• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • Gümüşhane : 15 °C
  • Trabzon : 30 °C

SAĞLIKLI BİR TOPLUM İÇİN…

28.04.2016 12:54
SAĞLIKLI BİR TOPLUM İÇİN…
SAĞLIKLI BİR TOPLUM İÇİN…

 

 

Gümüşhane Halk sağlığı Müdürü Engin pehlivan, sağlıklı bir toplum için çocukların aşılarının mutlak surette yapılması gerektiğini söyledi.

 

Pehlivan, yaptığı açıklamada, “Genişletilmiş Bağışıklama Programı” kapsamında yürütülen hastalık kontrol programlarının stratejileri konularında sağlık personelinin duyarlılıklarının artırılması, toplumun aşılama ve aşı ile korunulabilir hastalıklar konusundaki farkındalığının artırılması ve bilgilendirilmesi, öncelikle 5 yaş altındaki eksik aşılı çocukların aşılarının tamamlanması ve erişkinlerde aşılanma talebinin artırılması amacı ile merkezi ve iller düzeyinde aktivitelerin düzenlendiği belirtti.

 

Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölgesinin bir girişimi olan Avrupa Aşılama Haftasının ilkinin 2005 yılında düzenlendiğini anımsatan Pehlivan, “Bu yıl onbirincisi düzenlenecek olan Avrupa Aşı Haftasında etkinlikler 24 Nisan-30 Nisan 2016 tarihleri arasında yapılacaktır” dedi.

 

Farkındalığın Artırılması

 

Bu yılki aşı haftasının hedefi, ''sağlık personelinin aşılama hizmetleri konusunda duyarlılığının artırılması, toplumun aşılama farkındalığının artırılması, yolu ile öncelikle kızamık, polio, eksik aşılı ve  aşısız 5 yaş altı çocukların aşılarının tamamlanması, gelinen başarılı düzeyin devam ettirilmesi ve erişkinlerde aşılanma talebinin artırılması'' gerektiğini ifade eden Pehlivan, şunları kaydetti:

“Aşı insan ve hayvanlarda hastalık yapma yeteneğinde olan virüs, bakteri v.b mikropların hastalık yapma karakterlerinden arındırılarak ya da mikropların salgıladığı zehirlerin etkilerinin ortadan kaldırılarak, geliştirilen biyolojik maddelere aşı denir.”

 

Aşı Türleri

 

Aşıların türleri ile ilgili olarak da bilgi veren Pehlivan, şunları söyledi:

“Aşılar DaBT ( karma aşı,) difteri, boğmaca, ve tetanozdan, polio aşısı çocuk felcinden, Hepatit- B aşısı Hepatit B'ye bağlı B tipi sarılık, siroz ve karaciğer kanserinden , Hib aşısı H.influenza tip b'ye bağlı menenjit, zatürree ve orta kulak iltihaplarından, BCG aşısı veremden, KKK (Kızamık-Kabakulak-Kızamıkçık) aşısı kızamığa bağlı zatürree, orta kulak iltihabı ve SSPE( Subakut Sklerozan Panensefalit ) hastalığından, doğumsal kızamıkçık sendromu ve kabakulaktan, Konjuge Pnömokok aşısı ise zatürree, beyin iltihabı ve kan zehirlenmesinden, Hepatit A aşısı Hepatit-A ya bağlı A tipi sarılıktan suçiçeği aşısı suçiçeği hastalığından ve yıllar sonra ona bağlı olarak gelişen Zona'dan korur.”

 

Çocuklar Doğar Doğmaz Aşıya Başlanılmalı

 

Çocukların doğumdan itibaren aşılarının uygun aralıklarla yapılmasına dikkat çeken Pehlivan, “Bütün çocuklar doğar doğmaz takvime uygun bir şekilde aşılanmaya başlanmalıdır. Aşılar sadece çocuklar için değildir. Birçok erişkin aşıyla kolaylıkla önlenebilen hastalık nedeni ile sakat kalmakta ya da ölmektedir. Bu nedenle her genç yetişkin ve yaşlı kimse bağışıklamadan yararlanmalıdır. Bu nedenle sadece çocuklar değil bağışık olmayan tüm yetişkinler yaşlarına uygun olarak tetanoz, difteri, grip, pnömokok hastalıklarına karşı aşılanmalıdır. Hastalıklar açısından riskli ülkelere seyahat edecekler ise bölgenin özelliğine göre gerekli aşıları yaptırmalıdırlar. Ülkemizde yaşlı nüfusun artmasıyla, kronik hastalıklarda da (kalp, akciğer, böbrek hastalıkları, şeker v.b) buna bağlı bir artış gelişmekte olup erişkin bağışıklamasının giderek daha da ön plana çıkmasına neden olmaktadır.  Bu nedenle erişkinler de kendileri için uygun aşılama şeması konusunda mutlaka bir hekime danışmalıdır.”

Aşı Uygulamalarının Yapıldığı Yerler

Aşı uygulamalarının yapıldığı yerler ile ilgili bilgi de veren Müdür Pehlivan, şöyle dedi:

“Aşı uygulamaları, toplum sağlığı merkezlerinde, aile sağlığı merkezlerinde ve hastanelerde yapılmaktadır. Aşı takviminde yer alan aşılar Sağlık Bakanlığı kurum ve kuruluşlarında ücretsiz olarak uygulanmaktadır. Grip aşısı, Polisakkarit Pnömokok aşısı, ve Hepatit A aşısı SUT da belirtilen risk gruplarına sosyal güvenlik kurumlarında ödenmektedir.”

 

Beklentiler

 

Aşı konusunda ailelerden beklentileri de olduğunu vurgulayan Pehlivan, “Aşılamanın önemini her fırsatta vurgulayalım.Çocuklarımızın aşılanmasını sağlayalım.Aşılanma şansını kaçıranlar var ise aşılanmaları için sağlık kuruluşlarına götürelim. Sağlıklı bir toplumun gereği için aşılama hizmetinin vazgeçilmez olduğu bilincini tüm kesimlere ulaştıralım. Aşılama ile sağlıklı bir geleceğe doğru çocuklarımızla birlikte sağlıklı adımlar atalım. Erişkinlerde ve risk gruplarında bağışıklama çalışmalarını destekleyelim” açıklamasında bulundu. 

Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Gümüşhane Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim