• BIST 10082.77
  • Altın 2438.191
  • Dolar 32.4757
  • Euro 34.7263
  • Gümüşhane : 10 °C
  • Trabzon : 16 °C

TARİHİ KONAK ACİLEN RESTORE EDİLMELİ

16.04.2024 12:25
TARİHİ KONAK ACİLEN RESTORE EDİLMELİ
Gümüşhane’de 1960’lı yılların başlarında inşa edilen ve kentin en işlek caddesi üzerinde bulunan koruma altında ki tarihi konak, bakımsızlık nedeniyle kazalara davetiye çıkartıyor.

TARİHİ KONAK ACİLEN RESTORE EDİLMELİ

Gümüşhane’de 1960’lı yılların başlarında inşa edilen ve kentin en işlek caddesi üzerinde bulunan koruma altında ki tarihi konak, bakımsızlık nedeniyle kazalara davetiye çıkartıyor.

Gümüşhane’de mecburiyet caddesi olarak adlandırılan ve kentin en işlek caddesi durumunda ki Atatürk Caddesi üzerinde bulunan tarihi konak, Anıtlar Kurulu tarafından koruma altında olmasına rağmen, bakımsızlık nedeniyle zor günlerden geçiyor. Çatısı paslanan ve sıvaları dökülen tarihi İrfan Çiftçi Konağının içler acısı durumu, cadde üzerindeki yoğunluk nedeniyle yaşanması muhtemel birçok kazayı da beraberinde getiriyor.

Konağın akıbetiyle ilgili sosyal medya hesapları üzerinden açıklamalarda bulunan Gümüşhane Kent Konseyi Başkanı Rüstem Demirağ, tarihi İrfan Çiftçi Konağı’nın kaderine terk edildiğini söyledi. Konağın tarihe karışmak üzere olduğunu ve acil bir çözüm üretilmesi gerektiğini savunan Demirağ, tarihi konağın asılına uygun bir şekilde yeniden restore edilerek kentin turizmine kazandırılması gerektiği yönünde yetkililere çağrıda bulundu.

“ZORUNLU BİR TADİLAT YAPILMASI GEREKİYOR”

Konağın sahibi olan ve aynı zamanda ismini taşıyan İrfan Çiftçi’nin il dışında yaşadığını belirten Demirağ, konak içerisinde işletmeler olmasına rağmen dışının katledilmiş bir görüntüye sahip olduğunu söyleyerek, “Buraya hiçbir şekilde yatırım yapılmıyor. Konak resmen dökülüyor. Belediyenin ya da yetkili başka bir kurum varsa buraya zorunlu bir tadilat yaptırması gerekiyor. Çünkü konağın üzerinde ki sıvalar her geçen gün daha da dökülüyor. Bu dökülen sıvalar tehlike arz ediyor. Herhangi bir vatandaşın kafasına dökülse yaralanmalar veya ölümler yaşanabilir. Bunun dışında görüntü kirliliği de oluşturuyor. Burası Gümüşhane’nin en yoğun caddesi sonuçta, dışarıdan gelen insanlarda burayı geziyorlar. Gezerken burayı görüp tarihi konak diye fotoğraflarını çekiyorlar. Turizm potansiyeli olan bir konak bu durumda olmamalı” dedi.

“Kent merkezinde ki Konaklar Kaderine Terk Ediliyor”

 Tarihi konağın tadilat ettirilerek aslına uygun olarak restore edilmesi gerektiğine dikkat çeken Demirağ, “Binanın sağlamlaştırılması yapılabilir. Sonuçta burası korumaya alınmış bir konak, daha güzel bir vaziyette olması gerekiyor. Burası zaten şuanda mevcut bir ticarethane konumunda, sahibi kiraya vermiş. İçi değil ama en azından dışı görsel olarak turizme katkı sağlayabilir. Bizlerin isteği konağın dışının görsel açıdan güzelleştirilmesi, konağın içi ticarethane olarak kullanılıyor ama dışı berbat bir durumda diyebiliriz. Çatısı paslanmış durumda, bir boyası bile yok. Sıvası keza aynı şekilde dökülüyor. Yani buranın elden geçmesi şart oldu. Süleymaniye mahallesinde ki konakları ayağa kaldırıyorlar ama kent merkezinde ki tarihi konak kaderine terk ediliyor” deyi konuştu.

“ANITLAR KURULU TARAFINDAN KORUMADA”

 Konağın durumu ile ilgili sosyal medyada da paylaşımda bulunan Demirağ, yaptığı paylaşımında ise, “Şehrin en işlek caddesi olan Atatürk (Mecburiyet) Caddesindeki tarihi konak, tarihe karışmak üzere. Anıtlar Kurulu tarafından korumada olan fakat korunamayan, sıvaları dökülmeye başlayan ve bu dökülen sıvaların her gün konağın önünden geçen yüzlerce hemşerimizden hangisinin canına ne zaman mal olacağı belirsiz olan, çatısı pas içinde çürümeye yüz tutan, korumada olduğu için çivi bile çakılamayacağı halde reklam afişleri ile önü kapatılan tarihi konak. Eski Gümüşhane Evleri mimarisinde olduğu için fotoğrafını her gün onlarca kişi çekiyor. Bu fotoğraflar paylaşıldıkları yerlerde, konağın içinde bulunduğu aciziyeti gösterdiği gibi hiç şüphesiz ki yetkililerin yetkilerini kullanamadığını da tüm Dünya'ya gösteriyor” ifadelerine yer verdi.

 

 

Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Gümüşhane Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim