarına imzalanması yönünde götürülen bir çalışmadan ibarettir. Birçok sivil toplum kuruluşu imzalamadığı ve destek vermediği çalışmadan  'STK'lardan Yeşil Yola destek' sonucunun nasıl çıktığını merak konusu olmaktadır. Destek veren STK’ların isimlerinin haberin altına yazılmış olması bu yanlış davranışın meşrulaştırılması anlamını taşımamaktadır. Hedefimizde bu çalışmaya destek veren STK’lar katiyen yoktur. Çünkü saygınlığı ile öne çıkan Gümüşhane Kent Konseyinin bir takım kararları, sorgulanmadan destek bulmaktadır. Açıklamada Yeşil Yol projesine karşı olanların art niyetli olarak nitelendirilmesi ve Gezi Parkı olayları ile bağlantı kurulması yapılan açıklamanın çevreci değil daha çok politik ve siyasi olduğunun bir göstergesidir.”

“Kaos çıkarma derdimiz yok”

“Yine yerel basında Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odası Başkanının yeşil yol ile ilgili benzer açıklamaları bulunmaktadır. Sayın başkan bilmelidir ki hiçbir çevre gönüllüsünün kaos çıkarmak gibi bir derdi yoktur. Her alanda olduğu gibi bizlerin bu gönüllü davasında da mücadelemizi siyasi emellerine alet etmek isteyen kesimler olacaktır. Ama bu durum tek derdi daha yaşanılabilir bir dünya olan çevre gönüllülerinin haklı davalarını karalama hakkını kimseye vermemelidir. 

“Derdimiz, bölgemizin bakir kalması”

“Bizim TEMA Vakfı Gümüşhane Temsilciliği olarak ortamı germek ya da kaos oluşturmak gibi bir derdimizin asla olmayacağını özellikle belirtmek isteriz. Biz bölgemizin bakir kalması için yıllardır verdiğimiz mücadelemize son nefesimize kadar devam edeceğiz. Doğanın para ile milli gelir ile ve kalkınma ile işi olmaz. Doğadan kazanılan her kuruş insanların ve diğer canlı türlerinin yaşam alanlarının kaybolması anlamını taşımaktadır. İlimizin doğal kaynakları olan elmasının, kuşburnusunun, dutunun, cevizinin, vişnesinin kalkınmamıza katkı sağlamaları için Yeşil Yola ihtiyaçları yoktur. Yıllardır yönetilemeyen şehrin kaderinin yeşil yola bağlı olduğunu savunmak başarısızlıklarını örtmek için oluşturulan algının bir parçasıdır.  Bu durum başka şansımız yok deyip oluşturulan algı ile şehrimizin madenciliğe feda edilmesi ile paralel niteliktedir.”  

Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Yöresel Çantalar Da Tarih Oluyor07 Ekim 2020 Çarşamba 10:54
  • Tarihi Köy Odalarına Yürüdüler06 Ekim 2020 Salı 11:09
  • Köylerde Kış Hazırlıkları Başladı24 Eylül 2020 Perşembe 11:20
  • DÜĞÜNE DAVET İÇİN ÜRETİLİRDİ, GEÇİM KAYNAĞI OLDU26 Ağustos 2020 Çarşamba 16:44
  • Kamu Şoförlerine Trafik Eğitimi22 Ocak 2020 Çarşamba 14:43
  • Balık Üretimiyle Ekonomiye Katkı22 Ocak 2020 Çarşamba 14:39
  • YEMEKLERE TUZ KOYMAYIN14 Mart 2019 Perşembe 11:43
  • DOĞADA KARAVANLI YAŞAM07 Şubat 2019 Perşembe 11:39
  • KÜÇÜK YAŞAM BECERİLERİ10 Ocak 2019 Perşembe 12:55
  • BU MANTAR BAŞKA MANTAR19 Haziran 2018 Salı 14:33
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Gümüşhane Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim