• BIST 9883.53
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • Gümüşhane : 27 °C
  • Trabzon : 22 °C

OLAY RÖPORTAJ:ERDEMİR AKAGÜN

27.04.2016 18:17
OLAY RÖPORTAJ:ERDEMİR AKAGÜN
OLAY RÖPORTAJ:ERDEMİR AKAGÜN

Erdemir Akagün kimdir?

Erdemir Akagün Gümüşhane’nin yerlilerinden avukat Necati Akagün’ün oğlu. Babam bir dönem Cumhuriyet Halk Partisi milletvekili olmuştu. O dönem Ankara’da yaşadık. Askerliğimi de o dönemde yapmıştım. Babamın milletvekilliği sona erdikten sonra tekrar Gümüşhane’ye döndük. Gümüşhane’ye döndükten sonra fotoğraf dükkânı açtım. 30 yıl kadar fotoğrafçılık yaptım. Daha sonra teknolojinin gelişmesi ve dijital ortamın ilerlemesiyle bıraktım fotoğrafçılığı.

Neden fotoğrafçılıktı?

Fotoğraf dükkanı açmadan önce fotoğrafçılıkla ilgili bir bilgim ya da uğraşım yoktu açıkçası. Ama yağlı boya, kara kalem yapardım. Yani sanata bir ilgim vardı hep. Meslek olarak da fotoğrafçılığı seçtim.

O zaman renkli fotoğraf yoktu. Elle pastel boyayla renklendirirdik. Fotoğrafçılık da çok zahmetliydi. Fotoğrafı çeker, karanlık odada filmin banyosunu yapar daha sonra da kartta basardık. Kuruması için de ipe asardık. Şimdi teknoloji gelişti her şey daha kolay tabi. O zamanlar photoshop programları falan yoktu tabi.

Geçmişte toplum daha kapalı bir yapıya sahipti bu nasıl etkiliyordu fotoğrafı?

Yok ya o zamanlarda  da pek çekingenlik yoktu. Severdi insanlar fotoğraf çektirmeyi. İnsanın doğasında kendini beğenme duygusu vardır. Fotoğrafla da insan bu duygularını yaşar. Bayanlarımız da gayet açıktı, bu konuda çekingenlikleri yoktu. Şimdi öyle bir seviyeye geldi ki artık fotoğrafçıya gerek yok. İnsanlar kendileri hallediyor. Fotoğrafçılar artık resmi işler için fotoğraf çekiyor, bir de  düğün, nişan fotoğrafları çekiyor. Artık bizim yaptığımız fotoğrafçılık nostalji oldu. Fotoğraf çerçevelerini bile kendimiz yapardık.

Peki bir siyasetçi babanın oğlu olarak siyasete ilgi duymadınız mı ya da siyasetle uğraştığınız dönem olmadı mı?

Siyasete hiç ilgim olmadı. Partiye üyeliğim oldu sadece. Meclise bile üç dört kere gitmiştim. Rahmetli babam avukatlıktan önce savcılık yaptı. Sorgu hakimliği yaptı. Daha sonra istifa etti. 1946 yılında Gümüşhane’ye yerleşti. O zaman tek avukat olarak Gümüşhane’ de 10 sene çalıştı. Gümüşhane CHP milletvekilliği yaptı. Gümüşhane’de CHP’nin ilk ve son milletvekili oldu.

İlk ve son oldu dediniz, neden ilk ve son oldu sizce?

Babam o dönemde tek avukat olduğu için şehrin tamamı tanıyordu. İnsanlarla ilişkileri çok iyiydi. Seçim sürecinde her köyü teker teker dolaştı kendini tanıttı. Yani demek istediğim şahsi oy aldı daha çok.

Fotoğrafçılıkta hatırladığınız anılarınız var mı?

Çok hatırladığım bir şey yok. Ama köylere giderdik fotoğraf çekmeye. Gelemezdi o zamanlar insanlar. Çektiğimiz fotoğrafları düzenledikten sonra köy muhtarlarına verirdik. Tabi köylere gitmek bizim için değişik bir duygu olurdu.

Çocuklarınızda fotoğrafla ilgilenen ya da sizin mesleği sürdüren var mı?

Yok, çocuklarımın dükkana girmesine bile  izin vermezdim. Okusunlar meslek sahibi olsunlar diye.  İki oğlum uzman doktor, kızlarımın bir tanesi banka müdürü en küçük kızım da ticaretle uğraşıyor.

Eşiniz de bir dönem siyasetle ilgilendi galiba ?

Evet, bir dönem ilgilendi. 6 yıl AK Parti Gümüşhane yönetiminde genel sekreterlik görevinde bulundu daha sonra istifa etti.

Fotoğrafçılığa dair dünü ve bugünü özetlemek isterseniz neler söylersiniz?

Kısaca şunu söyleyebilirim, eskiden fotoğrafçılık çok zordu. Şimdi fotoğrafçılık çok kolay.

Esnaf olarak nasıldı o dönem?

Güzeldi, sıcak, samimi ortamımız vardı. Şimdiye göre daha iyiydi tabi esnaflık ilişkimiz. Bir esnaf her zaman müşteri öncelikli olmalı.

Son olarak söylemek istediğiniz bir şey var mı?

Belki siz biliyorsunuz belki bilmiyorsunuz Gümüşhane’de 72 tane baz istasyonu var. Ben onları mahkemeye verdim. Valiliğe, sağlığa, vermem gereken bütün kurumlara dilekçe verdim. Hiçbir şey elde edemedim. Sonra asli hukuk mahkemesine dava açtım onlar beni haksız çıkardı. Yargıtay’a gittim Yargıtay beni haklı çıkardı. Benim evin oradakini söktürdüm. Bu emsal oldu ama diğerlerinin hiçbiri sökülmedi. Kent konseyi bana plaket verdi. Bu mücadelemden dolayı memnun oldum tabi. Ama hala diğer baz istasyonlarının hepsi duruyor. Radyasyon yayıyor bunlar. İnsanlarımızın da yetkililerimizin de duyarlı olması gerekiyor. Ben bu konuda görüşebileceğim tüm yetkililerle görüştüm ama hepsini söktüremedim.

Teşekkür ederim.

Ben de teşekkür ederim.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Gümüşhane Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim