• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • Gümüşhane : 26 °C
  • Trabzon : 20 °C

Mobil Müze Gümüşhane’deydi ÇANAKKALE TANITILDI

15.09.2020 10:37
Mobil Müze Gümüşhane’deydi  ÇANAKKALE TANITILDI
Çanakkale Savaşlarından kalma objelerin ve dijital gösterilerin yer aldığı Çanakkale Savaşları Mobil Müzesi Gümüşhane’de ziyaretçilerini ağırladı.

Gümüşhane 15 Temmuz Zafer Meydanı’nda ziyaretçileri ağırlayan Çanakkale Savaşları Mobil Müzesi’nde Çanakkale Savaşları ile ilgili fotoğraflar, görsel materyaller ve videolarla tanıtımları yapılarak sona erdi.

Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı’nda Müzeler Koordinatörü olarak görev yapan Mert Çatalbaş, mobil müze ile ilgili olarak gazetemize yaptığı açıklamada Türkiye’de ilk defa böyle bir uygulamanın gerçekleştiğini söyledi.

Çatalbaş, projenin Kültür Bakanlığı’nın Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı’nın bir projesi olduğuna değinerek, “Türkiye’de ilk defa böyle bir uygulama yapılıyor. 81 ilde yaklaşık 207 noktada hizmet vereceğiz, 2 sene boyunca tırımız Türkiye’yi 2 defa dolaşacak. Cumhurbaşkanlığının 180 günlük eylem planında yer alan bir proje onlar tarafından da takip ediliyoruz. Amacımız Çanakkale ruhunu Çanakkale’ye gelemeyenlere en içten duygularla hissettirmek.  Tekirdağ, Kırklareli, Edirne’yi gezdik daha sonra İstanbul’da bir hafta boyunca etkinliklerimiz oldu. Daha sonra Karadeniz hattı boyunca Sinop, Samsun, Trabzon ve Gümüşhane 22’inci ilimiz. Sene boyunca 52 ilimizi tamamlayacağız. Gümüşhane’de etkinliğimiz 2 gün sürdü. Gümüşhane’de Pazar günü 329 kişi ziyaret etti. Talep çok,  geri dönüşler de gerçekten çok güzel ve bu bizi duygulandırıyor. Ziyaretçilerimiz genelde çok memnun ayrılıyorlar. Yedi düvel saldırdılar Çanakkale’ye, ülkemize, topraklarımıza, biz iman gücüyle karşılık verdik. Bunu da müzemizde anlatmaya çalıştık. Ziyaretçilerimiz bu duyguyu alarak öne çıkıyorlar ve teşekkürlerini sunuyorlar.  Çanakkale’ye gitmek istediklerini söylüyorlar” diye konuştu

Mobil müzeye katılan vatandaşlardan Gökhan Bozkır, oğullarına atalarımızın bu vatanı bize nasıl emanet ettiğini göstermek için sergiye getirdiğini söyleyerek, "Çok etkilendik. Çanakkale savaşlarının nasıl zorlu geçtiğini az çok burada görebildik. Mermilerin birbirine geçmesini, çocuğuma da göstermek istedim. Atalarımızın nasıl bu vatanı bize emanet ettiğini göstermek ve o bilinci oluşturmak için çocuğumu da buraya getirdim" dedi.

Ailesiyle Çanakkale’ye gitmek isteyip de bir türlü gidememiş olan ve mobil müzenin Gümüşhane’de olduğunu öğrenince çocuklarına göstermek için telefonuyla Mobil Müzeyi videoya çeken Rüstem Demirağ  ise,  “Çanakkale’ye gidip  görmeyi çok çocuklarımla beraber çok istiyordum. Bugüne kadar imkan ve fırsat olmadı. Şimdi pandemi  süreci  ve herkesin bir bahanesi var. Şu anki bahanede pandemi  süreci  oldu ve bunun buraya gelmesi çok güzel oldu. Hakikaten gidip görmeyi çok istiyordum. En azından bir kısmını da olsa oradaki nesnelerde görüp o tarihe dönüp, orada neler oldu, neler yaşandığını görebilmek hakikaten güzeldi. Şimdi Çanakkale’ye gitmeyi daha çok istiyorum. Burada gördükten sonra tüylerim diken diken oldu ve çok duygulandım. Bizim askerimizin teçhizatı ve kıyafetiyle düşman askerlerinin teçhizatı kıyafetlerini görünce aradaki güç farkını daha iyi anladım. Ona rağmen iman gücüyle nasıl kazandığımızı daha iyi anlamış oldum”  şeklinde konuştu.

HABER: UĞUR BULUT

Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Gümüşhane Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim