• BIST 9524.59
  • Altın 2489.898
  • Dolar 32.5054
  • Euro 34.714
  • Gümüşhane : 11 °C
  • Trabzon : 23 °C

SİYANÜR KAZASI

26.11.2015 13:10
SİYANÜR KAZASI
Gümüşhane merkez ilçeye bağlı Kara Mustafa Köyünde faaliyet gösteren özel bir maden şirketinde siyanür borusunun patlamasıyla facianın eşiğinden dönüldü.

4 işçinin zehirlendiği kazada can kaybının yaşanmaması yüreklere su serpti.

Patlamada 4 maden işçisi yoğun siyanüre maruz kaldı. İşçilere müdahalede bulunan 4 Acil Servis görevlisi ise  tedbir amaçlı gözetim altına alındı. Edinilen bilgiye göre, madenin atık barajına siyanürlü atık su taşıyan boruda patlama meydana geldi. Can kaybının yaşanmadığı olayda yetkililerden alınacak önlemlere karşı açıklama bekleniyor.

BORU PATLADI

M.Ö (46) ve H.G (24) adlı 2 işçi fabrikadan atık barajına giden siyanürlü su borusunu değiştirmek istedi. Değiştirmek istedikleri borunun içerisinin dolu olduğunu tahmin edemeyen M.Ö ve H.G, yaptıkları ilk müdahalede kapalı borunun patlaması üzerine yoğun siyanüre maruz kaldı.

 

4 İŞÇİ SİYANÜRE MARUZ KALDI

Çözelti halinde siyanür bulunan atık su borusunun patlaması sonucunda işçiler hem travmaya uğradı, hem de su işçilerin vücuduna temas etti. M.Ö ve H.G’ye yardım etmek isteyen diğer 2 işçi de siyanürlü su ile temas etti. Olay üzerine 112 Acil servis ambulanslarıyla Gümüşhane Devlet Hastanesine getirilen 4 işçi bulaştıkları kimyasaldan arındırılmak için önce yıkandı. Daha sonra işçilere gerekli tüm tıbbi müdahale gerçekleştirildi.

SAĞLIK ÇALIŞANLARI GÖZETİM ALTINDA

Zehirlenme tanısıyla gözlem altına alınan işçilerin herhangi bir hayati tehlikesinin bulunmadığı öğrenilirken, kendileri için Trabzon’dan antibiyot denilen siyanürü nötr edici ve etkisini geçirecek maddeler istendi.

Öte yandan işçilere müdahalede bulunan ve temas eden 112 personelinden 4 kişi de gözlem amaçlı kontrol altına alındı.

 

FİRMADAN AÇIKLAMA BEKLENİYOR

 

Yaşanan siyanür kazasının ardından maden firmasının işçiler ve madendeki son durum hakkında herhangi bir açıklama yapmaması da dikkat çekti. Son zamanlarda ülkemizde artan maden kazaları firmaların iş sağlığı ve güvenliği konusunu tekrar gündeme getirdi.

 

Siyanür Çok güçlü bir zehir

Hidrosiyanik asidin tuzu veya esteri olan çok güçlü bir zehir olan Siyanür, renksiz, uçucu, acıbadem kokulu bir sıvıdır. Siyanür asidinin tuzlan (sodyum siyanür - potasyum siyanür) endüstride plâstik ve boya yapımı gibi çeşitli yerlerde ve fare zehirlerinde kullanılır. Siyanür tuzlarının yanlışlıkla alınması veya siyanür asidi gazlarının solunması insanı hemen öldürebilir.

Madencilikte siyanür kullanımı

Madencilikte siyanür kullanımı 1880'li yıllara dayanmaktadır. Özellikle altın ve gümüş üretiminde kullanılan siyanürün, kapalı devre sistemler ile kullanımı gerçekleşmektedir. Üretim sonucu oluşan atıklardaki siyanürü uzaklaştırmak INCO prosesi gibi çeşitli prosesler ile mümkündür. Madene uygun planlama,  yönetmelikler ve günümüz teknolojisi ile siyanürün taşıdığı riskler ortadan kaldırılmaktadır.

 

 

 

 

 

 

 

Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Gümüşhane Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim