• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • Gümüşhane : 11 °C
  • Trabzon : 16 °C

RUHSAT TAMAM, ÜRETİME DEVAM

26.05.2015 12:57
RUHSAT TAMAM, ÜRETİME DEVAM
AK Parti Gümüşhane Milletvekili Feramuz Üstün, milletle birlik ve beraberlik gezilerini sürdürüyor. Üstün, bu kapsamda Karamustafa köyünde faaliyet gösteren Yıldız Bakır Madencilik AŞ. yöneticileri ve çalışanlarını ziyaret ederek, birlikte yemek yedi.

Üstün, burada yaptığı konuşmada “Son zamanlarda şirket ile ilgili olumsuz hiçbir şey duymadım. El ele verip ortaya çıkardığınız milli bir servet burası. Bu milli serveti ayağa kaldırdığınız için ben hepinize teşekkür ediyor, şükranlarımı sunuyorum” dedi.

Üstün, iktidar partisi olarak, görevlerinin sadece Gümüşhane’de değil, Türkiye’nin dört bir tarafında çıkarılan madenleri, yer altı zenginliklerini milletin hizmetine sunmak olduğunu dile getirdi.

“Gümüşhane ile bağınızı koparmayın”

“ Yer altındaki zenginliklerimizin bize, şahsımıza bir faydası yoktur” diyen Üstün,  “Bu ülkenin ekonomisine katkıdır. Ama bunu yaparken, özellikle bu işleri Gümüşhane’de yapan şirketlerin, bu şehirle bağlarını koparmamalarını istiyor ve rica ediyoruz. İşçi sağlığı ve iş güvenliği ile ilgili gerekli tedbirlerin alınması lazım. Çevre ile ilgili çok hassas olunması, eksikleri varsa tamamlanması lazım” şeklinde konuştu.

“Milyarlarca geliri, bir işçimizin tırnağına değişmeyiz”

 İşçi sağlığının ve güvenliğinin son derece önemli olduğunun altını çizen Üstün, “Biz milyonlarca, milyarlarca geliri, bir işçimizin tırnağına değişmeyiz. Bu bizim için çok önemlidir. Onun için tedbirlerinizi almanızı istiyoruz. Bunları aldığınız zaman işçilerimizle beraber el ele, kol kola üretim yaptığınız zaman bizler sizin yanınızda oluruz” ifadelerini kullandı.

“Ruhsat problemi çözüldü”

Şirketin ruhsat probleminin çözüldüğünü belirten Üstün, konuşmasına şu sözlerle devam etti: “Başbakanımıza çok teşekkür ediyorum. Özellikle bu sorunu Gümüşhane’ye geldiği zaman başbakanımıza ilettik. Kendisi Ankara’ya döner dönmez havuz ruhsatı ile alakalı ekibine talimat verdi. Bu şirketin önünün açık olduğunu ve daha fazla büyüyeceğini düşünüyorum. Sizler de kenetlenir, el ele verirseniz çok güzel şeyleri, hep beraber başaracağız. Tahmin ediyorum ki yılsonuna doğru, bu işler bittiği zaman 750 kişiye yakın, belki 2 katına çıkacak personel çalıştırılacak burada. Önümüzdeki dönemlerde, bu ülkeye eğer sizler hep beraber güçlü şekilde destek olur ve güçlü bir yönetimle devam ederse burası milli servetimize servet katacak bir şirket olacak inşallah, ama şehrimizi unutmayacağız. Sosyal sorumluluklarımızı yapacağız. En önemlisi işçilerimizin sağlığına dikkat edeceğiz. Bunlarla ilgili bütün tedbirleri alacağız.  Eğer Gümüşhaneliyi memnun ederseniz şehir size, siz şehre sırt sırta verirsek ilimizi maden şehri yapıp tedbirlerimizi aldıktan sonra, bu şehrin insanları daha refah içerisinde çalışabileceklerdir. Burada büyük bir çoğunluğu Gümüşhaneli kardeşlerimiz çalışıyor. Dışarıdan gelenler de tabi ki bizin kardeşlerimiz ama önceliğinizi ve hassasiyetinizi buna devam ettireceğinizden eminim.”

“Gümüşhane’de işsizlik alt seviyelerde”

Gümüşhane’de diğer illere oranla işsizliğin alt seviyelerde olduğunu söyleyen Üstün, “Önümüzdeki dönemlerde işsizliğimiz daha da azalacak. Diğer illere oranla baktığımız zaman Gümüşhane’de işsizlik oranı gerçekten çok alt seviyede. Biz burada işçilerimizin, hemşerilerimizin yüzü güldüğü zaman mutlu oluruz.  Doğru işler yaptığınız zaman yanınızdayız. İnşallah güzel, güçlü bir ülkede, hep beraber bütün madenlerimizi de işleterek çocuklarımıza güzel bir geleceği meydana getireceğiz diyorum” sözleri ile konuşmasını sürdürdü

 “Koza, işçiler üzerinden mağduriyet oluşturdu”

Milletvekili Üstün, Gümüşhane’de faaliyet gösteren Mastra Altın Madeni İle ilgili düşüncelerini de şu cümlelerle aktardı: “Ben özellikle Koza ile ilgili bizzat kendim yaşadığım için, yaşadığım şeyin bu kadar Türkiye’nin gündemine getirilerek, bir şirketin mağduriyet oluşturmaya çalışmasını gördüğüm için konuşuyorum. 16 Kasım 2013’te daha bu yapıyla hükümetin bir sıkıntısı olmamıştı. O süreçten çok çok önce, o zamanki cumhurbaşkanımız Abdullah Gül Gümüşhane’yi ziyaret etiği zaman Kozaya gittik. Orada cumhurbaşkanımız bir soru sordu.  Şu anda sizin durumunuz, önünüzdeki hedefiniz nedir? diye oranın sahibi ilk ağızdan şunu söyledi. “Efendim bizim burada karlılığımız bitti.  Dolayısıyla biz 3 ay sonra burayı kapatmayı düşünüyoruz.” Bu ulusal medyaya da yansıdı. İnternet sitelerine de düştü. Ama diğer yerlerdeki, işlerindeki ruhsat sıkıntılarını gidermek için, “Nasıl olsa kapatacağız. Bir mağduriyet durumu çıkaralım” diyerek diğer yerlerin önünü açmanın yoluna gittiler.” 

“Bizim derdimiz üzüm yemek, bağcıyla uğraşmak değil”

 İnsanların zaten işten çıkarılacak olmasına rağmen, hükümet çıkarmış gibi bir algı oluşturulduğunu ifade eden Üstün,  “Bazı şirketler özellikle hükümetin art niyetli kapattığını söylerler. “Bizim işimiz bitti. Burada karlılığımız kalmadı, burayı kapatacağız” açıklamasını yapanlar, sonradan diğer yerlerdeki sıkıntılarını Gümüşhane üzerinden çözmek, Gümüşhane’de ki işçi kardeşlerimizi kullanmak için sadece mağduriyet oluşturdular.  O zamana kadar bu madenlerin kapatılması gerektiğini, zararlı olduğunu savunan, eylem yapan insanlar, belli bir süre sonra iş AK Parti düşmanlığına gelince, bu sefer “bu maden niye kapatıldı” diye eylem yaptılar. Ama biz doğru bildiğimizi yapmaya devam edeceğiz.  Bizim derdimiz hem ilimiz, hem ülke olarak üzüm yemek, bağcıyla uğraşmak değil.  Özellikle o yapının kara politika kampanyasını çok yakından gördüğümüz için de biz daha da çok düzgün, temiz iş yapan işletmelerimize, şirketlerimize sahip çıkacağız. Bunlar milletimizin hep beraber ortak değerleridir diye düşünüyorum” dedi.

“Maden şirketleri bu ülkenin yer altı zenginlikleridir”

Maden şirketlerinin ülkenin yer altı zenginlikleri olduğunu vurgulayan Üstün, “Burada önemli bir sayıda hemşerimiz ekmek yiyor.  Bu maden şirketleri bu ülkenin yer altı zenginlikleridir.  Sadece ilimiz için demiyorum ülkemiz içinde aynı durum söz konusu. Bunları milletimizin hizmetine sunmak istiyoruz.  Burası da onların en önemlilerinden birisi.  Eksiklikler varsa yoluna koyuluyor. Biz buna destek olmak, özellikle son havuz ruhsatı konusundaki gelişmelerden sonra sayın başbakanımızın bu konuda bizi rahatlatan kararından onayından sonra, genel müdürümüzün, yöneticilerimizin  işçilerimizin daveti üzerine buraya geldik. İşçilerimizle beraber olalım.  Birde hakikaten iyi, güzel niyetle bu ülkeye hizmet etmek, ilimize hizmet etmek isteyen sermayederlerin yanında olduğumuzu göstermek istiyoruz.  Bu anlamda işçisine, işverenine, iline, ülkesine iyi hizmet eden işletmelerimizin yanında olmak, sıkıntılarına da elimizden geldiği kadar destekçileri olduğumuzu göstermek ve onlara moral vermek için buradayız” ifadeleri ile konuşmasını sonlandırdı.

Yıldız Bakırcılık Maden AŞ. Genel Müdürü Uğur Uzun ise yaptığı konuşmada, Karamustafa köyünde bulunan işletmenin Yıldızlar Holdingin bir alt kuruluşu olduğunu, işletmenin Karamustafa köyünde bir yıldır hizmet verdiğini söyledi.

“Üç yıldır kısmi olarak üretim yapmaktayız”

Karamustafa köyüne 3 yıl önce kurulan işletmenin altın bulmak amacıyla kurulduğunu vurgulayan, Uzun, “Üç yıldır kısmi olarak üretim yapmaktayız. Bazı sıkıntılar nedeniyle ara verdik. İleriye dönük olduğu için yöreye göre çok büyük kapasitede bir tesis seçilmiş. İşletme giderleri ve şirketimizin yaşamış olduğu mali sıkıntılardan dolayı tesisimizi tam anlamında açamadık. Zaman zaman durmak zorunda kaldık” dedi.

Yörede, şirketin adına ve büyüklüğüne yakışmayan çeşitli şikayetler olduğunu dile getiren Uzun, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“İşçilerimizin tüm maaşlarını, eski alacaklarını ödedik”

“Burada yaşanan sıkıntıların bertaraf edilmesi amacıyla şirketimiz yönetim kurulu tarafından buraya atandım. Yaklaşık bir yıllık planlı çalışmayla geçen yılın sonunda istediğimiz düzeye ulaştık.  İşçilerimizin tüm maaşlarını, eski alacaklarını ödedik.  Yöreye, kamu kurum ve kuruluşlarına olan tüm borçlarımızı ödedik. Esnaf alacaklarının hemen hemen yüzde 95’ine ödemeler yapıldı. Şu anda üretimimiz kısıntılı bir şekilde devam ediyor. Çünkü önümüzde bir baraj problemi var. Baraj sorununu da en kısa sürede çözeceğimizi umuyorum. Gereken sözü aldık. Başbakanlıkta imzası atıldı. Şu anda Trabzon Orman Bölge Müdürlüğünde oluru beklenmektedir.  Bugün yarın çıktıktan sonra yolumuza tam kapasite devam edeceğiz. “

“150 ton kapasite ile çalışıyoruz”

Uzun, tesiste altın madeninin yanı sıra çinko üretiminin de yapıldığını anlayarak, “Tesisimiz 450 ton saat kapasiteli tesistir. Bunun ancak şu anda üçte biri kurulu.  150 ton kapasite ile çalışıyoruz. Aylık 75 kilo altın üretiyoruz. Barajımız dolu olduğu için tam kapasite ile yüklenemiyoruz. Son 5-6 ay içerisinde de çinkoyu bulduk. Altınla, çinkoyu Türkiye’de ilk olarak üreten bir şirketiz. Şu anda hem çinko hem de altın üretiyoruz.  Ayda yaklaşık 2 bin ton civarında altın üretiyoruz. Bu bölgede tespit edilen rezerv, altın olarak yaklaşık 69 bin ton civarındadır. Bu rezerv 55 bin ton altına tekabül ediyor. 510 bin ton civarında da çinko rezervimiz var, bu da işletmemizin 2030 yılına kadar burada faaliyet göstereceği anlamına geliyor” diye konuştu.

Tesiste çalışan işçi sayısının 450 olduğunu belirten Uzun, konuşmasını şöyle tamamladı:

“Çalışanların yüzde 85’i Gümüşhane merkez ile çevre ilçe ve köylerden”

“Servis ve diğer araçlarımızı da buna kattığımızda 500 kişi şirketimizden nasipleniyor anlamına geliyor. Çalışanların yüzde 85’i Gümüşhane merkez ile çevre ilçe ve köylerden. Geri kalan yüzde 10’başta Trabzon olmak üzere Karadeniz Bölgesinden, yüze 5’i de başka illerimizden. Barajımız yapıldıktan sonra kapasitemiz yüzde yüz artacak ve 750 kişiye ulaşacağız. Baraj inşaatında çalışmak üzere yaklaşık 4 aylık süre içerisinde 200 işçiye ihtiyacımız var. Tesisimizi daha iyi teknolojilerle artırma amacımız var. Ürettiğimiz altını İstanbul Altın Borsasına satıyoruz. Çinkoyu ise kooperatif aracılığıyla Trabzon Limanından başta Çin olmak üzere yurt dışına ihraç ediyoruz. Şu ana kadar 30 bin ton çinko yaklaşık 3 ton civarında da altın üretimini gerçekleştirdik. Milletvekilimiz Feramuz Üstün’ün ve AK Parti’nin bize verdiği destekle baraj problemimizi çözdük. Barajımızın yapımı tamamlandıktan sonra tam kapasite ile üretime başlayacağız. Tesisimizin ayağa kalkması için hep birlikte çalışacağız. Yapacak çok işimiz ve projelerimiz var. “

İbrahim Özdemir- Figen Tok

Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Gümüşhane Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim