• BIST 9771.79
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • Gümüşhane : 20 °C
  • Trabzon : 23 °C

Şimdi Yayla Zamanı

04.05.2016 18:11
Şimdi Yayla Zamanı
Şimdi Yayla Zamanı

 

 

Gümüşhane’de insanlar, yüreklerinin genişliğini yaylalardan, gizemlerini yayla dumanlarından alır.

 

Kadırga Yaylası

Gümüşhane’nin Kürtün ilçesi Özkürtün Beldesi sınırları içerisinde yer alan Kadırga Yaylası, Gümüşhane ve Trabzon sınırının kesiştiği noktada bulunmaktadır. Görünümüyle dikkatleri toplayan bir namazgâhı vardır.. Kubbesi gökyüzü, kandilleri yıldızlar olan Kadırga’daki namazgâhın özelliği, iki minareli açık hava namazgâhı olmasıdır. Efsaneye göre Fatih Sultan Mehmed, Kadir Ağa'nın mezarını ziyaret etmiş ve mezarın bulunduğu yerde, beraberindekilerle cuma namazı kılmıştır. Kadırga adının da “Kadir Ağa'dan” geldiği rivayetler arasındadır.

 

 “Ay Kadırga, Kadırga/ Geldi mi zamanların?
Öldürüyor adamı,/ Horon oynamaların.
Kadırga'da yapılır,/ Kadırga şenlikleri.
Sunar Karadeniz'e, /Bütün güzellikleri.”

 

Böyle sinmiştir şiirlere, şarkılara Kadırga. Bir bu kadarı da muhabbetlerdedir aslında. Çünkü Kadırga, bunaltıcı yaz sıcaklarından kaçan; binlerce yerli ve yabancı turistin uğrak yeridir. Çaylarla birlikte demlenen muhabbetlerin, dostlukların; anıları ölümsüzleştirmek için çekilen birbirinden güzel fotoğrafların mekânıdır.

 

Ağacın yetişmediği 2200 m yükseklikte yer alan yaylada, her yıl temmuz ayının üçüncü cuma günü dillere destan şenlikler yapılır. Bu şenlikler dağların avucunda bir panayıra dönüşür Binlerce kişinin katıldığı şenliklerde yöresel halk oyunları oynanır, yarışmalar düzenlenir, davul zurnalı eğlenceler yapılır. İştahınızı açan yayla havası sizi acıktırırsa ayranın, ekmeğin ve etin eşsiz lezzetiyle doyarsınız.  Kürtün ilçe merkezine 25 km mesafedeki yaylada konaklamak istiyorsanız, kamp malzemelerinizi yanınızda getirmeyi unutmayınız.

 

Güvende Yaylası

"Güvende’nin başından

Bulut geçiyo bulut

Alamam, dedin ama

Yine ediyom umut”

 

Her yaz binlerce insanın uğrak yeri olan Güvende, serin havası, eşsiz manzarası ve soğuk sularıyla yayla turizminin vazgeçilmez durağıdır. . Gümüşhane il merkezine 57 km uzaklıkta ve 2260 metre yükseklikte bulunan yaylaya, başka bir doğa harikası olan Örümcek Ormanları’ndan geçilerek gidilmektedir. Yayla adını, Hacı Bektaş-ı Veli’nin öğrencisi ve Türkmenlerin manevi lideri Güvenç Abdal’ın temsili mezarından aldığı rivayet edilmektedir.  

Yaz mevsiminde her cuma günü pazarların kurulduğu Güvende Yaylası’nda, her yıl temmuz ayının 3. Haftasında düzenlenen ve çok sayıda yerli ve yabancı turistin katıldığı şenlikler, özellikle Karadenizlilerin buluşma noktası olur.

 

 

Kazıkbeli Yaylası

 

Kürtün ilçesi Söğüteli Köyü sınırları içerisinde bulunan Kazıkbeli Yaylası, merkez ilçeye 100 km uzaklıktadır. İlçeden yaylaya olan yolun son 50 km’si stabilizedir. Yaylada bakkal, manav, kır kahvesi, lokanta, otel, pansiyon gibi tesisler mevcuttur. Yayla sahası içerisindeki doğal çim alanları, kamp ve karavan turizmi için oldukça elverişlidir. Çim kayağı ve kar kayağı yapılabilecek kayak parkur alanlarının oluşturulmasına oldukça müsait çim alanları mevcuttur. Yayla dağcılık sporlarının yapılması için de uygundur. Temmuz ayının ilk haftası çarşamba günü başlayan ve yaz süresince devam eden yayla şenlikleri ve yayla pazarı, sosyo-ekonomik bakımdan önemlidir.   

 

Erikbeli Yaylası

 

Erikbeli Yaylası; 1800 metre yükseklikte olağanüstü güzelliklere sahiptir. Kürtün ilçe sınırları içindedir. 1500’lü yıllardan beri konaklama yeri olarak kullanıldığı bilinen yayla; Kadırga, Sazalanı, Çatma, Oğuz ve Ören yaylalarına giden yolların birleştiği kavşakta, ormanla iç içedir. Doğal çim sahalarıyla, yazın çim kayağı, kışın ise kar kayağı sporları için oldukça elverişli olan yayla, dağcılık, doğa yürüyüşleri, atlı spor gibi aktivitelerin yapılmasına da elverişlidir. Bu nedenlerle 1991’de Kültür Turizm Bakanlığı tarafından turizm merkezi ilan edilmiştir. Organik et, süt, yumurta, ekmek gibi yiyeceklerin satın alınabileceği mekânların bulunduğu yaylada konaklayabilmek için kamp malzemeleri getirilmelidir.

 

Taşköprü Yaylası

 

‘Sofrada yemek kalmayacak’ sloganıyla misafirlerini ağırlayan, doğal yemeklerin adresi Taşköprü Yaylası,  2140 metre yükseklikte, Dumanlı Köyü sınırları içerisindedir. İsmini, Yanbolu Deresi üzerindeki, 1461’de Trabzon’u fethe giden Fatih Sultan Mehmet’in kesme taşlardan yaptırdığı söylenen taş köprüden alan yayla, Gümüşhane il merkezine yaklaşık 50 km mesafededir.

Özellikle yaz mevsiminde çok sayıda yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği yaylada, oteller ve bungalov tipi evlerden oluşan konaklama tesisleri mevcuttur. Günübirlik turizme müsait olan yaylada, alabalık tesisleri, marketler, kasaplar, kıraathaneler, fırınlar, lokantalar, manavlar, çay bahçeleri, PTT şubesi, cami, otopark, akaryakıt istasyonu, futbol sahası ve oto tamirhanesi gibi tesisler bulunmaktadır.

         Sınırları içerisinde çim ve kar kayağına yönelik parkur alanı olarak değerlendirilebilecek yerlerin mevcut olduğu yayla ve çevresinin sahip olduğu doğal güzellikler, tarihi kalıntılar, zengin flora ve fauna; foto safari, video safari ve botanik turizmi için oldukça yüksek değerlere sahiptir.

 

Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Gümüşhane Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim