• BIST 9362.51
  • Altın 2824.572
  • Dolar 34.3362
  • Euro 36.3204
  • Gümüşhane : 3 °C
  • Trabzon : 16 °C

Süleymaniye

07.04.2017 16:00
YUSUF ORAL / YAZAR

YUSUF ORAL / YAZAR

Gerçek sanat eserleri, bir medeniyeti sonraki nesillere anlatan tanıklardır.                                                                                                                            (E.G.Benite)

            Yıllardır Gümüşhane'nin hayali olan Süleymaniye Kayak Tesisi Projesi ve Eski Gümüşhane olarak bilinen Süleymaniye Mahallesinin restorasyonuyla ilgili olarak geçtiğimiz 3 yılda somut adımlar atılmaya başlanmış olup şehrimizin bu hayaline kavuşmasına sayılı günler kalmıştır.

            Tarihi Süleymaniye yerleşimi için yapılan Koruma Amaçlı İmar Planı Trabzon Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından onaylanmış, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın onayını beklemektedir.

            Tarihi Süleymaniye yerleşimine ait Koruma Amaçlı İmar Planı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından henüz onaylanmamış iken Süleymaniye Mahallesinde tarihi sokak dokusuna aykırı, 8 metre genişliğindeki yolun yapımına kanunsuz bir şekilde başlanılmıştır.

            Yol çalışmalarının bir kısmı henüz bütün kurumlar tarafından onaylanmayan imar planına göre yapılmakta olup, herhangi bir yol, kentsel tasarım ve peyzaj projesi yapılmadan ve de başında hiçbir yetkili veya uzman olmadan devam etmektedir.

            Kültür Varlıkları kanunu, 618 sayılı ilke kararına göre Kültür Bakanlığı ve Çevre Şehircilik Bakanlığı arası protokol gereği kanunsuz olan bu yolun yapımına kamuoyunda oluşan bütün endişe ve tepkilere rağmen devam edilmektedir.

            Yolun bir kısmı onaysız imar planında dahi olmamakla beraber hiçbir tasarım, sokak sağlıklaştırma projesi olmadan, zemin etüdü, mimari, peyzaj, statik, mekanik ve elektrik Projeleri yokken kentsel ve doğal sit alanında yol çalışması yapılması normal şartlarda söz konusu olamaz.

            Bu gün Süleymaniye'de Gümüşhane Tarihi’nin iş makinesi operatörünün vicdanıyla baş başa bırakılmış olduğunu görmekteyiz.

            Birçok yapı kalıntısı yıkılıp, tescilli parsellere girilip, yarmalar ve temelsiz istinatlar yapılıp Süleymaniye'nin tarihi ve doğal dokusu bozulmaktadır.

            Şu konuda kesinlikle hemfikiriz. Bu projede çok emeği olan Başta sayın valimiz ve diğer yöneticilerimizin niyetleri kesinlikle halisinedir.

            Süleymaniye Kayak Tesisi ve Restorasyonu şehrimizin hayalidir ve gerçekleşmesini düşünmek bile heyecan vericidir. Şehrimizi yönetenlerin Gümüşhane'ye olan sevdaları bir an evvel bir şeyler yapmaya çalışmalarını anlamlı buluyorum.

            Bu noktada şehrimiz için taş taş üzerine koyan, bir mevkide olan yada vatandaş olarak  şehrimiz için canla başla çalışan herkese şükranlarımı sunuyorum.

            Ancak Tarihi Süleymaniye Mahallesi için durumun biraz daha farklı olduğunu düşünüyorum.

            Çünkü restorasyon ve tarihi kalıntılar asla ama asla hata yapılmasını kabul etmez. Yapılan hatanın geri dönüşü yoktur. Hassas davranılmadığında Bir kaya parçasını veyahut bir yapıyı değil geçmişten bu günümüze ulaşan tarihin veya kültürel değerlerin yok olmasına neden olmuşsunuz demektir.

            Tarihi Süleymaniye Mahallesinde kesinlikle tarihsel ve kültürel değeri olan eserlere zarar verildiğini savunan birisi olarak kamuoyuna şu soruları yöneltmek istiyorum.

  • Süleymaniye'nin en ihtişamlı yapılarından birisi olan Tarihi Rum Lisesi'nin 20 santimetre yakınında paletli iş makinesi ile kazı yapılırken ve her kova darbesinde yapıdan irili ufaklı kaya parçaları koparken tarihsel dokuya zarar verilmediği savunulabilir mi?
  • Tarihsel değer taşıyan kilise, konak, cami, şapel ve Lise’nin yakınından en az 50-60 ton ağırlığındaki yüklü kamyonları geçirmenin ve her titreşimde zamana direnen bu yapılardan kum veya kaya taneleri düşerken tarihsel dokuya zarar verilmediği savunulabilir mi?
  • Yapılan yol inşaatının yüklenicisi ve çalışanlarının hiç bir şekilde restorasyon tecrübelerinin veya yeterlilikleri yokken bu alanda yapılan çalışmalarda tarihsel dokuya zarar verilmediği savunulabilir mi?
  • Tarihte 60 bin kişinin yaşadığı ve her metresinde yapı kalıntıları olan bir alanda herhangi bir arkeolojik çalışma yapılmadan ya da alanda bir arkeolog olmadan yüzlerce yıldır zamana direnen ''horasan harcı ile yapılmış'' duvar iş makinesi ile kırılırken tarihsel dokuya zarar verilmediği savunulabilir mi?

            Tehdit altında olan değil direk zarar gören Süleymaniye'nin gördüğü bu zarardan tez zamanda kurtulmasını temennisi ile.

            Sağlıcakla kalın.

Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Gümüşhane Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim