• BIST 9732.98
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • Gümüşhane : 24 °C
  • Trabzon : 18 °C

Saçlarınız Elinizden Kayıp Gitmesin

04.02.2016 12:56
Saçlarınız Elinizden Kayıp Gitmesin
Gümüşhane Devlet Hastanesi tarafından yapılan açıklamada, çeşitli nedenlerden dolayı meydana gelebilecek saç dökülmesi sorunuyla karşılaşıldığında vatandaşların, Gümüşhane Devlet Hastanesi Cildiye Bölümüne müracaat etmesi gerektiği belirtildi.

Telogen Effluvium denilen hastalık nedeniyle saç dökülmelerinin yaşanılabileceği ifade edilirken bu hastalığın, “Bayan saç dökülmeleri arasında 2.sırayı yüzde 50 oranında görülen erkek tipi saç dökülmesi bayanlarda da en sık sebeptir oluştururken erkeklerde çok daha seyrek görülen bir saç dökülmesi sorunudur” açıklamalarında bulundular.

 

Birçok Hastalık Tetikleyebilir

 

Yüksek ateşle seyreden hastalıkların Telogen Effluviuma neden olabileceği bildirilerek, “ Tifo, sıtma, birçok viral hastalık buna örnektir. Erizipel dahi telogen effluviuma yol açabilir. Telogen effluviumun en sık şekli postpartum alopesi doğum sonrası saç dökülmesidir. Genellikle doğumdan 2-4 ay sonra başlar ve birkaç ay sonra kendiliğinden düzelir. Menapoza girilmesi; hipertiroidizm veya hipotiroidizm; over, hipofiz veya böbreküstü bezi tümörleri diğer hormonal değişikliklere bağlı telogen effluvium nedenleridir” ifadelerinde bulundular.

 

Telogen Effluvium hastalığına neden olan İlaçlar ve kimyasallar ise şu şekildedir;

Antikoagülanlar ( heparin,kumarin), ACE inhibitörleri, Beta blokerler, Antikonvülsanlar (karbamazepin,valproat), Oral kontraseptifler, İnterferon, Sitostatikler ( Metotreksat, Azotioprin, Vinka alkaloidleri), Lityum, Retinoidler, Tiroid inhibitörleri (Propiltiourasil, tiamazol ), Antilipemikler (Klofibrat, Butirofenon ), Kolsişin, Trisiklik antidepresanlar, Aşırı vitamin A, Ağır metaller (kurşun,civa,arsenik,talyum )

 

Yağ Asitleri Eksikliğine Dikkat


Akut ve kronik hastalıklarında saç kaybına neden olabileceği vurgulanarak, “ Kanserler, bağ dokusu hastalıkları, yeme bozuklukları, HIV / AIDS gibi hastalıklar telogen effluviuma neden olabilirler.

Demir eksikliği, Kadınların önemli bir yüzdesinin sahip olduğu bu problem telogen effluviumun fazla önemsenmesi gereken nedenlerindendir. Ancak demir replasmanı az sayıda hastanın saç kaybına yardımcı olmaktadır. Diğer nutrisyonel eksiklikler Çinko, biotin ve esansiyel yağ asitlerinin eksiklikleri telogen effluvium nedenidir. Cerrahi operasyonlar, kazalar, psikolojik streslerin de bu hastalığa neden olabilmektedir” bilgilendirmesinde bulunuldu. 
 

Hastaneye Başvurunuz

 

Telogen effluviumu başlatan nedenin ortadan kalktığında, birkaç ayda saç dökülme probleminin ortadan kalkacağı bildirilerek, “ Ancak kıl yoğunluğunun başlangıç seviyesine dönmesi için 6-12 ay gerekebilir. Trikogramda telogen kılların artmış oranı belirlenir Telogen kılların yüzdesi nadiren % 50 yi geçer. Normalde günlük saç kaybı 50 – 100 teldir. Bu sayı telogen effluviumda ikiye katlanır. Bu tür şikayetleriniz eğer sizdede başladı ise hemen Gümüşhane Devlet Hastanesi Cildiye Bölümümüze müracaat ediniz” şeklinde açıklamalarda bulundular.

Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Gümüşhane Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim