• BIST 8718.11
  • Altın 2240.86
  • Dolar 32.3271
  • Euro 35.1407
  • Gümüşhane : 3 °C
  • Trabzon : 10 °C

Sac Sobalar Da Tarih Oluyor

26.10.2020 11:28
Sac Sobalar Da Tarih Oluyor
Evlerin başköşesinde bir dönem yer alan saç sobalar tarihe karışıyor. Bugün Gümüşhane genelinde birkaç sobacı zor da olsa ayakta durmaya çalışıyor. 70'li yıllarda, kış günlerinin vazgeçilmezi olan sac sobalar, bugün sadece marangozhaneler, inşaat şantiyel

Vatandaşlar artık kaloriferli evlere veya tuğlalı sobalara ilgi gösteriyor. Bu sebeple soba satışları da düşüyor. On yıl öncesine kadar en küçük sobacı esnafı bile en az bin tane soba yaparak kışa hazırlardı. Ancak şimdi sobacılar çok az sayıda soba hazırlıyor. Kırsal kesimde yaşayan vatandaşların da sac sobaya ilgisi her geçen gün düşüyor.

Genellikle kırsal kesimde yaşayan vatandaşların kullandığı sac sobalar artık eskisi kadar fazla rağbet görmüyor. İlerleyen zamanla birlikte yapılaşmaya bağlı olarak ısınmada kalorifer ve elektrikli ısıtıcılara yenik düşmeye başlayan sac sobalar, ilimizdeki az sayıda imalatçı tarafından üretilmeye devam ediyor. Geçmiş yıllarda 20´den fazla imalatçının olduğu ilimizde mesleğini sürdüren imalatçılar, yaz mevsimi ile imal etmeye başladıkları sobaların stokunu yaptıktan sonra satışına da başladılar. Yılda 700 ila 800 civarında sac soba satışı yaptıkları yıllardan sonra son yıllarda ancak 300 civarında satış yapabildiklerini belirten sobacılar, mesleklerinin değişen teknolojiye ve zamana yenik düşmeye başladığını ifade etti.

Sac sobalarda daha önceleri tezek ve odun kullanıldığını, son yıllarda ise vatandaşların kömürü tercih etmeye başladığını ifade sobacılar, sac sobalarda önceden tezek ve odun yakılırdı. Daha sonra kömür kullanımı yaygınlaşınca soba satışları düştü. Buna karşılık kömür kullanımı için sac sobaları kovalı ve ızgaralı olarak üretmeye başladılar. Ancak tuğlalı soba kullanımı ve kaloriferli ev sayısının artması sac sobaya talebi her geçen gün azalttı. Şimdi bırakın şehirde köylerde bile sac soba kullanımı çok fazla kalmadığını belirttiler.

Doğalgaz ve kömür sobalarının tercih edilip üretilmesiyle birlikte odun sobası tarih oldu. Köylerde yaşayan vatandaşların da kullanmaktan uzak durduğu sobalar usta eller tarafından da reddedilen gereçlerden oldu. Satışların istenilen oranda olmadığı ve imalatın satışla karşılanamadığını dile getiren soba ustaları, “Odun sobası ısınma gereci olarak kullanılmıyor artık. Çünkü artık her yerde kömür var. İnsanlar soba yakarak ısınmak istiyorlar. Bu daha cazip geliyor. Eskiden odun sobalarında tezek yakılırdı ama şimdi tezek diye bir şey kalmadı. Kimse tezeğin ne demek olduğunu bilmek dahi istemiyor. Bu bakımdan odun sobaları sadece köylerde bazen mutfak veya banyo gibi yerler için kullanılabiliyor. Bunun dışında kimse odun sobasını almaz. Artık köylerimizde de insanlar kömür sobası kullanıyor. Elektrikli sobalar da çokça tercih edilmeye başlandı. Bu bakımdan sobaların yok olmaya başlaması normaldir. Bizler sadece bulundurmak için üretebiliyoruz. Kış boyunca üretim masrafını çıkarmak ve dükkanlarımızı açık bırakmak için üretebiliyoruz. Bunun dışında kimse odun sobasını üretmek dahi istemez. Satılmayacak olan bir şeyi üretmek olmaz elbette. Köylülerimiz gelip odun soba istiyorlar. Zaten bizler de kömür sobasına yönelmiş bulunuyoruz” dedi.

Haber: İbrahim Özdemir

 

 

Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Gümüşhane Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim