• BIST 8906.5
  • Altın 2239.313
  • Dolar 32.3406
  • Euro 35.1207
  • Gümüşhane : 4 °C
  • Trabzon : 9 °C

SAĞLIK MÜDÜRÜ YEMENİCİ GÜMÜŞHANE’NİN GERÇEK DURUMUNU SAĞLIK BAKANI’NA BİLDİRMELİDİR

16.09.2021 12:00
SAĞLIK MÜDÜRÜ YEMENİCİ  GÜMÜŞHANE’NİN GERÇEK DURUMUNU  SAĞLIK BAKANI’NA BİLDİRMELİDİR
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 14 Eylül Salı günü akşamı yaptığı sosyal medya paylaşımında aşılamada en geri kalan ilin Gümüşhane olduğunu açıkladı.

SAĞLIK MÜDÜRÜ YEMENİCİ

GÜMÜŞHANE’NİN GERÇEK DURUMUNU

SAĞLIK BAKANI’NA BİLDİRMELİDİR

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 14 Eylül Salı günü akşamı yaptığı sosyal medya paylaşımında aşılamada en geri kalan ilin Gümüşhane olduğunu açıkladı.

Sağlık Bakanlığı'nın verilerine göre yüzde 64,6'lık Covid-19 aşılama oranıyla Türkiye'de turuncu renkte tek il Gümüşhane kaldı.

Sahadaki durumun böyle olmadığını bilen Gümüşhaneliler Bakan Koca’nın bu mesajından alındılar ve Gümüşhane’deki gerçeklerin Sayın Bakan’a iletilmesini istediler.

Köşe yazarımız ve medya danışmanımız Hasan Pir, 23 Ağustos 2021 tarihli gazetemizdeki köşe yazısında bu konuyu geniş olarak ele almış ve Gümüşhane ilinde Kovid-19  aşısı oranının Türkiye ortalamısında olmasına rağmen, ilde ikamet etmeyen ama kayıtlarda il nüfusunda var görülen tahmini 20 bin sanal nüfustan dolayı oranlamada Gümüşhane ilindeki aşılamanın Türkiye sıralamasında Gümüşhaneyi son sıralarda gösterdiğini yazmıştı.

Gümüşhane’de hem vatandaşlar, hem de yetkililer aşı konusunda çok bilinçli ve gayretli olmasına rağmen, sanal nüfustan dolayı aşılanma oran yüzdesinin gerilerde kalması doğruları yansıtmıyor. Bu konunun Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca ve diğer yetkililere bizzat söylenmesi gerekir ki bu önemli görevi de Gümüşhane İl Sağlık Müdürü Sayın Yemenici yapmalıdır..

Köşe yazarımız Hasan Pir’in 23 Ağustos 2021 tarihli köşe yazısını konunun önemine binaen yeniden yayımlıyoruz.

“Gümüşhane’deki Aşılanma Yüzdelerinde Rakamsal Hatalar Var

Türkiye haritası üzerinde en az Kovid-19 aşısı vurulan illerin içinde uzun süre kırmızı renkli olan ve kısa süre önce de turuncu renge dönen Gümüşhane’nin de yer almasının hem Gümüşhane sağlık camiasının hem de Gümüşhanelilerin moralini bozduğu bir gerçektir.

Gümüşhane Valisi Kamuran Taşbilek başta olmak üzere hem genel idare yetkililerinin hem de sağlık camiasının cansiperane çalışmasına rağmen ve Gümüşhanelilerin de aşı konusunda duyarlı olmasına rağmen Gümüşhane’de aşı sayısının düşük olmaması gerekiyordu.

Bu konuyu uzun süre araştırdık ve kamuoyunu doğru bilgilendirmek adına ulaştığımız bilgileri sizlerle paylaşmak istiyoruz.

Sağlık Bakanlığı, aşılama verilerini hazırlarken il nüfus sayılarını TÜİK’ten alıyor.

TÜİK’ten alınan rakamlara göre Gümüşhane’de aşılanması gereken hedef nüfus 112.772 görülüyor.

Halbuki Gümüşhane’de yaşayan gerçek aşı hedef nüfusu bu değil.  Gerçek hedef nüfus sağlık ocakları, aile hekimleri gibi birimlerde kayıtlı nüfus olan 96.014 rakamıdır.

Sağlık Bakanlığı rakamları ile Gümüşhane sağlık birimlerindeki bu iki rakam arasında 16.758  fark var.

Edindiğimiz bilgiye göre Gümüşhane’de 1. Doz aşı olan kişi sayısı 20 Ağustos Cuma akşamı itibariyle 62.180 idi.

Sağlık Bakanlığı’nın esas aldığı TÜİK kayıtlarındaki Gümüşhane’nin aşı hedef nüfusu olan 112.772 ile 1. Aşısını olan  62.180 vatandaşımızı oranladığımızda Gümüşhane’de  1. Aşı yaptıran kişilerin oranı %55.13 olmaktadır. Ama; Gümüşhane’de kayıtlı olup da ikamet etmeyen 16.758 kişiyi dikkate almadan sağlık kurumlarındaki kayıtlı hedef nüfus sayısı olan 96.014 nüfus toplamına göre bir oranlama yaparsak o zaman Gümüşhane’de birinci aşıyı olan hedef nüfus oranı %  64.76 olmaktadır.

Diğer taraftan Sağlık Bakanlığı’nın SİNA siteminde Gümüşhane’nin aşı hedef nüfusu olarak gösterilen 102.296 rakamı bile baz alındığında günlük açıklanan oranların üzerinde bir oran çıkmaktadır.

Bu hata neden kaynaklı?

Gümüşhane belediyelerinin, İller Bankası paylarının yüksek olması için yıl sonlarında büyük şehirlerden ve yurt dışından transfer ettikleri nüfus bu hataya neden olmaktadır.

Şu anda, Gümüşhane il nüfusuna kayıtlı olup da ilde ikamet etmeyen 20 bin civarında nüfus olduğu tahmin edilmektedir. İşte bu ikamet etmeyen nüfus hedef nüfus içinde görüldüğünden aşılama oranlarının da düşük çıkmasına neden olmaktadır.

2003 yılında benzer bir sorun Milli Eğitim’de yaşanmıştı ve halen de yaşanıyor.

2003 Yılında UNİCEF tarafından yayımlanan bir raporda Gümüşhane’de okullaşma oranları çok düşük seviyelerde gösteriliyordu. Halbuki sahadaki uygulamada okullaşma oranlarında Gümüşhane, Türkiye ortalamasının çok üzerindeydi. O yıllarda da yine Gümüşhane Belediyelerinin İller Bankası’ndan pay alabilmek adına Gümüşhane’de ikamet etmeyen nüfusu ilçe ve beldelere yeni nüfus olarak kaydettirmeleri sonunda TÜİK verilerinde il nüfusu artınca okul öncesi kurumlardaki öğrenci sayıları oranı birden düşmüş oldu. UNİCEF de sayıları o günkü adıyla Devlet İstatistik Enstitüsü (DİE) den almıştı.

O zaman Gümüşhane Milli Eğitim Müdürlüğü’nde Müdür Yardımcısı olarak görev yapıyordum. Bu hatalı durumu düzeltmek için resmi yazışmalarla Milli Eğitim Bakanlığı’ndan izin alıp hazırlıklar yaptık ve uzun planlama ve hazırlık dönemi sonunda 2004 yılında 1300 personelle Gümüşhane il genelinde kapı kapı dolaşarak yeni bir nüfus sayımı yaptık. Çıkan sonuçları da Milli Eğitim Bakanlığı’na ve UNİCEF’e gönderdik. Basın ve kamuoyu ile paylaştık.

Sahada birebir yaptığımız sayım sonucunda UNİCEF’in Gümüşhane il genelinde % 61.8 olarak gösterdiği ilköğretimdeki okullaşma oranını % 99.40 olarak tespit ettik. Aynı şekilde UNİCEF’in Gümüşhane il genelinde % 4.5 olarak gösterdiği okul öncesi okullaşma oranının ise %23 olduğunu gördük.

Günümüzde okullaşma oranlarının belirlenmesinde de  yine TÜİK rakamları baz alındığı için Gümüşhane’deki okullaşma oranlarının da hâlâ gerçeği yansıtmadığı kanaatindeyim.

Sağlık Bakanlığı Gümüşhane’nin bu özel durumunu kabul etmelidir

Gümüşhane’de Milli Eğitim’de 2004 yılında yaşanan ve resmi kayıtlara giren bu örnekten de hareketle aşı olayında da yapılması gereken şey, Sağlık Bakanlığı’nın oranlama yaparken TÜİK il nüfus verilerini değil de sağlık kurumlarında kayıtlı olan nüfusu baz alması ve buna göre oranlama yapması gereğidir.

Gümüşhane’nin Türkiye ve dünya kamuoyuna sürekli olarak gerçek olmayan rakamlarla tanıtılması bir hak ihlalidir. Her sorunun çözümü olduğu gibi bu sorun da bir an önce çözülmeli ve Gümüşhane’de ikamet etmeyen nüfus istatistiklerde kesinlikle yer almamalıdır.

 

MÜDÜR YEMENİCİ BİR AN ÖNCE SAHADAKİ ÖZEL DURUMU BAKAN KOCA’YA BİLDİRMELİDİR?

Gümüşhane İl Sağlık Müdürü Dr. Necip Yemenici, Gümüşhane’deki bu gerçekleri Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca’ya intikal ettirmediği sürece Sayın Bakan Gümüşhane gerçeklerini öğrenemeyecek ve sürekli olarak Gümüşhane aşı konusunda Türkiye’nin gündemi olacaktır. Bir an önce Devlet yetkililerinin bu gerçekleri bilmesi ve Gümüşhane ilinde aşı yapılma oranlamasının TÜİK kayıtlarındaki nüfus sayıısna göre değil, Gümüşhane yerelindeki Sağlık birimlerindeki nüfusa göre yapılması gerekir.

Edindiğimiz bilgilere göre Gümüşhane’de gerçek ikamet eden nüfus baz alınarak yapılan oranlamada 14 Eylül itibariyle Gümüşhane’deki  hedef nüfus aşı oranı % 73 civarında bulunmaktadır.

Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Gümüşhane Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim