• BIST 10197.23
  • Altın 2391.91
  • Dolar 32.3216
  • Euro 34.6843
  • Gümüşhane : 12 °C
  • Trabzon : 15 °C

RAMAZAN AYI VE ÖNEMİ

18.06.2015 18:05
RAMAZAN AYI VE ÖNEMİ
Gümüşhane İl Müftüsü Ercan Aksu Ramazan Ayı ve Önemi ile ilgili açıklamalarda bulundu. Aksu, bu yılın Ramazan ayı temasının “Vakit İyilik Vakti, Bu Ramazan Ve Her Zaman” olduğunu ifade etti.

İslam’ın beş esasından birinin Ramazan ayında oruç tutmak olduğunu hatırlatan Aksu, İslam dininde oruç, niyet ederek tan yerinin ağarmaya başlamasından (yani imsak vaktinden) itibaren güneş batıncaya kadar yemekten, içmekten ve cinsel ilişkiden nefsi uzak tutmak suretiyle yerine getirilen bir ibadettir olduğunu belirtti.

Bakara, suresinde  “Ey iman edenler! Allah’a karşı gelmekten sakınmanız için oruç, sizden öncekilere farz kılındığı gibi size de farz kılındı” buyrulmuştur mesajını hatırlatan Aksu Peygamber Efendimizin (s.a.v.) ise Ramazan Ayı için “Kim inanarak ve mükafatını yalnız Allah’tan bekleyerek Ramazan orucunu tutarsa, geçmiş günahları bağışlanır”(Buhari,Savm;7) şeklinde hadisin bulunduğunu ifade etti.

Manevi güzelliklerle dolu olan Ramazan ayının müminler için bir rahmet ve mağfiret mevsimi olduğunu ifade eden Aksu, “Bu kıymetli zaman dilimini ibadet ve iyiliklerle değerlendiren mümin ebedi mutluluğun kapısını açar” dedi.

Bu yılın Ramazan ayı teması, “Vakit İyilik Vakti, Bu Ramazan Ve Her Zaman”…

Diyanet İşleri Başkanlığının son yıllarda Kutlu Doğum haftasında, Camiler haftasında, Ramazan aylarında her sene birey, toplum, insanlık olarak kaybettiğimiz bir değeri ortaya çıkararak, bir tema çerçevesinde bazı konulara farkındalık oluşturmaya çalıştıklarını belirten Aksu, “Bu yıl Ramazan ayı temamız; ‘Vakit İyilik Vakti, Bu Ramazan Ve Her Zaman’.‘Gelin Kendinize Bir İyiliğiniz Olsun’, ‘Gelin Dünyaya Bir İyiliğiniz Dokunsun’ başlıkları altında yeryüzünde iyiliği egemen kılmamızı isteyen Kuran’ı Kerim’in bizden iyilik adına istediği hasletlere dikkat çekmek, iyilik ayı Ramazan ayını bir iyilik ayı olarak ilan etmek, iftar sofralarımızı bir iyilik sofralarına dönüştürmek için bu yıl biz ‘Vakit İyilik Vakti, Bu Ramazan Ve Her Zaman’ diyoruz” dedi.

“Evlerden evlere, gönüllerden gönüllere iyilik taşımak için seferber olacağız…”

Ramazan mektebinin en önemli derslerinden birisinin iyilik yapmak olduğunu belirten Aksu, “Hem nefsimizde hem dünyamızda iyiliği yeniden egemen kılmak için çalışacağız. Evlerden evlere, gönüllerden gönüllere iyilik taşımak için seferber olacağız. Ramazan iyileştirme, iyilerden kılma ayıdır. Oruç ile iyilik kardeştir. Oruçtan iyiliğe iyilikten oruca daima bir akış vardır. Oruç günleri aynı zamanda iyilik günleridir. Biz imsakla birlikte dilimizi, kalbimizi, gönlümüzü her türlü kötülükten korumakla mükellefiz. Orucun gayesidir iyilik. Oruç bizi iyilerden kılmak için emredilmiş bir ibadettir. Ramazanda müminlerin topluca oruç tutması, toplu bir iyilik hareketidir.

‘Hiçbir çocuk sokakta kalmasın’, ‘Hiçbir yetim himayesiz kalmasın’, ‘Hiçbir mülteci, muhacir aç açık kalmasın’. Ramazanda bu temalar üzerinde durmaya devam edeceğiz. Modern zamanlarda iyiliğin karşı karşıya kaldığı tehlikelerden biri, insanlar iyiliği faydacılık ve menfaatçilik ile karıştırdılar. İnsanın kendisine iyiliği başkasının faydasını ve menfaatini bir tarafa bırakıp sadece kendi menfaati için çalışması demek değildir. İnsan kardeşini ne kadar düşünürse, mazlumu, yetimi ne kadar düşünürse kendisine de o kadar iyilik yapmış olur” diye konuştu.

“Gelin Ramazanın bizi değiştirecek ruhuna ruhlarımızı teslim edelim…”

Aksu, konuşmasını şu sözlerle tamamladı;

“Oruç bize sayılı günlerde farz kılındı. Kendimizi gözden geçirmemiz, etrafımıza göz gezdirmemiz, fakir fukarayı hanelerinde tanımamız, garip gurabayı yaşadıkları ortamda hatırlamak için farz kılındı. Hissetmek için, anlamak için, duymak duyumsamak için, elimizi taşın altına sokmak için, emr-i ilahi için, rıza-i bari için, sayısız bildik bilmedik hikmetleri için oruç tutuyoruz. Gelin bu orucu tutalım. Gelin gönüller yaparak oruçlarımıza güç katalım. Gelin gönüller yıkarak oruçlarımızı boşa çıkarmayalım. Gelin Ramazanın bizi değiştirecek ruhuna ruhlarımızı teslim edelim. Gelin bu orucu yakmayalım. Hep birlikte birbirimize sevinç, güzellik taşıyalım. Gönüllerden gönüllere iyilik taşıyarak dolu dolu bir ramazan geçirmeyi Allah hepimize nasip etsin. Ramazan ayının Gümüşhane’mize ve tüm insanlığa iyilik, huzur ve bereket getirmesini yüce Rabbimden niyaz ediyorum”

Orucun Tutmanın Faydaları

Gümüşhane İl Müftüsü Ercan Aksu oruç tutmanın faydalarını açıkladı.

1-Oruç, Ahlakımızı Güzelleştirir: Oruç, köklü bir irade terbiyesi; insanı kötü alışkanlıklardan temizleyen, iyi huylar kazandıran bir ahlak eğitimidir. Bir hadis-i Şerifte şöyle buyurulmaktadır:

Kim yalan söylemeyi ve yalanla iş görmeyi bırakmazsa, Allah onun yemesini, içmesini bırakmasına hiç değer vermez”.

2-Oruç, Kötülüklerden Korur: Hz Peygamber (s.a.v.)  orucun bu koruyucu özelliğini güzel bir benzetme ile şöyle açıklamıştır:

 “Oruç bir kalkandır. O halde oruçlu kötü söz söylemesin. Oruçlu kendisiyle çekişip kavga etmek isteyen kişiye ‘ben oruçluyum, ben oruçluyum’ desin”.

3-Oruç, Sağlığı Korur: Sevgili Peygamberimiz, orucun sağlığımız yönünden önemini şöyle belirtiyor:

  “Oruç tutunuz,sıhhat  bulursunuz”.

4-Oruç, İnsana Sabırlı Olmayı Öğretir: Oruç tutmakla belirli bir zaman kendini yememeye, içmemeye alıştıran insan, hayatta karşısına çıkabilecek güçlüklere kolaylıkla sabreder, acılara ve sıkıntılara dayanmasını, zorlukları yenmesini bilir.

5-Oruç, Nimetlerin Kıymetini Öğretir: Oruç tutmakla bir süre nimetlerden uzak kalan insanın gözünde bu nimetlerin değeri daha iyi anlaşılır. Bu anlayış insana, onları daha iyi korumasını ve nimetleri kendisine veren Allaha daha çok şükretmesini öğretir. Nimetlere şükür ise onların çoğalmasına vesile olur. Allah (c.c.) şöyle buyuruyor:

“Andolsun, şükrederseniz elbette (nimetimi) artırırım”.

Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Yöresel Çantalar Da Tarih Oluyor07 Ekim 2020 Çarşamba 10:54
  • Tarihi Köy Odalarına Yürüdüler06 Ekim 2020 Salı 11:09
  • Köylerde Kış Hazırlıkları Başladı24 Eylül 2020 Perşembe 11:20
  • DÜĞÜNE DAVET İÇİN ÜRETİLİRDİ, GEÇİM KAYNAĞI OLDU26 Ağustos 2020 Çarşamba 16:44
  • Kamu Şoförlerine Trafik Eğitimi22 Ocak 2020 Çarşamba 14:43
  • Balık Üretimiyle Ekonomiye Katkı22 Ocak 2020 Çarşamba 14:39
  • YEMEKLERE TUZ KOYMAYIN14 Mart 2019 Perşembe 11:43
  • DOĞADA KARAVANLI YAŞAM07 Şubat 2019 Perşembe 11:39
  • KÜÇÜK YAŞAM BECERİLERİ10 Ocak 2019 Perşembe 12:55
  • BU MANTAR BAŞKA MANTAR19 Haziran 2018 Salı 14:33
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Gümüşhane Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim