• BIST 9079.97
  • Altın 2322.138
  • Dolar 32.3304
  • Euro 34.8834
  • Gümüşhane : 8 °C
  • Trabzon : 13 °C

KÖYLÜLERDEN YOL TEPKİSİ

21.08.2015 15:41
KÖYLÜLERDEN YOL TEPKİSİ
Gümüşhane Orman İşletme Müdürlüğü tarafından Yeşildere köyü ormanlık alanda yapılmakta olan yola köylüler tepki gösterdi.

Yeşildere köyü muhtarı Musa Aktaş, yola karşı olmadıklarını, yolun etüdüne, güzergahına karşı olduklarını belirterek, “Orman yolu, yangından korumak için yapılıyor, deniliyor ama yolun geçtiği güzergahın söylenilenle alakası yok. Ormanlık alan daha yukarıda. Şu anda yapılan yol bir çalılık içerisinden geçiyor. Şu anda mevcut yol ile bu yol arasında sadece 200 metrelik bir mesafe var. Bu nedenle biz, yolun etüdünü, güzergahını beğenmedik” dedi.

Ağaç katliamı yaşanacak

Köy sakinlerinden Kadir Aktaş, yeni yolun kırıp dökülerek sürdüğünü vurgulayarak, “Yangın için yol yapılıyor deniliyor ama, ormanlık alan yapılan yolun çok yukarısında. Herhangi bir yangın anında aşağıdan yukarıya müdahale etmek çok zor. Biz, yol güzergahı yanlış olduğu için karşıyız.  Üstelik bizim dediğimiz yerden yol yapılırsa bu kadar da ağaç kesilmeyecek. Bu kadar katliam yapılmayacak. Diyeceğimiz sadece bu yolun yapılmasına karşı değiliz. Ağaçları kesmeden kırıp devirip öyle gidiliyor.  Bu doğru değil. Biz bu ormanda büyüdük, bu ormanın yetişmesi için biz burada nöbet tuttuk. Zaman geldi ki para verdik beklettik. Bunlar hep şahitli ve ispatlıdır. Eskiden buralar tarla idi. Geçmişte annem ve babamın ekin biçtiği yerlerdi. Şimdi orman oldu. Ormana bir şey dediğimiz yok, yola da bir şey dediğimiz yok. Ama yapılan etüt tamamen yanlış. Bu yangın amacının tamamen dışında bir etüt yapılmış. Bu yapılan yol etüdü ormanın eteğinde kalıyor, çalılık bölümünde kalıyor faydalı değil. Orman için hiçbir şekilde faydalı değil. Bütün masraflara yazık. Yapılan bu yolun ormanla hiç alakası yoktur. Bu yol Aktutan köyü için yapılan bir yoldur. Biz yola da, devletimize de karşı değiliz” diye konuştu.

Asım Uşber de, tüm komşularının yapılan yola karşı olduklarını dile getirerek,”Bu ormanı korumak için bu insanlar hem canlarını hem de paralarını ortaya koydular. Bu ormanı bu haline getiren orman işletmesi değil bu köylünün bizzat kendisidir.  Ormanı korumak için keçi bile beslemedik. Şu an bile köyümüz d bir keçi bile yok. Orman İşletme Müdürlüğü vatandaşın hiç fikrini almadı. Vatandaşın da fikrini alsan ne olurdu? Orman İşletme Müdürü, ‘gelin şu yolun etüdünü birlikte yapalım deseydi ne olurdu? Yani devlet milletiyle bütünleşerek bir hizmet etse fena mı olurdu? Biz de devletimize karşı bütün çevrecileri buraya toplayalım mı isteniyor? Gelin bu işi düzgün bir şekilde yeni bir etütle yeni bir anlayışla birlikte fazla katliam yapmadan bu ormana yol yapalım” ifadelerini kullandı.

Köy sakinlerinden Kadir Aktaş’da, “Burası bizim köyümüzün mülküdür. Biz burayı korumak için bekçilik bile yaptık. Orman İşletme Müdürlüğü yaptığı etüdü çiğnemek istemiyor. Bize hiç sorulmadan devlet gelmiş buraya ben yangın yolu yapacağım. Burada farklı amaçlar var. Bizim burayla ilgili tapularımız var. Yol yapılmadan bize de sorulmalıydı” dedi.

Öte yandan Orman İşletme Müdürlüğü köy muhtarı Musa Aktaş’a gönderdiği 19.08.2015 tarih ve 61417804.115.01/1794155 Sayılı yazıda ise şöyle denildi:

“İşletme Müdürlüğümüzün 2015 yılı Yatırım Programında bulunan ve yapımını ihale ettiğimiz, köyünüz mülki hudutlarındaki devlet ormanlarına ulaşımı sağlayacak olan 64 kod nolu Atasoy-Kalkan orman yolunun yapımını üstlenen müteahhit yol yapımına başlamıştır. Yol yapımına başlanmış olmasıyla birlikte, gerek şahsınız ve gerekse köylüleriniz, civar köylerle olan ilişkilerinizi öne sürerek mevcut yolu yapılmaması için gayret sarf etmektesiniz.İşletme Müdürü olarak sizi ve köylülerimizi bilgilendirmek, yapılacak olan yolun mevcut ormanların geleceği için olmazsa olmaz olduğunu, tamamen ormancılık teknik ve gerekleri esas alınarak planlandığının beyan etmeme rağmen, yine de yolun yapılmasını istemediğinizi beyan etmiş bulunmaktasınız.

Yol ile ilgili süreçler Sayın Valimiz Yücel Yavuz nezdinde gündem olmuş, yolun güzergahı ve planlama ilkeleri mahallinde Sayın Valimize tarafımca izah edilmiştir. Başta orman yangınlarıyla mücadele olmak üzere, ormanların her türlü zarara karşı korunması ve ormancılık hizmetlerinin ifası maksadıyla yapılması planlanan bu yolun yapımının mutlak gerekli olduğu Sayın Valimiz tarafından da teyit olunmuş ve yolun inşa ettirilmesi için tarafıma talimatı verilmiştir. Bu bağlamda da müteahhit firma yolun yapımına devam etmektedir.

Bu nedenle:

Yol yapım süreci boyunca köylülerimizin hiçbir şekilde ormana girmemelerini, çalışan makinenin çalışmasına engel olacak eylem ve söylemlerde bulunmamalarını, bu hususta köylülerinizi uyarmanızı, gerek duyulduğu takdirde emniyet güçlerinin  nezaretinde devam ettirileceğini, yol çalışması süresince 24 saat üzerinden çalışmaların gizli kamerayla  kaydettirileceğini, bu kayıtların anında Cumhuriyet Savcılığına intikal ettirileceğini, 6531 sayılı Orman Kanunu 81. Maddesi  bağlamında 25.03.1957 tarihli Bakanlık Oluruyla  yürürlüğe giren ve ekte sunulan “Ormanların korunmasında muhtar ve ihtiyar kurullarının görevlerine ait talimat” hükümleri gereğince, yol yapım çalışmasına gerekli katkıyı sağlamanızı yukarıda gerekli ikaz ve uyarıları köy halkınıza duyurmanınız gerekmektedir.”

Ramazan Yetim-Alime Çelik

Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Gümüşhane Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim