• BIST 9063.53
  • Altın 2324.412
  • Dolar 32.3684
  • Euro 34.9498
  • Gümüşhane : 13 °C
  • Trabzon : 17 °C

SULAR ÇEKİLİNCE TARİHİ TORUL KÖPRÜSÜ ORTAYA ÇIKTI

23.09.2020 13:16
SULAR ÇEKİLİNCE TARİHİ TORUL KÖPRÜSÜ ORTAYA ÇIKTI
Gümüşhane'de elektrik üretimi için kurulan Torul Barajı'nın suları altında kalan tarihi Torul Köprüsü, su seviyesinin azalmasının ardından yeniden gün yüzüne çıktı.

Gümüşhane, Torul ilçesinin Köprübaşı Mahallesi'nde 2008 yılında kurulan ve 500 milyon metreküp su geçişi, 160 milyon metreküp depolama hacmiyle yıllık ortalama 300 bin megavat elektrik üretimi gerçekleştirilen barajdan, ortalama 74 bin 100 kişinin günlük elektrik ihtiyacı karşılanıyor.

Barajın faaliyete girmesiyle sular altında kalan ve 17'nci yüzyılın son çeyreğinde yapıldığı tahmin edilen Torul Köprüsü ile bir ev, su seviyesinin düşmesi ve mevcut suyun elektrik üretimi için tutulmasının ardından gün yüzüne çıktı.

Yılın belli aylarında görünür hale geliyor

Köprünün baraj nedeniyle sular altında kaldığını ve zaman zaman ağustos ve eylül aylarında su seviyesinin azalması ve enerji üretimi için su tutulmasıyla gün yüzüne çıktığını ifade ediliyor.

Köprünün kitabesi olmadığı için tam yapılış tarihini bilinmiyor. Mimari özelliklerine bakarak 17'nci yüzyılın son dönemlerinde yapıldığı tahmin ediliyor. Köprü, 69 metre uzunluğa, 14 metre yüksekliğinde ve 6 metre genişliğinde, sivri kemerli bir mimariye sahip. Her yıl yaz aylarında suların çekilmesiyle tarihi köprü gün yüzüne çıkıyor.

Tarihi İpek Yolu ve Trabzon-İran Transit yol güzergahına hizmet eden, Çamlıca ile Köprübaşı Mahallelerini birbirine bağlayan kemer köprü, ilkbahar aylarında sular altında kalmasıyla her iki mahalle arasındaki bağlantının kesilmesine neden oluyor. Suların çekildiği Ağustos-Eylül aylarında yeniden gün yüzüne çıkan tarihi Torul Köprüsünün Torul ilçesi giriş ayağında meydana gelen büyük çatlak nedeniyle yıkılma tehlikesi ile karşı karşıya olduğu belirtiliyor.

Yöre sakinleri köprünün tarihin sessiz tanığı olduğunu ifade ederek, korunması ve yıkılmaması için gerekli önlemlerin alınmadı talebinde bulundular.

 

 

Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Gümüşhane Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim