• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Gümüşhane : 15 °C
  • Trabzon : 14 °C

TARIMDA DIŞA BAĞIMLILIĞI BİTİRECEĞİZ

23.05.2018 12:04
TARIMDA DIŞA BAĞIMLILIĞI BİTİRECEĞİZ
İYİ Parti Gümüşhane Milletvekili Adayı Ziraat Mühendisi Necdet İlhan, Ülkemiz gerek coğrafi gerekse iklim göstergeleri yönünden çok çeşitli tarım ürünlerinin yetişilmesine uygun bir konumda olduğunu söyledi.

Türkiye’de üretim tekniklerinin geriliği, tohum, gübre, ilaç gibi sanayi ürünlerinin tekelleşmesi sonucu fiyatlarının yükselmesi ve uygulanan ekonomi politikalarının yanlışlığı nedeniyle tarım konusunda özellikle son on yılda ülkemiz önemli ölçüde geride kalmış ve dışa bağımlı hale geldiğini söyleyen İYİ Parti Gümüşhane Milletvekili Adayı Necdet İlhan, "Mülkiyet ihtilafı, tarımsal faaliyete son verilmesi veya göç gibi nedenlerden dolayı gerçek veya tüzel kişilerin mülkiyetinde olan 2 milyon hektarın üzerinde (nadasa bırakılanlar hariç) tarım arazisinde tarımsal faaliyet yapılmamakta ve büyük ölçüde ekonomik kayba uğranmaktadır. Bu sebeple Partimiz, tarımda radikal bir politika izleyecek. Geleceği planlayacak Ar-Ge çalışmalarını ivedilikle başlatarak, sürekli ve zorunlu ekim, kontrollü ve güçlü teşvik, satış ve pazarlama gibi konularda ihtiyaç olan yasal düzenlemeler hızla gerçekleştirilecek" dedi.

 

Tarım Kentleri Projeleri kapsamında kamunun elinde olan tarım toprakları yatırımcılara büyük tarım işletmeleri tesis etmek üzere tahsis edilerek teşvik kapsamına alınacağını belirten İlhan, açıklamasında şunları kaydetti:

 

"Bu projeler ile yerinde tarım ve hayvancılık teşvik edilip iş ve istihdam sağlanarak büyük şehirlere göç önlenecek.

Büyüklüğü 200 dönümden az olan arazilerde ise büyük işletmelere dönüştürülmek üzere Kooperatifleşme teşvik edilecek. Kooperatifleşme ile tarımsal üretim artacak ve ürünün pazarlanması sağlanacak.

Tüm arazilerin elden geçirilerek, toprak analizlerinin ve su kaynaklarının kontrolünün yapılmasından sonra tüm Türkiye’de tarımın yapılması sürekli hale getirilecek. Bunun için bölgelerde parsellerin tapulaştırılması, işletim ölçeğinin büyütülmesi, sulama ve tarla içi geliştirme hizmetlerine yönelik alt yapı hizmetleri ile ilgili olarak etkin ve yerinde mühendislik uygulamaları kısa sürede tamamlanacak.

Tarımda dönüşüm ve verimlilik programımıza bağlı olarak toprak kaynaklarımızın gelişilmesi için 5’er yıllık eylem planları hazırlanacak. Toprak ıslahı, erozyon kontrolü ve drenaj yönetimi konusunda aktif destek ve katkı sağlandıktan sonra toprakların devamlı ekilmesi için Toprak Koruma Kanunu, Mera Kanunu gibi tüm kanun 53 ve düzenlemeler yapılarak hukuki tedbirler alınacak. Böylelikle tüm Türkiye’deki tarım arazilerinin verimli kullanımı sürekli hale getirilerek, yurt dışına olan bağımlılık önlenecek.

Kullanım sürekliliği sağlandıktan sonra tarım yapılan tüm araziler için devlet her türlü desteği verecek. Tüm topraklarda yapılan analiz raporlarına göre çiftçiye özel toprak reçetesi hazırlanacak; ürün için gübre, tohum, ilaç maliyetleri düşürülerek yardım edilecek.

Çiftçilik yapmak isteyenler için büyüklüğüne göre özel teşvik paketleri hazırlanacak.

Ziraat Bankası, Kredi Garanti Fonu ve Exim Bank’tan üretime ve ihracata yönelik uygun koşullarda kredi sağlanacak.

Yeni bölgelerde çiftçilik yapmak isteyen köylü vb. kişilerin sigorta primleri devlet tarafından karşılanacak, uzun vadeli tarım yapmak isteyenlere TOKİ vasıtası ile her türlü ev, barınak vb. destekler verilecek.

Köyde kalıp tarım yapmak isteyen gençlere ekstra maaş ve gelecek planlama desteği verilecek.

Sigortasız hiçbir tarım işçisi kalmayacak, tarım ülkenin önemli bir gelir kaynağı olacak.

Tüm bu teşvikler sağlandıktan sonra modern teknoloji vasıtasıyla dönüm başına sağlanan verim kontrol edilecek, verimin artması veya azalması sonucunda oluşacak verimlilik farkı prim olarak çiftçiye yansıtılacak

Devlet bir koruyucu olarak teşvik vasıtasıyla destek verdiği gibi ürünün pazarlanmasında da tüm köylünün ve çiftçinin yanında olacak.

Devlet hem iç pazarda hem de dış pazarda Tarım Tanıtım Ajansları kurarak ürünlerin pazarlanmasını sağlayacak, yetişen ürünler için belirli oranda alım garantisi vererek satılmasını temin edecek.

Fiskobirlik, Tariş, Çukobirlik, Tarım Kooperatifleri, Köykop gibi kooperatifler özel sektör ile ortaklaşa çalışılarak ürünlerin maksimum seviyede satışını organize edilecek.

Hiçbir çiftçinin ve köylünün ürününü maliyetini karşılamayan bir fiyatla pazarlama gibi bir endişesi olmayacak. Pazarlama esnasında tüm kayıpların azalması için her türlü teknolojik destek, soğuk tedarik, depolama, lojistik vb. gibi yardımlar devlet tarafından karşılanacak. Böylelikle çiftçi beş yıl sonra ne kadar kazanacağını bilecek ve ona göre yatırım yapacak.

Hollanda, Fransa, Kanada, Dubai vb. dünyanın belli başlı yerlerinde ürünlerimizin en iyi şekilde pazarlanması için ajanslar hizmet verecek.

Devlet pazarlama araçlarından çiftçinin ürettiği ürünün pazarlaması için en üst seviyede yararlanacak.

Geleneksel tarımdan akıllı tarıma geçiş yapılacak.

Tarım arazilerimiz tüm üretim süreçlerinde son teknolojik sistemler ve 54 anlık veri akışı ile takip ve kontrol edilecektir. Böylelikle hatalı üretimlerin önüne geçilecek, fire oranları yüksek düşük kaliteli ürünler azalacak.

Topraktan çıkan ürünler yine modern teknoloji ile donatılmış depolarda muhafaza edilecek, barkod sistemi ile son noktaya ulaşılacak. Böylelikle hem fire hem de kayıtsız üretimin önüne geçilecek.

Tüm gümrüklerde ve sınır kapılarında tarıma yönelik laboratuvar vb. sistemler kurularak ürünlerin kalitesi ölçülecek.

Geleceğimizin planlanması için bölgesel son teknoloji Ar-Ge enstitüleri kurulacak. Ar-Ge enstitüleri sayesinde bize özgü ağaçlar, tohumlar ve bitkiler gelişilecek.

Son teknoloji kullanılarak ve güvenliğe riayet ederek geleceğimizin tohumlarını ve bitkilerini yetiştireceğiz.

Tüm üniversitelerde ziraat fakültesi birimleri kurulacak ve her üniversite o birim ile ilgili iş gelişme planları yapacak.

Ziraat fakültesi öğrencilerinin hem yurt içinde hem yurt dışında öğrenim kariyerleri planlanacak ve ziraat konusunda her türlü istihdam sağlanacak.

Çiftçilik ile uğraşan tüm köylüler eğitimden geçirilerek lisanslandırılacak.

Ülkemizde var olan tohumlar ve bitkiler yeni nesiller için korunacak."

Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Gümüşhane Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim