- BIST 9078.43
- Altın 4035.61
- Dolar 38.5527
- Euro 43.617
- Gümüşhane : 9 °C
- Trabzon : 13 °C
- 1 MAYIS: KUTLU OLSUN AMA KİME?
- HAVALAR ISINIYOR, KENELERE DİKKAT
- GÜ’DE 6. ULUSAL İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ ÖĞRENCİ KONGRESİ YAPILDI
- ANAHTAR PARTİ’DEN DEPREM GERÇEĞİYLE YÜZLEŞME ÇAĞRISI
- VALİ BARUŞ’TAN KELKİT’E ZİYARET
- BAŞKAN BAŞER, BAŞARILI BOWLİNG TAKIMINI MAKAMINDA AĞIRLADI
- GÜMÜŞHANE’DE YOL VE KALDIRIM ÇALIŞMALARI TÜM HIZIYLA SÜRÜYOR
- GÜMÜŞHANE’DE MOR SÜMBÜLLER ARASINDA UNUTULMAZ BİR YÜRÜYÜŞ
- GÜMÜŞHANE BELEDİYESİ’NDEN HIDIRELLEZ ŞÖLENİ
- CANLI: “GÜMÜŞHANE SAHİPSİZ BIRAKILDI”
- CANLI’DAN YATIRIM VE DESTEK ÇAĞRISI
- ŞEHİT TAMER AKTAŞ ANAOKULU'NDAN ANLAMLI PROJE: "AİLEM İLE EĞİTİM YOLCULUĞUM"
- GÜMÜŞHANE’DEN ERASMUS+ PROJESİYLE EĞİTİMDE AVRUPA ÇIKARMASI
- ŞİRAN’A MODERN SPOR KOMPLEKSİ İÇİN GERİ SAYIM BAŞLADI
- KELKİT SADAK VE ŞİRAN KORULUK BARAJLARINDA TAM DOLULUK!
MATEMATİK KOLAY MIDIR?

SELAMİ ÖKTEM / YAZAR
Matematiği kelimelerle buluşturan yazılara rastlamak kolay olmuyor. Bunun bir nedeni sayılar ile harfler arasında ilişki kurulurken hep bir sihir aranılması, yani sayıların bir alfabe gibi okunmak istenilmesi; bir nedeni ise matematikle uğraşan kişilerin duygularını ifade etmedeki başarısızlıkları olabilir. Matematiksel zeka ve duygusal zekanın birbirinden ayrı şeyler olduğu biliniyor zaten. İlk defa; A Beautiful Mind: Akıl Oyunları adıyla yıllar önce beyaz perdeye yansıyan bir matematikçinin hayatını izlerken bir sahnede ünlü matematikçi John Nash' e ilkokul öğretmeninin " her zaman senin 2 beynin yarım kalbin var" dediğini öğrendiğimde anlamıştım matematikçilerin genel olarak duygusal anlamda kendilerini ifade etmede zorlandıklarını. Bu durum kapısının aralık olmamasından ötürü matematikle ilgilenmeyen kişilerin önünden gelip geçerken içeriyi hiç gözetleyememesine, matematiği Kaf dağının ardına saklamasına sebep olmakta.
Matematiğin kolay mı zor mu olduğu sorusunu yıllarca cevaplamaya çalıştım hatta çoğu zaman etrafımdaki insanlara da sordum bu soruyu. Matematikle ilgilenen kişiler hariç aldığım cevap hep matematiğin zor olduğu yönündeydi. Sadece matematikle bir şekilde bağlantısı olan kişiler matematiğin kolay olduğunu söyleyebiliyordu. Ancak özellikle matematikle bağlantısını koparmış kişilerin matematik hakkındaki yorumlarını söylerken, korktukları için içine hiç giremedikleri bir metruk evin büyülü olduğunu iddia eder gibi söylediklerini fark ettim yani ardını görmedikleri için ve de hayal dahi edemedikleri için hep en kötüyü düşünüyorlardı. Peki matematikle ilgilenen kişilerin matematiği kolay olarak ifade etmelerinin sebebi neydi? Araştırmalarımı şu cümleyle ifade edebilirim; matematik kolaydır çünkü kuralları bellidir. Örneğin hesaplamalar içeren bir problemi bilgisayarlara çözdürebilirsiniz peki ama bir hikayeyi ya da herhangi bir konu hakkındaki yazıyı bilgisayarlara yazdırabilmek mümkün müdür? Halbuki ikisi de bilişsel beceri gerektirir, ikisi de belli kurallara göre yapılabilir ancak matematikte varılacak noktaya daha kısa yoldan ve genellikle daha az yoldan gitmek mümkün iken, edebiyat için durum değişir, yerine göre sonuca daha uzun yoldan gitmek daha makbul olur ve çoğu zaman sonuca çok daha fazla yoldan gidilir.
Bilgisayarların roman yazamıyor olmalarına karşın matematik soruları çözebiliyor olmaları matematiğin daha kolay olduğu anlamına gelir mi? Şimdiye kadar hep matematiği kolay bulmuş ve kolay olduğuna inanmış biri olarak aslında kendimi kandırdığımı anladım. Matematik zordur. Çünkü matematik birikimli olarak ilerler, sürekli öğrendiklerinizin üzerine yenilerini eklemek ve önceki öğrendiklerinizi göz ardı etmemek zorundasınız. Matematik zordur çünkü disiplinli olmayı gerektirir. Matematik zordur çünkü çok sağlam bir temele sahip olmalısınız. Çok katlı bir bina yapmak gibidir matematik, hiç bir zaman çatı yapamazsınız, uzaya kadar çıkabilirsiniz sürekli yeni daireler ekleyerek binanızın tepesine ancak temelinizi sağlam yapamamışsanız belli bir yerden sonra yeni daireler ekleyemezsiniz hatta temelinizin kaldırmamasından ötürü binanızın tamamen yerle bir olmasına sebep olabilirsiniz. Matematik zordur çünkü yılmak ve vazgeçmek kolaycılığına kapılırsanız ömrünüzün sonuna kadar matematiği kapalı kapıların ardına itersiniz.
Tüm bu bilgiler ışığında çocuklarımıza matematiği öğretirken aynı zamanda zorluklarla savaşmayı öğrettiğimizin farkında olmak bizi bilinçli kılacaktır. Matematik binamız yıkıldığında bile onu yeniden yapacak güce sahip olmalıyız. Disiplinli çalışmayı asla bırakmamalıyız. Sorunu matematiğin zorluğunda ya da matematiği sevemiyor olmakta değil sorunu zorluklarla savaşmaktan çekinmekte, zorluğu sevmemekte aramalıyız. Halbuki zaten kolay olanın nesi sevilir ki?
Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
- Zengin Olmak İster Misiniz?14 Mayıs 2019 Salı 12:45
- Dünyanın En Zenginleri Üniversite Okumadı, Eğitimli Olmak Zengin Olmaya12 Mart 2019 Salı 10:38
- GELECEĞİ AKILLA FETHETMEK30 Ekim 2018 Salı 11:21
- İTALYA’ DA MİLYONLARCA KİŞİ FAKİRLİK ÇEKİYOR28 Ağustos 2018 Salı 11:36
- BAK VE GÖR, OKU VE ANLA07 Ağustos 2018 Salı 11:32
- BİR ŞEY YAPMALI24 Temmuz 2018 Salı 10:46
- HAYAL EKONOMİSİ17 Temmuz 2018 Salı 11:34
- Dağdaki Çobana Kulak Verin08 Şubat 2017 Çarşamba 18:50
- DERTLİ OLMAK01 Şubat 2017 Çarşamba 11:00
- Bazı Kitaplar Çok Güzel21 Aralık 2016 Çarşamba 13:00
- CİDDİ ŞEYLER07 Aralık 2016 Çarşamba 18:09
SON 8 SEZONUN EN İYİSİ
GÜMÜŞ SERİYE DEVAM EDEMEDİ
YEMEKLERE TUZ KOYMAYIN
TORUL MALATYA ENGELİNİ AŞTI
CHP KÜRTÜN ADAYI BELLİ OLDU
GÜMÜŞ, SESSİZLİĞİNİ TEKİN ADAR’LA MI? BOZACAK
SÜVARİ GURUBUNDAN ÖRNEK DAVRANIŞ
İLK YARI KÖTÜ BİTTİ
DUYARLI DAVRANIŞA TEŞEKKÜR
SAĞLIK- SEN DAYANIŞMA GECESİ
GÜMÜŞHANE'YE BAĞLANMAK İSTİYORLAR
BU ÇAM FARKLI BİR ÇAM
GÜMÜŞ 10 NUMARASINI BULDU
SOYDAŞ KİTABINI ANLATTI
GÜMÜŞ SEZONU AÇTI
GENÇ ÇİFTÇİ DOĞAL ÇİLEK ÜRETİMİNE BAŞLADI
OKUL MÜDÜRLERİ BİR ARAYA GELDİ
BEDELLİ ASKERLİK DETAYLARI
VURANDAN,VURDURANDAN ALLAH RAZI OLSUN
KAÇAN PKK’LILAR: “HER YERDE ASKER VAR, ÖLÜYORUZ”
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim