• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • Gümüşhane : 19 °C
  • Trabzon : 21 °C

TARIMSAL AMAÇLI BORÇLARIN YAPILANDIRILMASI

17.06.2017 12:00
TARIMSAL AMAÇLI BORÇLARIN YAPILANDIRILMASI
Gümüşhane Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünün web sitesinde yapılan duyuruda 7020 Sayılı Kanun Kapsamında Borçların Yapılandırılacağı bildirildi.

Gümüşhane Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünün web sitesinde yapılan duyuruda 7020 Sayılı Kanun Kapsamında Borçların Yapılandırılacağı bildirildi.

Duyuruda, “Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı kaynaklarından kredi kullandırılan tarımsal amaçlı kooperatiflerin muaccel hale gelen kooperatif ve ortakların borçlarının yeniden yapılandırılarak on yıl veya kalan vade süresi ile taksitlendirilmesine dair 27/05/2017 tarih ve 30078 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 7020 sayılı Bazı Alacakların Taksitlendirilmesi Hakkında Kanun yürürlüğe girmiştir. Bu kanun kapsamındaki borçları 27/05/2017 tarihine kadar muaccel hale gelen kooperatif ve ortakları yararlanabilecektir” ifadelerine yer verildi.

“Borçları 2016 yılında çıkan 6736 sayılı kanun kapsamında yapılandırılanlar 7020 sayılı kanun göre tekrar yapılandırma için müracaat edemeyeceklerdir. Ancak 6736 sayılı kanun ile beş taksite bölünen borçlar on taksit olarak değiştirilecek ve ayrıca sözleşme düzenlenmeyecektir” denilen açıklamada, daha sonra şunlar kaydedildi:

“Taksitlendirmeden yararlanmak isteyen kooperatif ve ortakları 31/07/2017 tarihine kadar Gümüşhane İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğüne dilekçe ile başvuracaklardır. Süre uzatımı olmayacağından tarımsal kalkınma kooperatif ve ortaklarının süre sonunu beklemeden başvuruda bulunarak yapılandırma sözleşmesi imzalamaları gerekmektedir. Borçlunun Gümüşhane İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğüne müracaatta bulunması ve sözleşme düzenlenmesi halinde muaccel hale gelmiş ve icra takibi başlatılmışsa icra takipleri durdurulur, dava açılmış ise davalar sonlandırılır. Banka tarafından başlatılan icra takibine karşı borçlularca açılan davalar itirazın iptali veya alacak davaları davalıların davayı kabul etmesi şekli ile sonlandırılacaktır. Borçlular tarafından açılan menfi tespit ve istirdat davaları ise davacıların davalarından feragat etmeleri suretiyle sonuçlandırılacaktır. Bu Kanunlar kapsamında yapılandırılan borçlar tasfiye olunacak hesaplardan çıkarılarak vadesi gelmemiş hesaplara aktarılacaktır.”

Vefat Eden Borçlular

Vefat edilen borçlularla da bilgi verilen duyuruda, “Vefat eden borçlunun yasal mirasçıları veya kefilleri borçlu adına müracaat edebilecek ve sözleşme imzalayabilecektir.Noterden alınacak vekaletlerde 7020 sayılı kanundan yararlanmak istediği belirtilecek ve vekalet verilecek ortak sayısı ikiden fazla olmayacaktır. Kanun kapsamına giren borçlar; muaccel anaparaya ödenmeyen ilk taksitin vadesinin başlangıç tarihinden 27/05/2017 tarihine kadar yıllık  % 3 faiz ilave edilerek borç tespit edilecek ve 10 eşit taksite bölünecek ayrıca yeni borçlanma sözleşmesi tanzim edilecektir. Bu şekilde taksitlendirilen borçlar için ilk ödeme 2018 yılı Kasım ayında yapılacaktır.Yeniden yapılandırma işlemi sonrası belirtilen vadelerde ödeme yapılmaması halinde kanuni takip uygulamasına geri dönülecektir. Yapılandırma borcun maddi ve şahsi teminatının sukutunu icat ettirmediği gibi borçlunun müşterek borçlu ve müteselsil kefillerine de kefaletten çekilme hakkı vermemektedir. Borç bitene kadar kefalet devam edecektir. Muaccel durumda olup taksitlendirme sözleşmesi imzalamayan ortaklara icra takibi uygulaması devam edecektir.Bakanlığımızın izni olamadan borçlanma sözleşmelerine aykırı olarak tesislerini satanlar, kiraya verenler, ipotek ve teminatlarını yok edenler yapılandırma için başvuru yapamazlar” ifadelerine yer verildi.

İbrahim Özdemir-Figen Tok

Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Gümüşhane Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim