• BIST 9694.45
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • Gümüşhane : 26 °C
  • Trabzon : 21 °C

SOSYAL GÜVENLİK KURUMU 10. YAŞINDA

18.05.2016 14:44
SOSYAL GÜVENLİK KURUMU 10. YAŞINDA
Gümüşhane Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İl Müdürü Eyüp İslamoğlu, “Sosyal Güvenlik Haftası” nedeniyle basın toplantısı düzenledi.

Sosyal Güvenlik Müdürlüğü’nde gazetecilerle bir araya gelen İslamoğlu, onuncu yaşına giren kurumunun faaliyetleri, son dönemde hizmet verilen ve hizmet alınan kesimlere yönelik yapılan iyileştirmeler hakkında bilgiler verdi. İslamoğlu, 1 Kasım seçimlerinin ardından vatandaşların lehine birçok çalışmanın yapıldığını dile getirerek, “Çalışmalarımız, Kurumuzun hizmet kalitesini artırma gayreti içerisinde olacak şekilde vatandaşlarımızın hizmetlere daha kolay ve hızlı ulaşmasına yönelik imkanlar sağlama mücadelesi şeklinde devam etmektedir” dedi.

 

Eğitim Gören Gençler Sigortalı Kapsamında

Eğitim hayatına devam eden gençler için çalışmaların yürütüldüğünü belirten İslamoğlu, “Lisede öğrenim gören gençlerimize, öğrenimleri devam etmek ve bakmakla yükümlü sigortalı velileri olmak kaydıyla 20 yaşına kadar sosyal güvenlik hakkı tanınmaktaydı.  Yapılan düzenleme ile gençlerimize, bakmakla yükümlü sigortalı velileri olup olmadığına bakılmaksızın, erken mezuniyetleri durumunda 20 yaşını geçmemek kaydıyla ilave iki yıl daha sosyal güvenlik hakkı getirildi. Aynı şekilde, daha önceki uygulamalarda üniversitede öğrenim gören gençlerimize, öğrenimleri devam etmek ve bakmakla yükümlü sigortalı velileri olmak kaydıyla 25 yaşına kadar sosyal güvenlik hakkı tanınmaktaydı. Yapılan düzenleme ile gençlerimize, bakmakla yükümlü sigortalı velileri olup olmadığına bakılmaksızın, erken mezuniyetleri durumunda 25 yaşını geçmemek kaydıyla ilave iki yıl daha sosyal güvenlik hakkı getirildi. Gençlerimize sunulan kolaylıklar bununla da sınırlı kalmadı. Tüm gençlerimizin 25 yaşına kadar olan Genel Sağlık Sigortası Prim Borçlarının tamamını siliyoruz. Yönetmelik çalışmalarımızın tamamlanmasının ardından, yaklaşık 3,5 milyon gencimizin yaklaşık 4 milyar TL borcunu tamamen siliyoruz. Gençlerimiz kendilerine sık sık müjdeler vereceğimizden emin olsunlar” diye belirtti.

 

Asgari Ücrette SGK Katkısı

Asgari ücretin 1300 TL'ye yükseltilmesi nedeniyle işverenlere 100 TL asgari ücret desteği sağladıklarını vurgulayan İslamoğlu, “Bu uygulama ile işverenlerimizin yükü hafiflemiş ve işyerinden olağan dışı işçi çıkartma süreci yaşanmamıştır. Sürdürülen terörle mücadele sürecine Kurumumuz tam destek vermiştir. Bu kapsamda mağduriyet yaşayan esnafımıza, prim erteleme ve taksitlendirme imkanı sağlanmıştır” diye konuştu.

 

Kadınların Sigorta Sorunları Çözüldü

İslamoğlu, kadınların sigorta konusunda yaşadığı sorunların çözülmesine yönelik çalışmaların yürütüldüğünü bildirerek açıklamasını şöyle sürdürdü;

 

 “Doğum yapan veya evlat edinen sigortalı bayanlarımıza da yarım çalışma ödeneği uygulaması getirilmiştir. Sigortalımız burada 15 gün çalışmakta, 15 günlük ücret almakta ve işvereni de sadece 15 günlük prim yatırmaktadır. Sigortalımızın doğum yada evlat edinme nedeniyle eksik kalan 15 günlük ücreti ve primi Türkiye İş Kurumu tarafından karşılanmaktadır. Bu özel uygulama ile annemiz 15 gün çalıştığı halde 1 aylık maaş almakta ve 1 aylık primi yatırılmaktadır. Eskiden 10 günden az çalışma süreleri iş kazası ve meslek hastalığı yönünde teminat altına alınamıyorken, yapılan iyileştirme ile 10 günden az çalışanlar da iş kazası ve meslek hastalığı yönünden sosyal güvenceye kavuşturulmuşlardır. Uygulama ile mevsimlik tarım işlerinde çalışan kadınlarımızın da sorunları çözülmüştür. Özellikle ev hizmetlerinde çalışan ve işin tabiatı gereği 10 günden az hizmeti bulunan sigortalılarımız için gerekli elektronik uygulamalar açılarak her bir hizmet günlerinin kayıt altına alınması sağlanmıştır. Ev hizmetlerinde 10 günden fazla ve sürekli hizmet verilen yerler için, işverenlerimize özel iyileştirmeler yapılmıştır. Buna göre, işyeri ve sigortalı tesciline ilişkin belgeler bir kez düzenlendiğinde her ay otomatik olarak yenilenmektedir.

Kadınlarımıza üç defaya mahsus olmak üzere doğum borçlanması hakkı getirilmiştir. Böylece aile hayatının sürekliliği sağlanmış ve kadınlarımızın çalışma hayatındaki varlıkları korunmuştur”

 

SGK Emeklileri Unutmuyor

Tüm İşçi ve BAĞ-KUR Emeklilerinin aylıklarına 100 TL seyyanen zam yapıldığını vurgulayan İslamoğlu, “Emeklilerimizin aylıklarından kesilmekte olan Sosyal Güvenlik Destek Primini kaldırdık. Mart ayı itibariyle bütün kesintiler sona ermiş, yersiz kesinti varsa da iade edilmiştir. Böylece emeklilerimizin maaşında %10’luk bir artış daha gerçekleşmiştir. Emeklilerimize talepleri halinde aylıkları konutlarında ödenmektedir. Bu güne kadar yaklaşık 10.000 emeklimizin maaşını konutunda ödedik. Yine istemeleri durumunda emeklilerimiz, üç aylık maaşlarını peşin olarak alabiliyorlar.  Bayramlarda da emeklilerimizin maaşını bayram ihtiyaçlarını giderebilecek bir zamanlama ile ödeyerek, bayram sevincini vaktinde yaşamalarını sağlıyoruz. Polislerimizin ve uzman erbaşlarımızın 2200 olan ek göstergeleri 3000’e çıkarılmış, emniyet hizmet tazminatı yüzde 25 artırılmıştır. Bu kadrodan emekli olan personelinde maaş intibakı yapılmıştır” dedi.

 

SGK Dijital Ortamda Hizmetlerine Devam Ediyor

SGK’nın dijital platform ile sosyal ağlarda hizmet verdiğinin altını çizen İslamoğlu, “Web sayfamızda güncel gelişmeler anlık olarak verilmekte, hizmete ilişkin duyuruların yanı sıra tescil ve prim bilgileri, sigortalılık bilgileri, emeklilik hizmetlerine ilişkin birçok uygulama bu ekrandan sunulmaktadır. Sigortalılarımız ve işverenlerimiz, işlemlerinin çoğunu internet ortamında gerçekleştirebilmektedir. Modern Dünyanın her türlü iletişim araçlarına bütünleşmiş bir şekilde başta sosyal medya araçları olmak üzere sınırsız bir erişim imkanıyla sosyal güvenlik hizmetini sürdürüyoruz” açıklamalarında bulundu.

 

Alo 170 Hattı Aktif Çalışıyor

İslamoğlu, Alo 170 hattı ile vatandaşların kurum hizmetlerine ilişkin tüm sorularına cevap verildiğini aktararak, “Merkezimizi arayan işitme engelli vatandaşlarımıza dahi hizmet verilmektedir. Merkezlerimizde özellikle kadın ve engelli istihdamı noktasında pozitif ayrımcılıklar yapılmaktadır. Sigortalılarımız tüm kurum hizmetlerinin aksayan ya da sabote edilmek istenen işlemleri için bilgilendirme hattımızı bir ihbar hattı olarak da kullanabilmektedirler. Özellikle son dönemde sıklıkla rastlanan; sahte işyeri, sahte sigortalılık ve kayıt dışı istihdam şikayetleri hızlıca değerlendirilerek herhangi bir mağduriyet oluşmasına engel olunmaya çalışılmaktadır. Bu haliyle Alo 170, ülkemizin en hızlı geri dönüş sağlayan ve çözüm üreten bilgi edinme uygulamasıdır” dedi.

 

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun, Sosyal Güvenlik haftasına, ülkenin tamamını kapsayan bir Genel Sağlık Sigortası ile girmiş olduğunu kaydeden İslamoğlu, “Bu vesileyle bir kez daha, başta Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız Sayın Süleyman Soylu, Kurum Başkanımız Sayın Dr. Mehmet Selim Bağlı ve tüm çalışanlarımıza teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu. İslamoğlu, Sosyal Güvenlik Haftası nedeniyle esnaf ziyaretleriyle, bilgilendirme toplantıları yapılacağını belirtti.

Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Gümüşhane Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim