• BIST 9008.98
  • Altın 2281.851
  • Dolar 32.3198
  • Euro 35.0518
  • Gümüşhane : 12 °C
  • Trabzon : 13 °C

Silajlık Mısır Hasadı Devam Ediyor

02.10.2020 12:59
Silajlık Mısır Hasadı Devam Ediyor
Gümüşhane’de Tarım ve Orman Bakanlığı’nın destekleri ile silajlık mısır üretimi artarak devam ediyor. Bu kapsamda Gümüşhane’de 14 bin dekar alana ekilen silajlık mısırdan üreticilerin 26 milyon liralık hasılat elde etmesi bekleniyor.

Gümüşhane’de hayvanların kaba yem ihtiyacını karşılamak için ekilen silajlık mısır hasadı devam ediyor. Köse ilçesine bağlı Gökçe köyünde Tamer Tural’a ait 70 dönüm arazide silajlık mısır hasadı yapan üreticileri ziyaret eden İl Tarım ve Orman Müdürü Edip Birşen, silajlık mısır üretiminin her geçen gün daha da arttığını belirterek, “İlimizde bu yıl Kelkit, Şiran ve Köse ilçelerinde 14 bin dekar alana silajlık mısır üretimimiz var ve 74 bin tonun üzerinde hasıla bekliyoruz. Bu miktar ilimize 26 milyon lira ekonomik katkı sağlayacaktır” dedi.

Silajlık mısırın süt sığırcılığı için önemli bir kaba yem bitkisi olduğunu belirten Birşen, şunları kaydetti:

“Üretimden memnunuz, hem topraklarımız verimli hem de bu yıl hasadımız iyi geldi, herhangi bir sıkıntı yaşamadık. Dönüm başına yaklaşık 5 ton gibi hasat gerçekleştirdik. Silajlık mısırın ekiminden hasat zamanına kadar üreticilerimize teknik destekte bulunmaya özen gösterdik. Silajlık mısır için doğru hasat zamanını belirlemek önemlidir. Hasat zamanı ile silaj olarak kullanılacak bitkinin nem içerikleri, protein ve karbonhidrat oranları arasında sıkı bir ilişki mevcuttur. Silajlık mısırın muhafazası da önemli, hasadı yapılan silajlık mısır iyice sıkıştırılmalı ve kullanıma kadar hava almayacak şekilde muhafazası yapılması gerekir.”

Gümüşhane’de son yıllarda Tarım ve Orman Bakanlığı’nın desteği ile üretim alanlarının giderek arttığını vurgulayan Birşen, “Bu yıl İl Müdürlüğümüzce İl Özel İdaresi kaynaklı Çayır-Mera ve Yem Bitkileri Yetiştiriciliğini Geliştirme Projesi kapsamında çiftçilere yonca, korunga, fiğ, silajlık mısır, yem bezelyesi ve yulaftan oluşan 160 ton yem bitkisi tohumu yüzde 50 hibe ile üreticilerimize dağıtımını yaptık. Hayvan yetiştiriciliğinde maliyetin yüzde 60-70'i yem girdisidir. Kaba yeme dayalı hayvan besleme yapmayan işletmelerinin kar etmeleri mümkün değildir. Et meselesi ot meselesidir. Bunun için ilimizdeki çayır ve mera alanlarını doğru kullanarak yem bitkileri ekim alanlarımızı artırmayı hedefliyoruz. Önümüzdeki dönemde üreticiyi projelerle desteklemeye devam edeceğiz. Biz üretmeye devam ediyoruz” diye konuştu.

 

Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Gümüşhane Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim