• BIST 9008.92
  • Altın 2281.932
  • Dolar 32.3179
  • Euro 35.0593
  • Gümüşhane : 12 °C
  • Trabzon : 13 °C

Pektaş, Aleskerov ve heyetini kabul etti

21.12.2016 15:18
Pektaş, Aleskerov ve heyetini kabul etti
TBMM Çevre Komisyonu Başkanı ve Gümüşhane Milletvekili Cihan Pektaş, Azerbaycan Cumhuriyeti Milli Meclisi Başkan Vekili ve Tabii Kaynaklar, Enerji ve Çevre Komisyonu Başkanı Vales Aleskerov'u TBMM'de kabul etti.

TBMM’de gerçekleştirilen ziyarette Pektaş, Aleskerov’a şu bilgileri aktardı:

“Sayın Başkan,

Sizi ve beraberinizdeki değerli heyet üyelerini ülkemizde görmekten memnuniyet duyuyoruz. Bu sene bağımsızlığını yeniden kazanmasının 25. yılını kutlayan Azerbaycan, kısa bir zaman diliminde her alanda göz kamaştırıcı başarılara imza atmıştır. Kardeş Azerbaycan’ın bu başarılarını memnuniyetle takip etmekte ve kıvanç duymaktayız. İkili ilişkilerimiz, aramızdaki özel kardeşlik bağları temelinde her alanda mükemmel düzeyde ilerlemektedir. Ülkelerimiz arasında karşılıklı ziyaret ve temaslarımızın hız kesmeden devam etmesi memnuniyet vericidir.

Sayın Cumhurbaşkanımız 25-27 Nisan 2016 tarihlerinde Bakü’de düzenlenen Medeniyetler İttifakı 7. Küresel Forumu’na katılmak üzere, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Sayın Aliyev
10-11 Ekim tarihlerinde ülkemizde gerçekleştirilen 23. Dünya Enerji Kongresi’ne iştirak etmişlerdir. 3-4 Haziran 2016 tarihlerinde ise Sayın Başbakanımız KKTC’yle birlikte
ilk ziyaretlerini Azerbaycan’a gerçekleştirmiştir. Sayın Dışişleri Bakanımız da 3 Aralık günü Azerbaycan’ı ziyaret etmiştir.

Meclis Başkanınız Sayın Asadov’u da yıl içerisinde üç defa ağırlamaktan memnuniyet duyduk. Sayın TBMM Başkanımız da 22 Aralık’ta TÜRKPA Sekretarya binası açılışı vesilesiyle Azerbaycan’ı ziyaret edecektir.

Bu vesileyle, 26 Eylül 2016 tarihinde Azerbaycan’da gerçekleştirilen Anayasa değişikliğine ilişkin referandumun ülkenizdeki reform çalışmalarına olumlu katkılar sağlamasını temenni ediyorum.

Ülkelerimizin Gürcistan, Türkmenistan ve İran’la muhtelif düzeylerde oluşturdukları üçlü toplantı süreçleri ise bölgesel istikrar, barış ve refaha katkı sağlayan önemli mekanizmalar haline gelmiştir.  

Şu ana dek Bakü-Tiflis-Ceyhan Petrol Boru Hattı, Bakü-Tiflis-Erzurum Doğalgaz Boru Hattı, Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Projesi ve TANAP gibi önemli projelerle ekonomik ve enerji alanlarında örnek teşkil edecek adımlar atılmıştır.

Çevre ve enerji alanındaki münasebetlerimiz gerek iki ülke açısından, gerekse dünyadaki
diğer ülkeler açısından önemli bir yer teşkil etmektedir. Türkiye Petrollerinin
Şah Deniz sahasındaki petrol yatırımlarıyla, SOCAR’ın Petkim’deki yatırımlarıyla,
Azeri doğalgazının Avrupa’ya taşınmasına yönelik TANAP (Trans Anadolu Doğalgaz Hattı) projesiyle enerji alanında iki ülke uluslararası alanda omuz omuza bir mücadele yürütüyor.


Çevre koruma alanında önemli işbirliği anlaşmalarımız mevcut.
2013 yılında Orman ve Su İşleri Bakanımız Sayın Veysel Eroğlu, Azerbaycan’ı
ziyaret etmişti. “Uluslararası Hazar Su teknolojileri Konferansına” katılmıştı.  
Erozyonla mücadele, fidan üretim merkezlerini kurulması, su teknolojileri, meteorolojik çalışmalar gibi pek çok alanda görüşmeler yapılmıştı.


Parlamentolarımız arasındaki temas ve ziyaretler ilişkilerimizi ve işbirliğimizi daha da derinleştirmekte ve halklarımızı temsilcileri aracılığıyla birbirine daha da yakınlaşmaktadır.

AGİT, AK ve KEİ başta olmak üzere uluslararası ve bölgesel kuruluşlarda Azerbaycanlı kardeşlerimizle yakın eşgüdüm içinde hareket etmekte, Azerbaycan’ın hassasiyetlerine özenle yaklaşmaktayız.

Azerbaycanlı Parlamenterlerin de aynı duyarlılıkla hareket ettiklerini görmekten memnuniyet duyuyoruz.

Bu platformlarda ortak hareket etmemiz, ülkelerimiz arasındaki ilişkilerin ulaşmış olduğu seviye hakkında dış dünyaya önemli bir mesaj verilmesi bakımından da oldukça değerlidir.

Öte yandan, Türk Dünyasının birlik ve beraberliği bizler için büyük önem taşımaktadır.  TÜRKPA’yı bu birlik ve beraberliğin somut bir ürünü olarak görüyoruz.
 
Terör faaliyetleri/FETÖ:

Ülkemiz ciddi ve çok yönlü tehditlerle karşı karşıya bulunmaktadır. Suriye ve Irak'ta
barınan DEAŞ, intihar saldırıları gibi eylemlerinin yanısıra roketler ve bombalar ile ülkemize doğrudan saldırmaktadır. Büyük şehir merkezlerimizde ve sınır bölgelerimizde gerçekleşen
bu saldırılar sonucu yüzlerce vatandaşımız hayatını kaybetmiş, birçok vatandaşımız yaralanmıştır.

PKK terör örgütü, 30 yıldır sürdürmekte olduğu terör eylemlerini,  siyasi atmosfere zarar vermek amacıyla 2015 yılının ortalarından bu yana yoğunlaştırmıştır.  

Komşu coğrafyalardaki ihtilaflar sonucu, 2,7 milyon Suriyeli ve aralarında Iraklıların da bulunduğu 300 bin yabancı topraklarımıza sığınmıştır.

Tüm bunlara ilave olarak, 15 Temmuz'da, Türk milleti FETÖ tarafından planlanan ve hayata geçirilen bir terörist darbe girişimiyle karşı karşıya kalmıştır. Bu menfur girişim ülkemizdeki demokratik anayasal düzeni ortadan kaldırmayı amaçlamıştır.
Bu vesileyle, darbe girişimi karşısında, kardeş Azerbaycan’ın Türk halkına ve Türkiye Cumhuriyeti’nin demokratik kurumlarına verdiği tam destek için minnettarlığımızı belirtmek isterim.

Azerbaycan’da faaliyet gösteren FETÖ iltisaklı basın-yayın ve eğitim kurumlarının faaliyetlerine acilen son verilmesi, Azerbaycan’ın ülkemizde meydana gelen gelişmelere karşı her zaman sergilediği hassasiyeti bir kez daha gözler önüne sermiştir.

Ekonomi:

Azerbaycan’ın ekonomik alanda başlattığı kapsamlı reform sürecini isabetli bir adım olarak görüyor ve destekliyoruz. Azerbaycan’ın yakın zamanda büyük sermayeli şirketlerimizin yatırım yapmak için tercih edecekleri ülkelerin başında yer alacağını ümit ve arzu ediyoruz. İhtiyaç duyabileceğiniz her türlü teknik desteği sunmaya hazırız.

Türk şirketlerinin Azerbaycan’daki yatırımlarının toplam tutarı 11 milyar Dolara,
Azerbaycan şirketlerinin ülkemizdeki yatırımları ise 4 milyar Dolara ulaşmıştır.
Karşılıklı yatırımlarımızı hızlı şekilde artırarak yakın gelecekte 20 milyar Dolar düzeyine çıkarmak için daha fazla gayret sarf etmeliyiz.

Yukarı Karabağ:


Yukarı Karabağ sorununu her platformda kardeş Azerbaycan’la omuz omuza gündemde tutmaya devam edeceğiz.


Kıbrıs:

Azerbaycan’ın Kıbrıs Türklerinin haklı davasına verdiği desteği her zaman takdirle karşılamaktayız. Kıbrıs Türk tarafıyla temaslarınızın artarak devamını ümit ediyoruz.”

 

Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • CHP’den Esnaf Çözüm Paketi Önerisi09 Ekim 2020 Cuma 13:00
  • Cumhurbaşkanı Erdoğan, Tüm Dünyaya Bir Kez Daha 'Dünya Beşten Büyüktür' Dedi24 Eylül 2020 Perşembe 11:31
  • Ak Parti’de Kongre Süreci Başlıyor06 Mart 2020 Cuma 10:32
  • Ağaç Yeniden Başkan18 Şubat 2020 Salı 10:53
  • HIRSIZLAR TRABZON'DA YAKALANDI15 Nisan 2019 Pazartesi 15:30
  • TORUL'DA KODLAMA YARIŞMASI YAPILDI15 Nisan 2019 Pazartesi 15:27
  • KÖY YOLUNA KAYA YUVARLANDI14 Mart 2019 Perşembe 12:00
  • AK PARTİ TORUL'DA SAHADA14 Mart 2019 Perşembe 11:59
  • ÜRETİMİ ARTIRACAK HAMLELER YAPMIYORUZ12 Mart 2019 Salı 10:41
  • CANLI GENÇLERLE BULUŞTU04 Mart 2019 Pazartesi 13:35
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Gümüşhane Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim