• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • Gümüşhane : 28 °C
  • Trabzon : 22 °C

MÜZE VAR, YÖNETİCİ YOK

08.12.2015 12:19
MÜZE VAR, YÖNETİCİ YOK
Bakanlar Kurulu’nun 4 Haziran tarihli kararı ile kurulan Gümüşhane Müzesi’ne, kararın yayımlandığı tarihten bugüne kadar müdür ve personel atanmaması, kentin beklentilerini olumsuz yönden etkiliyor.

 

2007 yılında Bakanlar Kurulu Kararıyla idari yönden Gümüşhane İl Kültür ve Turizm Müdürlüğüne, müzecilik ve mali yönden de Trabzon Müze Müdürlüğüne bağlı olarak açılan Gümüşhane İkizevler Etnografya Müzesi, 4 Haziran tarihinde Gümüşhane Müzesi adıyla kurulması kentte olumlu bir adım olarak değerlendirilmişti.

Yönetim Yok

Gümüşhane’nin eski yerleşim yeri olan Süleymaniye Mahallesi başta olmak üzere Satala, Sadak, İmera gibi çevre illerle dahi kıyaslanmayacak kadar tariksel zenginliğe sahip olan Gümüşhane’de yapılacak araştırmalar sonrası bulunacak olan tarihi açıdan paha biçilmez eserlerin sergileneceği bir müzenin olması hiç kuşkusuz o ilin başta gelen beklentileri arasında yer almaktadır. Bu konuda beklentilerin çok olduğu Gümüşhane’de Bakanlar Kurulu kararı ile kurulan müzeye bir an önce yönetim kadrosunun atanması gerekiyor.

Gümüş Sikkeler Trabzon Müzesi’nde

Osmanlı döneminde basılan ve Türkiye’nin çeşitli illerindeki müzelerde sergilenen Gümüş Sikkelerin halen Trabzon Müzesi’nde sergilenmesi ise işin en acı yönünü oluşturuyor. Gümüşhane İkizevler Etnografya Müzesi’nin müzecilik ve mali yönden Trabzon Müze Müdürlüğüne bağlı olması, Türkiye sathında 65 müze ve müzelere bağlı kolleksiyonerlerden alınan 436 adet, 5 padişah dönemine ait  gümüş sikkelerin Trabzon Müzesi’nde sergilenmesi tepkilere neden oluyor.

İkizevler Etnografya Müzesi

Gümüşhane’de Özcan Mahallesi'nde Erol Karabiber ve İbrahim Ömürdağ'a ait yan yana iki konağın 1998 yılında kamulaştırılarak İkizevler Etnografya Müzesi olarak açılan müzede arkeolojik ve etnografik eserlerin yanı sıra yörenin gelenek - göreneklerini yansıtan materyaller, güvenlik açısından ise Gümüş Sikkeler, Trabzon Müzesi’nde sergileniyor.

Akgül ve Pektaş’a önemli görev düşüyor

Bakanlar Kurulu Kararı ile 6 ay önce kurulan Gümüşhane Müzesine yönetici kadrosu ve personel atanması için AK Parti Gümüşhane Milletvekilleri Hacı Osman Akgül ile Cihan Pektaş’a önemli görevler düştüğünü belirten vatandaşlar, “Karayolları, Devlet Su İşleri, Koruma Kurulu gibi birçok kurumda Trabzon’a bağlıyız. Tarihi ve kültürel zenginliğe sahip Gümüşhane’nin, Müze Müdürlüğü açısından da Trabzon’a bağlı olmasını kabul etmiyoruz. Bakanlar Kurulu Kararı ile altı ay önce kurulan Gümüşhane Müzesi’ne yönetici ve personel atamasının yapılarak hayata geçirilmesinde Milletvekillerimiz Hacı Osman Akgül ile Cihan Pektaş’ın zaman geçirmeden girişimde bulunmaları gerekiyor” dedi.

Müze Öncü Olacak

Gümüşhane’de antik kent olarak bilinen ve çok sayıda tarihi kalıntıları ile kentin gündeminden düşmeyen Satala Antik Kenti’nde, tarihçiler ve arkeologlar tarafından belirlenen Roma ve Erken Bizans döneminden kalma motifli tuğlalar, prezeler, sütun başlıkları, hayvan heykelcikleri, mühürler, sikkeler, yüzükler, pişmiş topraktan yazıtların yapılacak biz kazı sonrası sergileneceği müzenin bulunmaması nedeniyle Trabzon Müzesi’ne gönderilebileceği kuşkusu taşınıyor. Edindiğimiz bilgiye göre ünlü Yunan heykeltıraşı Fidyes tarafından yapılan ve şu anda Londra Brithis Museum ‘da güzellik tanrıçası Afrodit' in heykeli bulunuyor. Kurulacak olan müze ile çeşitli illerde bulunan bu gibi tarihsel özelliğe sahip eserler kendi müzemizde sergilenme imkanı bulacaktır.

Müze

Kültürel ya da tarihsel değeri olan nesnelerin toplanarak sergilendiği yerlere müze adı verilir. Müzeler toplumların bilim ve sanat ürünleri ile yer altı ve yer üstü zenginliklerini sergilemek amacıyla oluşturulmuş kurumlardır. Yüzyıllar boyunca toprak altında saklı kalmış tarihî eserlerin gün ışığına çıkarılarak sergilenmesi toplumu oluşturan bireylerin geçmişi daha iyi tanımalarına olanak sağlar. Ayrıca müzeler toplumu aydınlatmak amacıyla insan soyunun gelişimi doğa olaylarının oluşumu ve teknolojinin geçirdiği değişim gibi konularda araştırmalar yapan bilimsel merkezlerdir.

Müzeler eğitim kurumudur

Müzeler tarihin eski dönemlerinde yaşamış toplumları bilim ve sanat açısından inceleyerek hem günümüzü hem de geleceği aydınlatmak amacını taşıyan kurumlardır. Müzelerde bulunan nesnelerin anlam ve önemi müze içinde ve dışında yazılı ve sözlü olarak ayrıca rehber eşliğinde yapılan gezilerle açıklanır. Böylece ziyaretçilerin müzede yer alan eserler hakkında ayrıntılı bilgi edinmeleri sağlanır. Sergiledikleri geçmişe ait eserlerle ülkelerin ulusal değerlerinin oluşmasına önemli katkılarda bulunan müzeler aynı zamanda etkin katılım ve kalıcı öğrenmeyi sağlayan eğitim kurumlarıdır.

İbrahim Özdemir-Figen Tok

Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • ESKİ RAMAZANLAR09 Mayıs 2019 Perşembe 12:51
  • MİNİK TEMACILARA EKOLOJİ ANLATILDI18 Ekim 2018 Perşembe 13:55
  • TARİH GÜNYÜZÜNE ÇIKIYOR17 Eylül 2018 Pazartesi 17:24
  • TURİZM'DE BAYRAM BEREKETİ27 Ağustos 2018 Pazartesi 11:28
  • HORONA DOYDULAR24 Temmuz 2018 Salı 10:31
  • GÖRSEL ŞÖLEN İLGİ ÇEKİYOR19 Temmuz 2018 Perşembe 14:20
  • HER ŞEY GELECEK NESİLLER İÇİN19 Temmuz 2018 Perşembe 14:17
  • GEÇMİŞTEN BU GÜNE CEMAATLER17 Temmuz 2018 Salı 19:02
  • KARDEŞLİK BAĞLARINI FUTBOL İLE KURDULAR15 Temmuz 2018 Pazar 15:45
  • SULTAN SOFRASI YENİLENDİ20 Haziran 2018 Çarşamba 11:07
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Gümüşhane Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim