• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Gümüşhane : 23 °C
  • Trabzon : 15 °C

SAĞLIK KONUSU MASAYA YATIRILDI

31.07.2015 12:37
SAĞLIK KONUSU MASAYA YATIRILDI
Gümüşhane Valisi Yücel Yavuz Başkanlığı’nda İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu toplantısı gerçekleştirildi.

Toplantıda Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) Hastalığı, içme sularının kullanımı ve temizliği, Gümüşhane’deki doğal radyasyon seviyesi ve son günlerde artan sıcaklıklara bağlı olarak alınabilecek önlemler görüşüldü ve karara bağlandı, Halk Sağlığı Müdürlüğü ilgilileri tarafından bilgilendirme çalışması ve sunumlar yapıldı.

“Takdire şayan güzel bir eğitim çalışması”

Toplantı sonunda değerlendirme yapan Vali Yavuz, Kırım Kongo  Kanamalı Ateşi Hastalığı konusu ile ilgili Gümüşhane’de genel manada bir duyarlılığın bulunduğunu kaydederek, “Ama mevsim itibari artık bir zirve noktasına gelmiş durumda. Çünkü köylerde gerek yabancı nüfus gerekse gurbetteki hemşerilerimiz olmak üzere bir sirkülasyon var. Onun için duyarlılığı daha da artıralım diye, Halk Sağlığı Müdürlüğümüz il ve ilçe bazında tüm detaylı bilgilendirme çalışmalarını yapıyor. Buna vatandaşımızla daha çok muhatap olan kurumlarımızda yardımcı oluyor” dedi.

“Telaşa, paniğe gerek yok”

Türkiye Atom Enerjisi Kurumu verilerine göre Gümüşhane genelinde ortalama radyasyon miktarının ön sıralarda olduğundan bahseden Yavuz, “Hem tıbbi,  hem teknik açıdan baktığımızda insan sağlığına zarar verebilecek limitin de çok çok altında. Bu konuda telaşa, paniğe gerek yok. Normale göre yüksek olmasının sebebi de doğal ortam. Yer altındaki hem maden yatakları, hem de diğer unsurlar bir araya gelince doğal olarak kendiliğinden bir radyasyon verisi ortaya çıkıyor. Bu konuda dışarıdan herhangi bir yapılan çalışmanın katkısı bahis konusu değil. Dolayısıyla vatandaşın sağlığını direk olarak  etkileyen, tehdit eden bir unsur yok” ifadelerini kullandı.

“Talimat verdik”

Su konusu ile ilgili de bilgi veren Yavuz, içme ve kullanma suları ile ilgili hem merkezde hem taşrada vatandaşın çok duyarlı olduğunu söyleyerek, “Bu konuda İl Özel İdaresi Genel Sekreterliği olarak, özellikle köylerimizde içme suyu kaynaklarının ve içme suyu kullanımına yönelik olarak tesis edilen şebekenin depoları başta olmak üzere, konunun duyarlı bir şekilde kontrolden geçirilmesi hususunda Halk Sağlığı ve Özel İdaredeki arkadaşlarımız son derece duyarlılar. Ancak kesinlikle ve kesinlikle bundan sonra içme suyu depolarının tamiri ve tadilatı ile ilgili gelen talepleri tamirat değil de yeni depo yapılması şeklinde talimat verdik. Çünkü eski tip depolar ne tamir kabul edebilir, ne de şu an ki tekniğin ve tıbbın kabul edeceği şartlara haiz. Bunun tadilatı ve tamiri ile uğraşacağımıza kapasitesini de dikkate almak suretiyle yenisini yapacağız. Çok daha verimli, çok daha kalıcı ve ileriye dönük olarak da rantabl çalışma yapılması konusunda talimat verdik” şeklinde konuştu.

“Bu konu ihmal edilecek bir konu değildir”

Su konusunda Gümüşhane Belediye Başkanının ve ekibinin çok güzel çalışması olduğuna vurgu yapan Vali Yavuz, “İller Bankasının da desteği ile 5 adet yeni depo inşaatı başladı. Bunlar ilimizin tüm ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde son derece modern,  son derece kullanışlı ve kapasite olarak da son derece yeterli. Güzel bir çalışma devam ediyor şu anda. Sağlıklı su kaynağı temini ile ilgilide koordinasyon toplantısında görüştük. Devlet Su İşleri ve İller Bankası’nın, çok kaliteli ve verimli su temini için çalışmaları devam ediyor. Ama şu an itibariyle, depoların daha sağlıklı olması için beş tane modern, çok şık depo çalışması başladı. Belediyemiz de konu üzerinde hassasiyetle duruyor. Memnuniyet verici bir durum. Bu çalışmaların en son aşaması da, her ne kadar suyumuz sağlıklı da olsa, şebekeden kaynaklı bir takım tehlikelerle karşı karşıya kalmamak için otomatik klorlama sistemi ile dezenfekte edilmesi. Bu konu ihmal edilecek bir konu değildir. Bu manada da yine her geçen gün biraz daha iyiye gidiyoruz” açıklamasında bulundu.

“Kamu personeline 1,5 gün idari izin”

Son günlerde artan sıcaklıklara bağlı olarak da düşüncelerini dile getiren Vali Yücel Yavuz, şöyle devam etti: “Ülkemiz genelinde kavurucu ve aşırı derecede yüksek bir sıcaklık ortalaması var. Gümüşhane’de de bu konuda hem bölge, hem de meteorolojik veriler doğrultusunda bugün ve yarın normalin üzerinde sıcaklık ortalaması bekleniyor.  Bu manada İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu’nun kamuda çalışan ve hassasiyeti bulunan hamile, engelli ve sıcaklık artışı nedeniyle olumsuz etkilenebilecek kronik rahatsızlığı olan kamu personelinin üzere 1,5 gün idari izinli sayılması yönünde karar aldık. İnşallah olumsuz bir tablo ile karşılaşmayız.”

Orman yangınına dikkat

Vali Yavuz, vatandaşların orman yangınlarına karşı duyarlı ve dikkatli olması noktasında da uyarıda bulunarak, “Orman yangınları ile ilgilide çok duyarlı olmak lazım. Nem oranı düşüyor, sıcaklık artıyor. Her yerde ve her ortamda yangına karşı son derece duyarlı olmak lazım. Bu sene bol yağış nedeniyle çok fazla ot verimi var. Yangınla birlikte doğal ortamdaki canlı unsurların zarar görmesi çok büyük bir ızdıraba yol açıyor. Genelde bu tür havalarda  rüzgarın oluşması yangın için en büyük risktir. Geçen sene Tekke’de çıkan yangında da bunun örneğini yaşadık” ifadelerini kullandı.
Pazar gününe kadar sürmesi beklenen aşırı yüksek hava sıcaklığı beklentisi nedeniyle bir olumsuzlukla karşılaşmamak temennisinde bulunan Vali Yavuz, Sağlık birimlerinin de güneşte kalınmaması, bol sıvı tüketimi gibi gerekli uyarı ve duyuruları da vatandaşlara yaptığını sözlerine ekledi.

Valilik Toplantı Salonunda gerçekleştirilen toplantıya Vali Yardımcısı Şenol Turan, Belediye Başkan Yardımcısı Yusuf Erdem, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ekrem Akdoğan ve ilgili kurul üyeleri katıldı.

İbrahim Özdemir- Figen Tok

Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Gümüşhane Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim