• BIST 10643.58
  • Altın 2504.005
  • Dolar 32.1989
  • Euro 34.8984
  • Gümüşhane : 19 °C
  • Trabzon : 17 °C

KOZA’DAN SULARINI GERİ İSTEDİLER

01.02.2024 12:36
KOZA’DAN SULARINI GERİ İSTEDİLER
Gümüşhane’nin merkeze bağlı İkisu köyünün Hamitler Mahallesi, yakınındaki maden firmasının sondajlarının ardından tek su kaynağının kuruması sonucu susuz kaldı. Mahalle sakinleri ellerinde damacanalarla köylerine giderken, sorunun çözümü için Koza’dan yen

KOZA’DAN SULARINI GERİ İSTEDİLER

Gümüşhane’nin merkeze bağlı İkisu köyünün Hamitler Mahallesi, yakınındaki maden firmasının sondajlarının ardından tek su kaynağının kuruması sonucu susuz kaldı. Mahalle sakinleri ellerinde damacanalarla köylerine giderken, sorunun çözümü için Koza’dan yeni sondaj ile sularının geri getirilmesini talep etti.

İkisu köyünün kıt su kaynaklı Hamitler Mahallesi sakinleri Koza Altın firmasının maden aramak için yaptığı sondaj çalışmalarının ardından susuz kaldı.

Yaklaşık 5 yıl önce Koza Altın işletmeleri tarafından mahallenin yukarısında altın arama faaliyetlerinin gerçekleştirileceğini duyan köylüler su kaynaklarının kesileceği endişesiyle bu duruma itiraz etti.

Maden firmasının suya herhangi bir müdahale olduğu zaman su getireceklerini taahhüt etmesi ve düzenli olarak suyun debisini ölçerek tutanak altına almasından birkaç ay sonra suyun yavaş yavaş azaldığı mahalledeki çeşmede su tamamen kesilince mahalleli susuz kaldı.

Koza Altın işletmeleri yetkilileriyle görüşen mahalle sakinleri “Bizden kaynaklı olduğu belli değil” söylemlerine tabi kalıp bir sonuç alamayınca konuyu yargıya taşıdı.

Yaklaşık 4 yıldır yargı süreci devam ederken yerel mahkemenin kararı itirazlar sonucu üst mahkemeye giderken bu kez de üst mahkeme eksikler olduğu gerekçesiyle kararı bozarak geri gönderdi.

Mahalle sakinleri 4 yıldır yılan hikayesine dönen süreçten rahatsızlıklarını dile getirerek, “Bizim burada ciddi bir mağduriyetimiz var. Kimse evinde rahat rahat su içemiyor, kullanamıyor. Herkes elinde bir damacanayla evine gidiyor. Kimisi evini terk etti, kimisi başka mahallelere yerleşti. Koza Altın geçici olarak dere kenarında, Harşit Çayının bir pompa koydu sulama ihtiyacını iyi kötü karşılamaya çalışıyoruz. İçme suyu konusunda Özel İdare ile bir protokol imzaladılar. Özel İdare sağ olsun yine tankerle getirip depomuzu dolduruyor ama biz bunu içemiyoruz, kullanma suyu yapıyoruz. O yüzden herkesin elinde bir damacana şişesi dolanıp duruyor” dedi.

Bu konuda yardım istediklerini ifade eden mahalle sakinleri, “Şu anda bir mağduriyetimiz söz konusu. Kimse bizi ciddiye almıyor. Kimle görüştüysek bir sonuç alamadık. Bizim bildiğimiz devletimiz vatandaşına zulmetmez. Koza Altın İşletmeleri TMSF'ye devroldu, devletin eline geçti. Yani devleti devlete şikayet ediyoruz. Biz bu konuda yetkililerden yardım istiyoruz” diye konuştu.

İkisu köyü muhtarı Serdar Demirağ ise firmanın sondajlarının ardından Hamitler Mahallesinin zaten kıt olan su kaynaklarının kuruduğunu belirterek, “Bugüne kadar gerçekleştirilen birkaç sondaj çalışmasından su temin edemedik. Mahallemize yakın veya uzak noktada doğal su kaynağı da olmadığı için taşıma suyla mahalle sakinlerimiz hayatını sürdürüyor. Özel İdare’nin su teminine yönelik çalışmaları olmuştur.  Yaz aylarında mahallenin deposuna da temiz su taşıyor ama vatandaşlarımız bunu içme suyu olarak kullanamıyor. Bu sorunun çözümü için su olabilecek farklı yerlere Koza Altın İşletmeleri tarafından sondaj yapılarak mahallenin suyunun geri kazandırılması gerekmektedir. Bu tür firmalar su kaynaklarına zarar verdiğinde bu şekilde çözümler üretebiliyor. Biz uzun süredir devam eden bu sorunun Koza tarafından bir an önce çözülmesini istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Gümüşhane Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim