• BIST 9548.09
  • Altın 2493.983
  • Dolar 32.5008
  • Euro 34.5803
  • Gümüşhane : 25 °C
  • Trabzon : 18 °C

“MAVİ BALİNA” TEHDİDİ SÜRÜYOR

17.02.2021 10:46
“MAVİ BALİNA” TEHDİDİ SÜRÜYOR
İnternet üzerinden yayılan ve birçok çocuğun ölümüne neden olan oyunlar son dönemde oldukça sık görülmeye başlandı. Mavi Balina diğer adıyla Blue Whale olarak ortaya çıkan ve 200'ün üzerinde çocuğun ölümüne neden olan oyunun, resmi bir internet adresi ve

“MAVİ BALİNA” TEHDİDİ SÜRÜYOR

İnternet üzerinden yayılan ve birçok çocuğun ölümüne neden olan oyunlar son dönemde oldukça sık görülmeye başlandı. Mavi Balina diğer adıyla Blue Whale olarak ortaya çıkan ve 200'ün üzerinde çocuğun ölümüne neden olan oyunun, resmi bir internet adresi ve yasal satışı yok. Rus Chat sayfalarında oyuna girmek isteyen kişilere yönetici tarafından adres gönderiliyor. Bu internet adresine giren kişilerin bilgisayarlarına virüs sokularak tüm kişisel bilgilerine ulaşılıyor ve bundan sonra da şantaj yoluyla oyuncudan verilen tüm talimatların yerine getirilmesi isteniyor.

Mavi Balina oyunu 50 gün boyunca giderek korkunç hale gelen 50 görevden oluşuyor. Kendini sakatlayabilecek görevlerden korku filmlerini izlemeye kadar sıra dışı şeyler yer alıyor. Görevleri yerine getirip oyunu bitiremeyen kullanıcılara ‘Öl, nasıl olsa yeniden doğacaksın’ telkini yapılıyor. Oyunun kimi etaplarında henüz okul çağındaki çocuklardan, el bileklerine ya da bacaklarına sivri bir cisimle bir balina kazıması ya da vücuttaki damarlarına yakın kesikler atması isteniyor. Bazı günler saat 04.20’de uyandırılıp gün boyunca oyun yöneticilerinin yolladığı korkunç görüntülerin izlenmesi de bir başka görev. Manipüle edilen çocuklar, 49 görev boyunca kendilerine psikolojik ve fiziki zararlar verip hayattan koparılıyor. 50. gün final görevi ise “balina olmak” adını taşıyor ve oyuncunun intihar etmesini emrediyor.

Mavi Balinadan sonra korkuya sürükleyen oyunlar kervanına Momo oyunu da eklendi. Momo, oyununu oynayan kişiler, depresyon ve kaygı atakları geçirebilmekte, kullanıcıları tehdit ve taciz edebilmekte, mesajlaşması halinde kişisel bilgiler çalınabilmekte, geri dönüş yapan kişilerden zorla para elde edebilmekte, şiddeti öven bir dile yer verilmekte ve kişiler intihara teşebbüs edebilmektedir.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu; intiharlara yol açtığı belirtilen Mavi Balina oyunu yöneticisinin, gizlice gönderdiği linklerle, sosyal medya ve benzeri ortamlarla çocuklara ulaşabildiğini belirterek, aileleri dikkatli olmaları konusunda uyararak, çocukların sosyal medya ve internet ortamında bu tarz tuzaklara düşüp, üzücü olayların yaşanmaması için, çocukların internet kullanma alışkanlıklarının mutlaka takip edilmesi gerektiğini, çocukların oynadıkları oyunların mutlaka birlikte belirlenmesini,  oyun başında ve internette geçirilen sürenin sınırlandırılarak, oyunun çocukların yaşına uygun olması gerektiğini, internet ortamında "bilinmeyen" yabancılara karşı şüpheyle yaklaşılması ve bu kişilerin hayatı açısından tehlikeli sonuçlar doğurabileceğinin çocuklara mutlaka anlatılmasını, ailelerin bu konuda sorumlu ebeveyn yaklaşımlar sergilemelerini, gerekirse bir uzmandan destek almalarını, çocuklarını sosyal aktivitelere yönlendirmelerini ve sosyal paylaşım ağlarında onlarla arkadaşlık ederek, internet adımlarından haberdar olmaları gerektiğini belirtmişlerdir.

İbrahim Özdemir

Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Gümüşhane Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim