• BIST 9645.02
  • Altın 2416.205
  • Dolar 32.5833
  • Euro 34.8133
  • Gümüşhane : 20 °C
  • Trabzon : 17 °C

TARİH GÖZ GÖRE GÖRE YOK OLUYOR

02.09.2015 09:23
TARİH GÖZ GÖRE GÖRE YOK OLUYOR
Gümüşhane'nin Şiran İlçesi'ne bağlı Çakırkaya Köyü'nde kayalara oyularak yapılan tarihi manastır, yıllarca defineciler tarafından tahrip edilmesi sonucu harabeye döndü.

Çakırkaya Manastırı'nın korunmaması ve definecilerin hışmına uğraması sonucu harabeye döndüğünü ifade eden Şiran Belediye Başkanı Yavuz Altıparmak, manastıra ilgisizlikten yakındı. Altıparmak, şunları kaydetti:

"Böyle bir tarihi yapıyı koruyamamak, hepimize büyük bir üzüntü veriyor. Kayalar oyularak yapılan bu manastırı bugünün teknolojisiyle yapmak asla mümkün değil. Ancak, hem definecilerin talanı hem de korumaya alınmaması ne yazık ki manastırın harabeye dönmesine neden oldu. Ancak, yine de her şeyi kaybetmiş değiliz. Manastırın içerisi restore edilir kırılan sütunlar aslına uygun olarak yapılırsa, yerli ve yabancı turistlerin önemli uğrak yeri durumuna gelir. Kaldı ki manastırın Tomara Şelalesi'ne olan uzaklığı ise 3 kilometre. Tomara Şelalesi'ne gelen yerli ve yabancı turistler, bu manastırı ziyaretlerinden oldukça üzgün ayrılıyor."

Belediyeye verilsin

Çakırkaya Manastırını düştüğü harabe durumdan kurtarmak ve aslına uygun olarak restore etmeye belediye olarak talip olduklarını ifade eden Altırparmak, “Ben, belediye olarak Çakırkaya Manastırımı aslına uygun olarak restore etmeye talibim. Belediyemize devretsinler, hemen, hiç zaman kaybetmeden. Böyle tarihi bir miras göz göre göre yok oluyor” diyerek tepki gösterdi

Yazık Değil mi?

Çakırkaya Manastırı’nın tabiat doğal parkı olan Tomara Şelalesi yol güzergahında olduğunu belirten Altıparmak,  bu şelaleyi ziyaret eden turistlerin Çakırkaya Manastırı’nı da gezdiğini kaydetti. Manastırın büyük bölümünün tahrip edildiğini gören turistlerin bu duruma üzüldüğünü dile getiren Altıparmak, "Bölgemizin en önemli tarihi değerlerinden olan, kayalar oyularak yapılan bu manastırın mutlaka restore edilerek turizme kazandırılması gerekiyor. Girişimlerimiz sürecek, bu tarihi değeri korumak ve aslına uygun bir şekilde turizme kazandırmak istiyoruz” ifadesini kullandı.

Resimler yok oldu sütunlar kırıldı

Şiran Belediye Başkanı Yavuz Altıparmak, “Çakırkaya Manastırı’nın olağanüstü güzellikte bir eser . Restorasyonun yapılması halinde ilçemiz turizminde önemli bir canlılık yaşanacaktır. Böyle bir mirasın korunması ayağa kaldırılması gerekiyor. Sütunlar kırıldı, resimler yok oldu. Yazık değil mi? Tekrar ediyorum ve buradan sesleniyorum, gelin Çakırkaya Manastırını belediyemize devredin, biz en kısa zamanda restore ederek turizme kazandıracağız” dedi.

Çakırkaya Manastırı

Milattan önce Çakırkaya Köyü'ne kayalar oyularak yapılan tarihi manastırın kesin yapılış tarihi bilinmiyor. Kayalar oyularak yapılan, merdivenlerle birlikte 12 basamak çıkıldıktan sonra geniş bir kapıdan girilen manastır 4 ana odadan oluşuyor. Her oda arasında bulunan sütunların kimler tarafından kırıldığı ya da korumasız kalması sonucu yıkıldığı belirtiliyor. Kayalar oyularak yapılan altı pencereyle aydınlatılan manastır içerisinde tavana yapılan haç ise hala özelliğini korumasıyla dikkat çekiyor.

Şiran ilçesi Çakırkaya köyü Kozağaç mevkisindeki Çakırkaya Manastırı, kaya kütlesinin itinalı işçilik ile oyulmasıyla meydana getirilmiş. Doğu-batı istikametinde sıra destek sütunuyla üç bölüme ayrılan manastırdaki kilisenin taşıyıcı ögeleri arasında kalan dört sütunun meydana getirdiği kare bölümde ise bu bölümü örten, özel bir inşaat tekniği olarak kabul edilen ve elips şekilli bir kubbe inşa etmek için kullanılan kubbeli tonoz pandantifi kullanılmış.

Ana ve yan kavislerde oyukları bulunan manastırdaki kilisenin batı duvarındaki iki sıra oyuk dizisinin ise ahşap bir galerinin daha önceleri manastırda var olduğu izlenimini veriyor. Manastırda yer alan ve normal mimari unsurlarla yapıldığı bildirilen Çakırkaya Kilisesi'nin batısında bir şapel bulunuyor. Kaynaklarda, söz konusu kilisenin kayalıklar üzerindeki ana kayaya oyulmuş üç bölüm ve yanında küçük bir şapel bulunan kaya kilise olduğu anlatılıyor.  İbrahim Özdemir-Figen Tok

Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • ESKİ RAMAZANLAR09 Mayıs 2019 Perşembe 12:51
  • MİNİK TEMACILARA EKOLOJİ ANLATILDI18 Ekim 2018 Perşembe 13:55
  • TARİH GÜNYÜZÜNE ÇIKIYOR17 Eylül 2018 Pazartesi 17:24
  • TURİZM'DE BAYRAM BEREKETİ27 Ağustos 2018 Pazartesi 11:28
  • HORONA DOYDULAR24 Temmuz 2018 Salı 10:31
  • GÖRSEL ŞÖLEN İLGİ ÇEKİYOR19 Temmuz 2018 Perşembe 14:20
  • HER ŞEY GELECEK NESİLLER İÇİN19 Temmuz 2018 Perşembe 14:17
  • GEÇMİŞTEN BU GÜNE CEMAATLER17 Temmuz 2018 Salı 19:02
  • KARDEŞLİK BAĞLARINI FUTBOL İLE KURDULAR15 Temmuz 2018 Pazar 15:45
  • SULTAN SOFRASI YENİLENDİ20 Haziran 2018 Çarşamba 11:07
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Gümüşhane Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim